Sequera

L'IRTA promou la recerca en el sector vitivinícola per afrontar els reptes del canvi climàtic

Víctor Blanco: 'Per mitigar la sequera a vinyes de secà hem de reduir les necessitats hídriques de la vinya amb la poda en verd i evitant un esfullat excessiu'

L'IRTA promou la recerca en el sector vitivinícola per afrontar els reptes del canvi climàtic . IRTA

L'IRTA promou la recerca en el sector vitivinícola per afrontar els reptes del canvi climàtic . IRTA

Dijous passat va tenir lloc a Sant Sadurní d’Anoia una jornada tècnica organitzada per l’Escola  Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura on investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) van explicar com promoure pràctiques i estratègies innovadores per fer front als reptes de la sequera que afecten el sector vitivinícola del Penedès.

La jornada, inclosa al programa del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2024 del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya sota el lema "Combatem la sequera: estratègies innovadores per a una viticultura sostenible", va permetre als experts compartir les seves investigacions per afrontar la situació.

En un context de canvi climàtic i restriccions cada cop més evidents, els viticultors s'enfronten a desafiaments que requereixen solucions a curt i llarg termini. En aquest sentit, la jornada va servir per compartir coneixements, presentar noves tecnologies i debatre sobre les millors pràctiques per garantir la resiliència dels cultius davant de la manca d'aigua.

La sequera actual no té precedents i posa de manifest la fragilitat del sector vitivinícola davant de les fluctuacions climàtiques. La manca de precipitacions i l'augment de les temperatures han creat un panorama preocupant per als viticultors, que s'han vist obligats a adaptar-se a aquestes condicions extremes a causa del dèficit hídric crònic que amenaça els cultius.

L’IRTA impulsa estratègies innovadores

Durant la jornada, es van explorar les estratègies agronòmiques i tecnològiques per optimitzar l'ús de l'aigua en la viticultura. Així doncs, diferents investigadors experts de l'IRTA i del sector van compartir els seus coneixements per fer front a la situació que estan afrontant les vinyes aquest 2024. A més, van exposar els resultats de recerques i tècniques implementades en altres regions afectades per la sequera, com Califòrnia, Xile, Sud-àfrica o Austràlia, per oferir una visió completa de la situació actual.

Victor Blanco, investigador de l’IRTA del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura, va parlar sobre les estratègies per mitigar els efectes de la sequera en les vinyes de secà. Durant la seva intervenció, va destacar la importància del maneig adequat de la vinya i del sòl, així com la necessitat d'implementar solucions per garantir la resiliència dels cultius. "Per mitigar la sequera a vinyes de secà hem de reduir les necessitats hídriques de la vinya. Això es pot dur a terme realitzant la poda en verd, que evita el creixement vegetatiu excessiu, individualitzant quan sigui possible, realitzant la poda primerenca i evitant un esfullat excessiu”.

El treball de recerca de l'IRTA també ha portat a la identificació de pràctiques agronòmiques innovadores per a la gestió de la sequera. Jordi Oliver, tècnic de l’IRTA del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura, va presentar diverses alternatives per mitigar la manca d'aigua de pluja: “Hem de valorar l'ús de fonts d'aigua alternatives, com poden ser els pous, les dessalinitzadores o les aigües regenerades, tenint en compte que totes les solucions tenen els seus avantatges i desavantatges, com la qualitat de l'aigua, els costos o l'accés a aquestes fonts".

Durant la jornada, els participants també van poder aprofundir en qüestions clau relacionades amb la monitorització i gestió de l'aigua en viticultura. David Tous, director-gerent de SAF Sampling Water, va explicar els avantatges i desavantatges de diferents tipologies de sensors de sòl en el context de la viticultura de secà. Seguidament, Joaquim Bellvert, investigador de l’IRTA del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura, va abordar el tema dels sensors de planta i remots, destacant el seu paper crucial en la monitorització de l'estat hídric dels cultius.

L’última presentació va anar a càrrec de Jaume Casadesús, investigador de l’IRTA, qui va presentar els últims avanços en l'ús de bessons digitals per modelitzar els components del balanç d'aigua de la vinya i automatitzar el sistema de reg, oferint una visió integral de les tecnologies disponibles per a la gestió eficient de l'aigua en la viticultura.

La jornada va finalitzar amb una taula rodona integrada per representants de diferents cellers. David Tous, de SAF Sampling Water; Josep Maria Vernet, tècnic de vinya al Celler Cooperatiu de La Granada (CEVIPE); Roger Rovira, tècnic de viticultura a Recaredo; i Lluis Coll, responsable tècnic de viticultura a Vallformosa, van aportar els seus punts de vista sobre els desafiaments i oportunitats del sector. La taula rodona va estar moderada per Gerard Pujol, Project Manager d’INNOVI, qui va fomentar l'intercanvi d'idees per afrontar els reptes en temps de sequera.

Aquesta jornada tècnica va posar de manifest la importància de la cooperació entre els diferents actors del sector, així com la continuïtat del treball de recerca i desenvolupament per garantir la sostenibilitat del sector vitivinícola del Penedès enfront dels desafiaments del canvi climàtic.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local