Bernat Deltell |
21-11-2005 22:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Lobjectiu daquest llibre és omplir un buit bibliogràfic; donar a conèixer lesperit apassionat i el compromís de Joan Coromines amb Catalunya. Així defineix el periodista Sergi Sol (Sant Pere de Ribes, 1971) el seu llibre titulat Una vida de llegenda (edicions 62), on al llarg de 380 pàgines sincideix en aquells aspectes de contingut cívic i polític i en el caràcter dun dels personatges clau de la cultura catalana. Amb aquesta obra, lautor vol posar de manifest lestratègia perversa duna part dels polítics i la intellectualitat del país que enalteix la figura de Coromines com a lingüista i filòleg a costa damagar la seva militància política i cultural. Sergi Sol considera inseparable el Joan Coromines home de lletres del patriota perquè no es pot entendre lun sense laltre. Per això, Una vida de llegenda vol ser aquell 50% que molts intenten amagar, ja sigui per por, arrogància o ignorància, o bé per estratègia calculada duna intellectualitat carregada dautoodi capaç desborrar les voluntats polítiques de les persones.
Definit pel mateix autor de biografia novellada, Una vida de llegenda, que sortirà publicat a finals de novembre, es basa en la trajectòria humana de Coromines i, sobretot, en fets puntuals on mhi recreo. És el cas de la seva implicació en el complot de Garraf de 1925, un intent datemptat fallit contra el dictador Primo de Rivera i Alfons XIII. Una altra aspecte destacat és la insurrecció de Prats de Molló, on Joan Coromines participa activament just després de tornar de lexili, acampat als Pirineus i esperant la primera columna de guerrillers per afegir-shi.
Fonts i anècdotes
Sergi Sol ha donat veu a diferents personatges de lunivers Coromines, com ara la seva germana Júlia i el secretari, Carles Duarte. Les aportacions dels filòlegs Joan Solà i Antoni Maria Badia i Margarit i la documentació de la Fundació Coromines completen una obra que conté incomptables opinions de reconeguts personatges de lestament polític, social i cultural català del segle XX, com Josep Pla, Joan Fuster, Pi Sunyer, Batista Roca, Lluís Companys, Francesc de Borja Moll, Pompeu Fabra i Francesc Macià, entre molts daltres.
Amb tot, laportació de Júlia Coromines ha estat fonamental perquè dóna una idea exacta del personatge. Un clar exemple és la següent història explicada per Sergi Sol: Coromines va rebutjar formar part de la Real Academia Española o ser condecorat amb la creu de Alfonso X el Sabio. No volia rebre reconeixements dEspanya, però una vegada, lany 1989, i contra tot pronòstic, en va acceptar un, de premi. Era el Premio Nacional de las letras españolas concedit per lescriptor i llavors ministre de Cultura Jorge Semprún. Sol reconeix que en la polèmica hi va intervenir tothom, i és que Coromines va dir que acceptava el premi perquè necessitava diners per acabar la seva obra, però no va anar a cap cerimònia i a sobre va fer un escrit on denunciava la política daniquilació de la cultura catalana practicada per Espanya.
Un altre anècdota que lautor considera representativa del caràcter de Coromines va succeir el 1978, quan la Universitat de la Sorbona el nomena Doctor Honoris Causa, conjuntament amb lescriptor Jorge Luis Borges. Quan Coromines sassabenta no vol anar-hi perquè acusa Borges de connivència amb el franquisme. Júlia Corominas explica al llibre que va caldre tota la família per convèncer-lo que sequivocava. Al final va cedir, i Borges reconeixia en privat a la germana de lhomenatjat que el diccionari etimològic de la llengua castellana de Coromines era el seu llibre de capçalera de feia anys.
En definitiva, una actitud i un temperament que Sergi Sol defineix de català de pedra picada que només tenia un Déu, el seu pare, Pere Coromines. De fet, els homenatges o recordatoris al seu progenitor van ser lúnic motiu de Coromines per abandonar per unes hores la casa de Pineda de Mar on es va recloure els darrers anys de la seva vida per deixar enllestida la revisió de lOnomasticon Cataloniae. Per Sol, un home excepcional que pocs països poden presumir de tenir i que aquí, com és costum, oblidem.
Una vida abocada al país i al treball
Resumir la vida i obra de qui va ser fill de lescriptor i polític Pere Coromines i de la pedagoga Celestina Vigneaux és una tasca pràcticament impossible. Joan Coromines (1905-1997) és una figura indiscutible que ha aportat a la cultura catalana una descomunal obra que inclou, entre daltres, els nou volums del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i lOnomasticon Cataloniae, que recull més de 400.000 topònims. El profund coneixement del català, castellà, occità així com de la romanística, la lingüística indoeuropea i aràbiga el van convertir en un referent de la lingüística romànica. Professor a la Universitat de Cuyo i de Chicago, va rebre les màximes distincions honorífiques, com la Medalla dOr de la Generalitat i el Premi dHonor de les Lletres Catalanes.
(Article publicat al diari AVUI el 21 de novembre de 2005)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!