-
Federalistes d'Esquerra
-
Jaume Casanovas Escussol
- Vilanova i la Geltrú
- 08-05-2016 20:01
Carlos Jiménez Villarejo. ACN
Som en temps de convulsions a Europa
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els esdeveniments dels darrers temps, irrupció massiva de refugiats i accions terroristes al cor de les capitals d'Europa, han impressionat, -més encara-, han esgarrifat als ciutadans al mateix temps que els han desconcertat.
Les fileres massives d’homes, dones i nens fugint de la catàstrofe, saltant fronteres, tanques i obstacles de tota mena, han generat perplexitat, tan per l´amplària del fenomen, com per la decisió amb que centenars de milers de refugiats, exiliats, cercadors de treball, feina i llibertat, han desafiat les circumstancies, i la tragèdia. Res els ha aturat, res els atura! Han posat en evidencia la fragilitat, -vegis la inutilitat de les fronteres-, i els tenim aquí al cor de la vella Europa, instal·lats, convivint amb nosaltres.
La coexistència dels fets tràgics de Paris i Brussel·les, i les imatges dels camps de refugiats a Grècia i a Turquia, i també -per ser probablement les més patètiques-, de la illa de Lesbos, han creat a l’opinió pública la sensació que ens afrontem a una autèntica convulsió.
Els catalans tenim memòria: Argelès, Saint Cyprien, també Mathausen, o Buchenwald, entre d’altres, on tants dels que fugiren de casa nostra, anàren a parar. Som molt sensibles al problema.
Europa sent que som en una cruïlla. Mai des de la Segona Guerra, s’havia produït un fenomen d’aquesta mena.
I es que els problemes apareguts recentment, Seguretat, Refugiats, però també els problemes transcendentals de l'economia, tots tres entrelligats, ens posen en un dilema: la qüestió es com fer-hi front.
D’una banda separació, -afavorint els processos d’exclusió-, on cada País, -o perquè no-, cada part de País intenta sortir-se´n com pot, i fragmentem encara més el mapa d’Europa, o altrament cal aconseguir arguments per fer front als problemes de manera inclusiva: amb unes politiques pels refugiats, amb politiques per la seguretat i també per l'economia.
Nosaltres estem per més Federació. La dimensió i l'amplària, dels problemes que tenim i amb els que hem de conviure ens porten a la necessitat de mes inclusió, més cooperació, una major escala per fer front a problemes de gran magnitud.
Ja hem aconseguit que el Banc Central Europeu tingui iniciatives, ens falta, però, fer un salt cap al Govern de l’economia Europeu.
Ens falta la EFP (European Federal Police), per a temes de seguretat, espionatge, i polítiques de seguretat de gran abast. Ens falta també una policia de Fronteres i una Guardia Costera de caràcter federal.
I que la Comissió Europea imposi unes polítiques d’acolliment i repartiment de refugiats, inclusives, integradores, pensant al mateix temps, en la reconstrucció dels països devastats i en el progressiu retorn de molts dels nous vinguts a casa seva, amb la nova situació estabilitzada.
I la qüestió es converteix en dilema a la vista de les reaccions, algunes aferrissades, que suscita situació. Des de actituds i comportaments tan de Governs, com de moviments nascuts a l’empara de la xenofòbia i l’exclusió. També de Partits que la practiquen de fa temps i que ara, en una onada preocupant, passen a ser de referència.
O processos naixents de exclusió: el recent referèndum a Holanda, el proper “Brexit” a Gran Bretanya, la victòria en primera volta a les presidencials d´Austria d’un candidat d’extrema dreta, o també podríem incloure, o no es així?, els processos de separació que prediquen alguns Catalans.
Benvingut el voluntariat, la solidaritat espontània que veiem practicar dia a dia per tot Europa, -també aquí-, però el que necessitem son polítiques d’una magnitud que necessiten més unitat, compenetració, compartir, es a dir polítiques inclusives, Federatives . I el dilema és evident. Tenim un risc evident i hem de defensar els avenços aconseguits i guanyar en el camí de la integració dels refugiats, i en el de la inclusió, bandejant les opcions excloents.
Per parlar de tot això el proper dimarts 10 de Maig, a les 7 de la tarda, ens reunirem a la Biblioteca Museu Balaguer en un acte amb Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció, membre d’ACNUR i de la Junta Directiva de Federalistes d’Esquerres.
Hi sou convidats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!