Pintor local

Comença l'any Pau Roig i Estradé a Vilanova

La Sala de Comissions passa a denominar-se Sala Pau Roig i Estradé, com a homenatge de la ciutat a l'artista que va pintar els quadres que la decoren

EIX. Pau Roig i Estradé

EIX. Pau Roig i Estradé

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de dilluns va acordar designar la Sala de Comissions de la planta noble de l'edifici de l'Ajuntament com a Sala Pau Roig i Estradé. Es tracta d'un homenatge a qui va pintar els quadres que decoren la sala, la representació dels paisatges de tots els pobles de l'anomenat Penedès Marítim. Aquestes obres es van inaugurar l'any 1952, i es van poder admirar en una jornada de portes obertes que es va celebrar el passat 24 de gener, dia en que se celebrava el centenari del seu naixement.

En ocasió del centenari del seu naixement, algunes persones i entitats de Vilanova han impulsat la realització de diversos actes, coordinats des de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament, que permetran recordar la figura de l'artista i contemplar una visió panoràmica de la seva pintura.

La regidora de Cultura Marijó Riba ha volgut agrair la tasca del grup de treball, i ha recordat que "un dels objectius de la celebració és ensenyar a tots els vilanovins i vilanovines que encara no el coneguin la quantitat d'obra que va fer com a paisatgista, que buscava la perspectiva de les nostres sínies, masies, elements arquitectònics... alguns ja no existeixen, i la seva obra és una aportació important de documentació històrica de la nostra ciutat".

Francesc Xavier Puig Rovira i Xavier Capdet, membres del grup de treball, han presentat el programa d'actes per commemorar l'efemèride, destacant en primer lloc l'exposició que es farà al museu Víctor Balaguer, per la qual, expliquen, "s'ha editat un catàleg on s'aporten dades de la seva trajectòria artística i vital, un document de 24 pàgines que ha d'esdevenir instrument de consulta, i que inclou una cronologia biogràfica, una relació de les seves exposicions individuals – la majoria a Vilanova-, i la bibliografia de textos que parlen d'ell, a banda de 4 pàgines centrals amb reproduccions d'algunes de les seves obres".

L'acte central de commemoració del centenari del naixement del pintor vilanoví Pau Roig i Estradé es farà diumenge 18 de maig a la Planta Noble de l'edifici de l'Ajuntament, on es col·locarà la placa amb el nou nom de la sala.
Uns dies abans, dijous 15, s'inaugurarà a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer l'exposició d'olis del pintor. Les obres exposades procedeixen del fons del propi museu i de col·leccions particulars, i està comissariada per Francesc Xavier Puig Rovira i Xavier Capdet.

Dissabte 17 de maig a la Penya Filatèlica s'inaugurarà l'exposició de detalls urbans dibuixats pel pintor. Aquesta mostra serà presentada per l'arquitecte Pere Marsé, i romandrà oberta fins al 25 de juny.

Dijous 22 de maig, a les 19 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, es farà una taula rodona sobre la vida i l'obra del pintor. Hi participaran l'investigador Xavier Orriols, l'historiador Francesc Xavier Puig Rovira, i el president de l'entitat organitzadora Pere Marsé. La moderadora serà Mireia Rosich, directora del Museu, i l'acte està organitzat pels Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Mentrestant, del 23 de maig fins al 25 de juny, ISMES Galeria d'Art, al carrer de Sant Pau, 22, acollirà una exposició d'olis, dibuixos i aquarel·les del pintor.

Divendres 30 de maig a l'AE Talaia es farà una conferència sobre la vida pictòrica de l'artista a càrrec de Josep Maria Also, professor d'art.
I, per acabar amb els actes de l'any Pau Roig i Estradé, els mesos d'octubre i novembre es podrà visitar al Foment Vilanoví l'exposició "Quan la memòria esdevé patrimoni", amb les sínies que Pau Roig i Estradé va dibuixar.

Al llarg de l'any s'organitzaran altres jornades de portes obertes a la Sala Pau Roig i Estradé, i visites comentades a la mostra del Museu Balaguer.

Pau Roig Estradé

El pintor, que va néixer a Vilanova l'any 1914 i va morir el 1994, va deixar una obra considerable, realitzada amb una vocació tenaç que li va merèixer una estima generalitzada com a persona i com a pintor i dibuixant. Deixeble de Joaquim Mir, va mantenir la tradició artística de la ciutat, que, a més del mateix Mir, va donar figures preclares com ara Alexandre de Cabanyes, Enric Cristòfor Ricart, Rafael Sala, Iu Pascual, Martí i Damià Torrents, o Josep F. Ràfols.

Roig Estradé és un dels artistes més preparats i més coherents de la Vilanova del seu temps. Seguí uns paràmetres determinats i es mantingué fidel a uns criteris estètics. S'esforçà més per perfeccionar-se en l'art i per treballar amb rigor que no pas per donar-se a conèixer i per aconseguir anomenada. Sempre va ser present a la vida artística de Vilanova, on al llarg dels anys va exposar periòdicament i va ser una figura apreciada entre els amants de l'art, però va presentar poques exposicions a fora. Des del seu estudi va treballar amb tenacitat, inspirant-se per a la pintura en temes i paisatges de l'entorn de Vilanova i dels pobles de la comarca. La seva obra està ben representada en diverses col•leccions locals, a més d'alguns espais públics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local