-
El Mussol
-
Diverses entitats
- 26-06-2012 22:18
No fem el CIM. La societat civil del Penedès denuncia la dictadura del Logis
Exigim a CiU que compleixi la seva paraula i el seu compromís electoral: no es pot aprovar el Pla Director del Logis sense el Pla Director comarcal realitzat amb consens i participació ciutadana
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Planificació territorial
Malauradament, el nostre Govern insisteix en fer la planificació territorial tan malament com pot, i en l'ordre invers de com s'ha de fer. El Govern aprovarà un Pla Director parcial per encabir de mala manera un polígon logístic al Penedès sense que s'hagi realitzat prèviament el Pla Director Comarcal. És a dir, que ens tornen a imposar, un cop més, fer primer la teulada que els fonaments. I aquest és precisament l'origen dels problemes del país i de la comarca. Aquesta manera de (no) planificar comporta conseqüències desastroses per la societat i l'economia que s'arrosseguen durant dècades i segles. El Penedès ja en té una àmplia experiència ja que pateix i patirà durant molts anys un urbanisme pèssim imposat de la mateixa manera que ara es vol imposar el Logis. Les 85 ha de polígons buits amb els carrers fets, dispersos pel Baix Penedès, només són un exemple que posa en evidència la manca d’entesa entre els diferents municipis i la inexistència d’una imprescindible planificació a nivell comarcal.
A més, aquesta aprovació és una clara violació del compromís electoral i la paraula donada per CiU a la comarca. El Sr. Joan Plana, màxim responsable de CiU al Baix Penedès, va assegurar i va donar la seva paraula, el 19 de novembre de 2010 en un debat electoral a l'Arboç, que no es realitzaria el pla director del Logis sense haver fet prèviament el Pla Director Comarcal, http://vimeo.com/17055071 (del minut 30'40'' al 32')
Democràcia
El Penedès ja fa prop d'una dècada que denuncia la conculcació sistemàtica del seu dret democràtic a la participació ciutadana en la planificació del seu territori. Amb la imminent aprovació definitiva del Pla director del Logis, s'enterren les escorrialles de democràcia participativa que ens pogués quedar.
Tal i com s'ha denunciat infinitat de vegades, aquest projecte ha vulnerat de manera flagrant la legislació europea i espanyola de participació ciutadana (conveni d'Aarhus), entre moltes d'altres coses, perquè no s'ha tingut mai la possibilitat de debatre i qüestionar la idoneïtat d'aquesta infraestructura prèviament a la decisió d'execució. En el països de la UE amb democràcies consolidades, una infraestructura d'aquesta magnitud comporta ineludiblement la creació d'una comissió amb la participació de totes les parts implicades. Sembla que bona part de la classe política encara no s'ha adonat que la ciutadania no en tenim prou amb una democràcia representativa encotillada, sinó que exigim, i no pensem renunciar, a una democràcia participativa plena.
Així, en aquest punt CiU insisteix en faltar a la seva paraula: El Sr. Jaume Domingo, el 13 de juliol del 2011, en seu parlamentària va dir “-l’únic que pretenem– és que es facin les coses amb el consens degut. Per tant, el que es demana és que hi hagi consens en el territori, que el Govern busqui el consens en el territori”.
http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=17950
L'Aeroport de Castelló del Penedès
El contribuent català està tip de pagar infraestructures megalòmanes dissenyades sobre previsions de demanda absolutament delirants. Les polítiques d'infraestructures s'han sustentat en mites econòmics il•lusoris de creixements exponencials perpetus, que sembla que ni la crua realitat és capaç de modificar. Els aeroports buits, les línies de TGV sense passatgers, les autopistes de peatge rescatades,...Sembla que és hora de posar un bri de racionalitat a aquesta orgia infraestructural. En aquest sentit la ciutadania, els polítics locals, els sindicats, els empresaris, abans de valorar la idoneïtat d'aquesta infraestructura haurien de conèixer quina és el context històric del transport de mercaderies.
• Transport de mercaderies marítim mundial: l'any 2009 hi va haver un descens del 9'6%.
• Transport de mercaderies marítim de la UE-27: del 2007 al 2010 hi ha hagut un descens del 7,5%, quedant-nos als nivells de 2005.
• Transport de mercaderies total a Catalunya: el descens del 2007 al 2010 ha estat d'un 27%, quedant-nos als nivells previs a l'any 2000.
• Transport de contenidors del port de Barcelona: del 2007 al 2011 hi ha hagut un descens del 22%. Del febrer del 2011 al febrer del 2012, el descens ha estat del 28%.
• Planificació d'àrees logístiques a Catalunya: actualment a Catalunya hi ha 109 ha de CIMs i Logis ocupades. La planificació vigent de la Generalitat, però, és incrementar aquesta superfície fins les 544ha, cosa que suposa un increment del 499%.
A la llum de les dades del transport de mercaderies mundials, europees i catalanes, és de sentit comú preguntar-se si les previsions que fa la Generalitat s'ajusten a la realitat o són la continuació d'unes polítiques que ens han portat a les portes d'un rescat econòmic. Tot fa pensar que a la llarga llista d'aeroports, TGV i autopistes, ara hem d'afegir els polígons logístics. Tothom entén que un país modern necessita capacitat i eficiència logística, però també és evident que a Catalunya no podem seguir llençant els pocs euros que ens queden en Logis inútils. Per tant, es fa imprescindible redimensionar les estructures logístiques i ajustar-les a la realitat, no als deliris de grandesa d'alguns gestors públics. El Penedès no vol el seu Aeroport de Castelló.
Full de ruta
Atenent-nos als precedents exposats, les entitats sota signants exigim al Govern de la Generalitat la paralització immediata de l'aprovació del “Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès” fins no haver realitzat les següents iniciatives:
• Finalització del Pla Director de la Comarca i/o de l'Àmbit Penedès, realitzant-lo amb estrictes criteris de participació ciutadana.
• Revisió profunda del Pla de les Infraestructures de Catalunya atenint-se a la realitat econòmica mundial i nacional, i a criteris d'austeritat i maximització de l'eficiència inversora.
• Establiment d'una comissió d'estudi i assessorament del projecte Logis Penedès, que ha de complir les següents condicions:
o Composició mínima: un ambientòleg, un geògraf, un sociòleg, un acadèmic expert en el pic del petroli, un expert en evolució de la logística, economistes proposats per les diverses parts implicades, representants de la societat civil, d'empresaris i polítics locals.
o Condicions de treball: s'ha de disposar d'un temps prudencial (mínim sis mesos) per a poder mantenir un debat rigorós i quantitatiu.
Sotasignants: No Fem el CIM, Bosc Verd, Geven, Gel, El Taulell, Som Penedès, APMA, Adema, Ecologistes de Catalunya, ICV, ERC, la CUP del Penedès i la Plataforma de defensa del medi ambient i la salut del Monjos.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!