L’INCAVI organitza una jornada sobre valorització de varietats recuperades de vinya . INCAVI
Redacció |
Vilafranca del Penedès
22-06-2022 09:21
La biodiversitat i la riquesa existent en varietats minoritàries a Catalunya són valors que es consideren estratègics per, una banda, poder fer front als reptes del canvi climàtic i, per l’altra, singularitzar més els vins de qualitat. La invasió de la fil·loxera a finals del s. XIX va fer desaparèixer un gran nombre de varietats de Vitis vinifera L. que eren cultivades pels nostres avantpassats. Se sap que el nostre país amaga una gran biodiversitat varietal. Són plantes que en molts casos es troben de forma molt minoritària i en perill d’extinció.
Amb aquesta finalitat 16 centres de recerca vitivinícola de l’estat espanyol, entre ells l’INCAVI i l’IRTA, juntament amb més de 50 investigadors i 21 cellers de 14 Denominacions d’Origen es van unir el juny de 2019 per posar en marxa el projecte Minorvin: ‘Valorització de varietats minoritàries de vinya pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic”.
Aquesta jornada tècnica que tindrà lloc el 28 de juny a Vinseum, a Vilafranca, pretén donar a conèixer al sector vitivinícola els principals resultats obtinguts així com l’oportunitat de tastar alguns dels vins elaborats amb varietats minoritàries catalanes. Una jornada que complementa l’avançament que es va fer en el marc de la Barcelona Wine Week.
El projecte Minorvin
En el projecte, que finalitza el setembre de 2022, s’han estudiat 57 varietats minoritàries de tot l’estat espanyol, actualment poc conegudes i algunes en perill de desaparèixer, avaluant-ne la seva fenologia, fertilitat i paràmetres de producció, la seva resistència a la sequera, l’estat sanitari de les mateixes (presència de virus), la tolerància a malalties fúngiques (míldiu i oïdi) i el potencial enològic (característiques físico-químiques, perfil fenòlic, aromàtic i sensorial) per diversificar la producció de vi.
A Catalunya, el Departament d’Alimentació, Acció Climàtica i Agenda Rural, a través de l’INCAVI i l’IRTA, lidera un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de set varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials dels vins del projecte elaborats a tot l’Estat. L’anàlisi organolèptic dels vins l’ha portat a terme el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya de l’INCAVI. Els tastadors del Panel han jutjat les característiques sensorials (fase visual, fase olfacte-gustativa i fase gustativa) de 205 mostres de vins corresponents a les 57 varietats estudiades en el projecte i elaborades durant tres campanyes de verema consecutives: 2019, 2020 i 2021.
A la jornada hi participaran Xoan Elorduy, cap del servei tècnic de l’INCAVI, Esperanza Valdés, investigadora de CICYTEX-INTAEX, Anna Puig, investigadora d’INCAVI-IRTA, Carme Domingo i Claustre Grau, investigadores de l’INCAVI.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!