-
Tribuna
-
Enric Garriga Elies
- Vilanova i la Geltrú
- 20-09-2021 11:57
10 anys de projecte Buchenwald. EIX
Després d’aquests primers 10 anys, el futur ens presenta nous reptes: acabar definitivament amb el feixisme i construir un mon nou , just, d’homes i dones lliures i en pau
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Al mes de juny de 2011, es va reunir per primer cop, al Museu del Ferrocarril de Catalunya, una comissió integrada per representants de l’Amical de Mauthausen i altres camps, del Museu del Ferrocarril, de l’Institut d’Estudis Penedesencs i de centres de secundària de Vilanova. Sota l’idea inicial de crear una exposició que expliqués el paper del ferrocarril, dels trens , en la deportació als camps nazis. Es posava així la primera pedra del que desprès ha estat el Projecte Buchenwald.
En poc temps, però, la idea inicial es va transformar en un projecte més global, que no sols expliqués l’aspecte dels trens, dels combois dels deportats i deportades, els combois de la mort, sinó tot el que envoltava l’univers de la deportació als camps nazis, especialment de la deportació republicana i posant de relleu les històries dels deportats del Garraf i el Penedès. I posant especial èmfasi en la part educativa i de sensibilització dels valors republicans i els Drets Humans. Així el projecte va créixer en objectius i també amb participants, amb la progressiva implicació i participació d’entitats i associacions, ajuntaments i la practica totalitat del centres de secundària.
El projecte, amb el suport de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i del Comitè Internacional de Buchenwald i Dora, avança i es desenvolupa per mitjà del treball participatiu de totes les persones i entitats implicades, amb reunions periòdiques on es plantegen i debaten les accions a promoure i executar. Una programació anual que va recollint propostes i va ampliant el seu radi d’acció. Avui el projecte Buchenwald és un projecte de ciutat (de ciutats) d’àmbit comarcal, reconegut i amb el suport institucional dels ajuntaments i amb un paper rellevant dels i les joves dels centres educatius.
L’experiència del Projecte Buchenwald, tant en els continguts com en la forma de treballar , va servir també per posar en marxa un projecte marc més ampli: la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, un projecte que actualment ja integra a gran nombre d’ajuntaments , entitats i centres educatius del país, i que esdevé un espai de coordinació, intercanvi i acció de la memòria de la deportació, la sensibilització contra el feixisme i la divulgació dels Drets Humans.
En aquests 10 anys del Projecte Buchenwald són moltes les accions desenvolupades i que avui ja formen part de les agendes de la comarca. Les xerrades que cada any porten als centres la història de la deportació, de l’Amical, del propi Projecte; les xerrades dels mateixos alumnes que han visitat el camp i trameten aquesta experiència en primera persona; les exposicions temàtiques majoritàriament al Museu del Ferrocarril, però també en altres seus, el Cicle de Cinema sobre la deportació als camps nazis, amb la projecció de documentals i de pel·lícules de renom que ajuden a apropar-se i a entendre aquest període tant fosc de la història de la humanitat; les presentacions de llibres a la Biblioteca Cardona Torandell, les activitats internes de cada centre educatiu, el treball de divulgació a les xarxes socials , webs i mitjans de comunicació, i els actes de record i homenatge als deportats i deportades, lluitadors i resistents antifeixistes.
La commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust, ja s’ha convertit en un acte multitudinari i participatiu , cada any, al voltant del 27 de gener, a la Plaça de la Peixateria de Vilanova, davant al monument als deportats de l’Andreu Alfaro. Anys rere any representants dels col·lectius de víctimes, familiars, entitats i administracions, encenen les espelmes del record i fan ofrenes florals. Un acte amb una àmplia participació juvenil que omple la plaça de força i de futur.
Al 2014, el Projecte Buchenwald, va ser també la seu de la I trobada de joves de la Xarxa Mai Més, un acte al Molí de Mar, que desprès amb els anys s’ha anat repetint i ampliant a diferents ciutats del país, amb una cada vegada més notable participació dels nois i noies dels INS adherits a la Xarxa.
I una de les potes fonamentals del Projecte han estat i són els viatges dels joves al camp. Des de l’inici del projecte, son molts els i les estudiants que han pogut viure l’experiència de conèixer el camp de Buchenwald, el subcamp de Dora, participar en els tallers i els treballs amb el Memorial, i fer palès el contrast de la barbàrie nazi front el llegat cultural de la ciutat de Weimar. Una experiència i un contrast d’alt valor pedagògic.
Al Projecte Buchenwald, se l’hi ha sumat al darrer any el projecte Stolpersteine , dels diferents ajuntaments en col·laboració amb el Memorial Democràtic, la qual cosa ha permès dotar a les ciutats d’un nou element de memòria a l’espai públic, i millorar el coneixement de les vides i històries dels deportats del Garraf-Penedès, amb la publicació i difusió de les seves biografies, en diferents formats.
Després d’aquests primers 10 anys, el futur ens presenta nous reptes. Seguir defensant la memòria de la deportació i els Drets Humans, recordar a les persones que van lluitar contra el nazisme i el feixisme, i seguir treballant per aconseguir els seus objectius, reflectits en els juraments de Buchenwald i de Mauthausen: acabar definitivament amb el feixisme i construir un mon nou , just, d’homes i dones lliures i en pau.
Per això aquest any, el Projecte incorpora dues activitats especials, una exposició sobre aquests primers 10 anys del Projecte, i la creació d’un nou espai de memòria: El Bosc de la Memòria, amb la plantació d’una arbreda, amb un arbre en record de cada deportat del Garraf, 34 arbres, amb la informació i biografia de cadascun d’ells.
El Projecte Buchenwald ha de seguir creixent i consolidant-se, incorporant noves entitats i nous centres educatius a la causa memorialista, i descentralitzant les activitats, de manera que les exposicions , el cicle de cinema, els actes , i la resta d’activitats arribin a tots els indrets del Garraf i el Penedès.
Fer memòria, recordar i honorar la lluita dels nostres deportats i deportades , es la millor manera de construir ciutats tolerants, acollidores, integradores, i pacífiques.
Enric Garriga Elies
Coordinador del Projecte Buchenwald
Comitè Internacional de Buchenwald i Dora
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!