Serveis a les persones grans

Vilafranca presenta un protocol contra els maltractaments a la gent gran

Aureli Ruiz: “El protocol és una bona eina per prevenir i lluitar contra el maltractament de la gent gran. Cal agrair la coordinació de totes les institucions per fer-lo possible”.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Divendres passat es va presentar a l’Escorxador el protocol d’actuació contra els maltractaments a les persones grans. A l’acte hi van assistir responsables polítics i tècnics de les diferents institucions que han participat en la seva elaboració: la regidoria de la Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca, els Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Àrea Bàsica de Salut, el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca, la Policia Local de Vilafranca i els Mossos d’Esquadra, els quals continuen formant part del grup de treball encarregat  de  la implementació i difusió d’aquest document.

En la presentació del protocol, el regidor de Benestar Social, Aureli Ruiz, explicava que els maltractaments a les persones grans són una realitat a la nostra societat, encara que sigui un fenomen poc visible, poc estudiat i força desconegut. “El  fet que el maltractament sovint es produeixi en l’àmbit  privat i familiar  fa que sigui difícil  la seva detecció. A la tenim un diagnòstic de la situació i un protocol de com actuar. Serà una bona eina per prevenir i lluitar contra el maltractament de la gent gran. Cal agrair la coordinació de totes les institucions per fer-lo possible”. Per Ruiz, el treball en xarxa esdevé imprescindible per ampliar la sensibilització social davant d’aquesta problemàtica i millorar les eines per a la seva prevenció, detecció i atenció. El regidor de Benestar Social recordava que el maltractament és l’acció única o repetida o la manca de resposta o inacció en una relació en què hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa en una persona gran. “Aquesta situació es pot donar a la llar, en l’àmbit sanitari... Hem de prevenir que això no succeeixi”, ha dit Aureli Ruiz.

El Protocol i Guia ràpida d’actuació contra els maltractaments a les persones grans de l’Alt Penedès crea un marc de referència que possibilita la coordinació entre les administracions locals i comarcals i  entre els diferents serveis i entre els diferents professionals per tal de poder prevenir i actuar amb la màxima eficàcia i eficiència. Alhora estableix circuits d’actuació davant les sospites i/o evidències de situacions de maltractaments a les persones grans.

En el mateix acte, la regidora coordinadora adjunta de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Promoció Social, Carme Garrido, recordava que és obligació de les administracions “protegir les persones grans i dependents” i ha recordat que diuen les previsions que “d’aquí a 20 anys un 45% de la població serà dependent”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local