La inauguració de l'històric pas soterrat dóna el tret de sortida a la Festa Major de Segur de Calafell. Xavier Martínez
Xavier Martínez |
Calafell
26-09-2015 09:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des d'aquest divendres al vespre, Segur de Calafell ja disposa d'un nou pas sota la via del tren, a l'altura del carrer Pisuerga. Aquest nou element comunicatiu entre la zona marítima i de muntanya del sector de Segur, s'ha posat en marxa després de set mesos d'obres, amb unes setmanes de retard per la dificultat de construir-lo amb la línia ferroviària en ple rendiment, connectant, així, els carrers Lluís Companys i Baixador.
L'acte d'inauguració, en el que hi ha assistit membres del govern local i altres representants polítics amb i sense representació al plenari municipal, s'ha fet coincidir amb el tret de sortida de la Festa Major de Sant Miquel, patró de Segur de Calafell, que se celebrarà fins el 29 de setembre. En ell s'hi ha fet el pregó, enguany a càrrec de l'Associació de Veïns de Sant Miquel, un dels col·lectius més reivindicatius en la necessitat de disposar d'un pas soterrat en aquesta zona.
Rufino Bautista ha estat l'encarregat de llegir el pregó en nom de l'entitat, la qual agrupa unes 160 famílies del barri, destacant que han estat els propis veïns qui han permès fer realitat la posada en funcionament d'aquest pas, tan demandat, sobretot, a l'estiu, atribuint-lo com una "millora social i de comunicació".
Bautista ha fet un agraïment a l'equip de govern actual (PSC-UAM-PP), però també a l'anterior (CiU-PP), posant en relleu la inversió que s'hi ha fet des del consistori malgrat la conjuntura econòmica actual. I és que l'Ajuntament ha finançat íntegrament l'obra que ha costat 1.023.748,62€, ja que el gestor d'infraestructures estatal (ADIF), s'ha desentès durant tots aquests anys de la mancança que patien els veïns.
Des de l'associació veïnal s'ha assegurat que "no es cansaran de lluitar per aconseguir un barri digne, que avui dia no tenen", i han demanat a l'oposició que "sigui responsable i constructiva".
Unes paraules que ha agafat l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, el qual ha assegurat que "vol posar Segur al dia, ja que ha estat deixat de banda durant un bon temps". Ferré també ha agraït la tasca de l'AAVV de Sant Miquel, així com a altres moviments veïnals del municipi, i els ha demanat que "l'apretin" per tal d'aconseguir les coses que la ciutadania vol.
L'alcalde, que ha fet baixar de l'escenari als membres de l'associació com a gest simbòlic d'estar "a peu de carrer", els ha lliurat un reconeixement. Un altre reconeixement que també s'ha realitzat en aquesta jornada ha estat per les víctimes que han mort durant tot aquest temps creuant les vies del tren al seu pas per la vila. Concretament s'ha recordat la figura de Petra Iglesias, que va morir travessant el traçat ferroviari, precisament, en aquestes dates, ara fa tres anys.
És aquí on el batlle calafellenc ha demanat un minut de silenci, recordant la situació que es va viure llavors, quan l'AAVV va demanar un minut de silenci per la mort de la veïna abans d'iniciar-se el pregó de les festes del 2012, i els va ser denegat.
L'acte ha finalitzat amb la reproducció d'un vídeo amb imatges de les reivindicacions i manifestacions realitzades en els darrers anys per aconseguir el pas, i amb la posterior passejada de les autoritats per aquest, acompanyat de l'actuació del grup de sevillanes i castanyoles de Paqui Trujillo.
El pas
El pas soterrat del carrer Pisuerga és exclusivament per vianants i té quatre metres d’amplada i 2,5 metres d’altura, amb una rampa i escales d’accés pels dos cantons, i amb il·luminació a l’interior. La seva ubicació és a mig camí entre els altres dos passos existents: el soterrat de l’estació de Segur i l’elevat que hi ha just al límit entre els termes municipals de Calafell i de Cunit.
Segur celebra les festes de Sant Miquel
En acabar el pregó, els actes s'han traslladat al Passeig Marítim, amb el correfoc i el castell de focs piromusical, a càrrec dels Diables Guaite’ls de Calafell i amb la participació de la Colla de Diables de Creixell. La mateixa nit, a l’envelat de la Fira, s'ha posat en marxa el Segur Party-Closing Summer, un festival amb actuacions de diferents artistes, també locals.
Recordem que la festa major coincideix amb la celebració de la Fira de Sant Miquel i que una part dels actes festius comparteixen espais amb el certamen comercial, a l’avinguda Catalunya.
Durant tota la jornada de dissabte, 26 de setembre, hi haurà activitats sense parar en l’àmbit de la Fira de Sant Miquel, excepte la cercavila gegantera que sortirà a les 5 de la tarda des de la plaça Mediterrani i anirà fins al Port. Hi participaran les colles geganteres de El Pon de Vilomara, Santa Perpètua de Mogoda, les Borges Blanques, Montornès del Vallès i Calafell.
La jornada de diumenge, 27 de setembre, discorrerà també en gran part a la zona de la Fira, inclòs un sopar de carrer. A les 7 de la tarda, a la discoteca L'Ou, tindrà lloc un clàssic de la festa major de Sant Miquel: el concurs de monòlegs Paco Rubiales, que arriba a la setena edició.
Després d’un dilluns 28 de setembre més relaxat, el programa acabarà el dia del patró, dimarts, 29 de setembre. L’acte principal serà l’ofici solemne en honor a Sant Miquel, que se celebrarà a l’exterior de l’església de Sant Miquel i anirà seguida de la tradicional ofrena floral al patró.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!