Opinió

Participació ciutadana efectiva a l’Ajuntament: Propostes d’Acció X Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un eix fonamental del Programa d’Acció X Sitges és aconseguir una nova relació entre els ciutadans i l’Administració municipal. Com s’aconsegueix això? A través d’una major i real participació dels ciutadans en els afers públics.

Què és el que passa ara? Doncs que els sistemes de participació que actualment s’utilitzen com són: l’assistència als plens de l’Ajuntament, consells consultius i l’Agenda 21 a través dels Consells veïnals són sistemes d’informació, però l’Ajuntament no està obligat a complir les seves propostes, a incorporar-les a la seva acció de govern.

Davant d’aquesta situació, què proposem nosaltres?
Que els ciutadans participin per aconseguir una major justícia social, adequada a les necessitats i prioritats dels propis afectats.

· Totes les propostes consensuades pels Consells Veïnals han de ser objecte de debat i votació en el Ple Municipal.

· La realització de consultes vinculants a la ciutadania davant de temes d’especial transcendència (com es va fer per la regeneració alternativa de les platges, contra la massificació urbanística o per la guerra d’Iraq).

· Amb l’inici del procés per poder elaborar el pressupost municipal a través del sistema de pressupostos participatius.

Això vol dir que els ciutadans poden fer propostes d’inversió que, un cop debatudes, aprovades i avaluades tècnicament, es presenten a l’equip de govern perquè les inclogui en el pressupost municipal. El més important és que aquestes decisions són vinculants per l’equip de govern.

Això no és una utopia, actualment està funcionant aquest sistema a diferents municipis de l’Estat espanyol, de Catalunya i també alguns de Llatinoamèrica. Comporta la màxima implicació dels ciutadans en la vida de la comunitat.
Per altra banda, Acció X Sitges considera molt important la participació dels joves, per això proposem:

· La redacció de l’Agenda sub 21 per aconseguir la seva participació en l’elaboració de la política de joventut.

· La creació d’una plaça a l’Ajuntament de Tècnic Especialista en aquesta matèria.

· Potenciar el Servei d’Informació i Ajut a la Joventut, les associacions juvenils i la cultura del voluntariat.

· Aconseguir els equipaments necessaris per tal que el jovent pugui desenvolupar activitats lúdiques de caràcter cultural i esportiu i d’oci diürn emmarcades en l’educació en el lleure i el respecte a la natura, alternatives a l’oci nocturn i consumista que hi ha massivament en l’actualitat.

La implantació d’aquesta nova manera de fer a l’Ajuntament suposaria que la gestió municipal es portaria a terme amb la fixació d’uns objectius en cada àrea de treball, amb la coordinació d’àrees relacionades i amb la realització d’una avaluació periòdica de l’estat de compliment d’aquests objectius fixats.
Això es podria fer en una comissió on han de participar regidors, tècnics municipals i representants del Consell Veïnal Municipal d’acord amb l’Agenda 21.

Perquè tot això? Perquè com a gestor dels béns públics l’equip de govern de l’Ajuntament ha de donar comptes a la ciutadania de les seves actuacions.


El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local