Unió de Pagesos demana un augment dels imports per a la verema en verd perquè no recullen els costos reals. Unió de Pagesos
Redacció |
Vilafranca del Penedès
05-04-2023 02:03
Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural un canvi en els càlculs per als imports previstos per a la verema en verd a Catalunya, ja que no reflecteixen l’augment desmesurat dels costos de producció que ha patit la pagesia l’últim any, i segons el sindicat, representaran fins a un 40% menys que s’hi van destinar en la del 2020, quan es va posar en marxa la mesura.
El sindicat va demanar, en l’última Taula sectorial de la Vinya i el Vi del 27 de març, que la compensació per als costos de l’eliminació del raïm amb collita manual fos de 600 euros en comptes dels 444,80 proposats. Per a Unió de Pagesos, tot i que l’import per al cost de tallar el raïm ha augmentat respecte al 2020, el Departament no ha tingut en compte l’extraordinari increment dels costos de producció.
Unió de Pagesos recorda que els preus de cost de producció de raïm de l’última campanya, entre 0,40 i 0,45 cèntims d’euro de mitjana, haurien de ser la base de partida per al càlcul de la proposta del Departament, i l’import de 15 milions d’euros que es destina per a tot l’Estat per aquesta mesura és insuficient, ja que el 2020, quan es va fer aquesta actuació, només van ser acceptades un 43% de les hectàrees que s’hi volien acollir.
El preus del cost tampoc recullen el salari mínim (950 euros el 2020 i 1.080 el 2023), ni l’increment dels inputs que ha hagut de suportar la viticultura catalana (augment del preu del gasoil, fertilitzants, fitosanitaris, preu del diner, etc.). L’import de l’ajut a les parcel·les calculat pel Departament és el 50% de la suma de la compensació pels costos directes d’eliminació del raïm i la compensació per la pèrdua d’ingressos, calculat a partir del valor mitjà de les tres últimes campanyes.
La mesura de la verema en verd va ser impulsada per Unió de Pagesos com l’única per eliminar els excedents des de l’origen i de la qual n’és beneficiari directament el productor o la productora en funció de la collita que elimina.
El sindicat també defensa que es prioritzi la collita en verd de les varietats de vi negres, que són les que actualment experimenten una baixada de les vendes, com una tendència que també té lloc a la resta de l’Estat i a països com França.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!