Acció Climàtica

Ajuts per valor de 30 milions d'euros al sector vitivinícola per reforçar l'ambició i transparència

En el marc de la Taula del Cava celebrada divendres a Vilafranca del Penedès, s’han explicat totes les accions que des del Govern de la Generalitat s’han posat a disposició del sector

Ajuts per valor de 30 milions d'euros al sector vitivinícola per reforçar l'ambició i transparència. Generalitat de Catalunya

Ajuts per valor de 30 milions d'euros al sector vitivinícola per reforçar l'ambició i transparència. Generalitat de Catalunya

El secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol; la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells; la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes; el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia; el director general de Serveis, Josep Pena, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Glòria Tibau, han participat avui a la 10a Taula del Cava celebrada a Vilafranca del Penedès.

Aquest espai de concertació sectorial, creat l’any 2019, té el propòsit de progressar en els acords i compromisos del conjunt dels agents que conformen el sector del cava per tal d’avançar en la millora de la seva sostenibilitat i la cerca de solucions compartides per aquest sector estratègic per al país.

En la reunió s’ha posat de manifest l’estat de situació de les mesures anunciades i posades en marxa durant aquest mandat, s’han donat dades de comercialització i producció del sector del vi en l’àmbit del cava i s’ha fet un resum i previsió de la situació agroclimàtica que hem passat i tindrem aquest pròxim any.

El secretari, Carmel Mòdol, ha destacat: “Treballem junts per fer front a les circumstàncies complicades d’aquesta campanya. Tenim la voluntat d’augmentar el valor de la producció de raïm orientada als escumosos. I per això estem duent a terme tot el conjunt de mesures que estem fent.”

El consum d’escumosos com el Cava, Prosecco i Xampany continua creixent, i la gamma alta està guanyant terreny en tots els segments de vins escumosos. La demanda acumulada d'escumosos per a celebracions després de les restriccions de la pandèmia de COVID-19 ha ajudat a accelerar el creixement del vi escumós a molts mercats així com un canvi d'actitud que allunya de l'associació exclusiva d’aquesta beguda amb esdeveniments formals i ocasions especials, per gaudir en contextos més relaxats i amb més freqüència de consum.

Més de 30 milions d’euros en ajuts de suport al sector

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a conseqüència de la situació extraordinària que s’està vivint va acordar amb el sector a través de la Taula Agrària el quart paquet d’ajuts que està dotat amb 20 milions d’euros destinats a la vinya amb l’objectiu de pal·liar els efectes que està causant la sequera al camp de Catalunya.

L’ajut consistirà en 450 euros per hectàrea de vinya fins a un màxim de 40 hectàrees per agricultors professionals, i de 20 hectàrees per a la resta. I quedaran excloses aquelles explotacions que superin els 8.000 quilos per hectàrea de producció.

Per tal de promoure la valorització i la singularització de les produccions catalanes, el Departament ha concedit també aquest 2023, ajuts per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR) en l’elaboració de vins escumosos de qualitat per un import de 263.847 euros, que han beneficiat a 25 cellers. En aquesta convocatòria s’han comprat 138.245 kg de most.

Pel que fa a la convocatòria d’aquest ajut prevista pel 2024, inclourà l’excepcionalitat provocada per la sequera, i s’acceptarà de forma puntual, el most obtingut de segona premsada.

En relació amb els ajuts a la promoció de vi en tercers països corresponents a la campanya 2023-2024, Acció Climàtica ha destinat 5,8 milions d’euros amb l’objecte de millorar la competitivitat dels vins catalans, cosa que inclou obrir i diversificar mercats vitivinícoles. Enguany, aquests ajuts han beneficat a 61 cellers i han suposat una inversió total d’11,6 milions d’euros. En relació amb l’any passat, l’import concedit ha crescut en prop d’un milió d’euros i s’ha beneficiat a 8 cellers més.

Una altra línia d’ajuts és l’adreçada a empreses que vulguin realitzar inversions per a la millora de la producció o comercialització de productes vitivinícoles. Aquest 2023 s’han concedit 4,89 milions d’euros a 21 sol·licitants, que han suposat una inversió total de 21,5 milions d’euros. La divisió de dues convocatòries ha permès atendre la major part de les sol·licituds especialment les dels petits cellers.

Actualment, està oberta una nova convocatòria d’aquests ajuts, el termini de la qual finalitza el 31 de gener de 2024.

També han revertit en el sector 1,4 milions d’euros dels ajuts a cooperatives corresponents al 2023 i 303.822 euros dels ajuts del Pla Estratègic Alimentació Catalunya.

Controls de la nova unitat d’inspectors específica del sector vitivinícola i del Cadecat

Sobre la nova unitat específica d’inspectors dedicada al sector vitivinícola, creada l’any 2023, complint una de les demandes de la Taula del Cava, s’ha anunciat l’augment d’efectius aquest 2024. Aquesta unitat, que està focalitzada en el compliment de la normativa del sector vitivinícola ha obert 22 expedients amb 24 operadors a partir de les quals 11 s’han resolt amb sanció, 6 expedients continuen oberts i 5 estan en tràmit. L’import de les sancions realitzades fins ara sumen 85.261 euros. Les infraccions detectades corresponen a l’àmbit del balanç de productes, on s’ha detectat l’existència fictícia de productes o la manca de justificació de moviments, també hi ha infraccions detectades per manca de documentació, irregularitat en els registres, en l’etiquetatge o en el procés de producció.

L’equip treballa amb la intenció de dur a terme inspeccions al llarg de tota la cadena de manera integral, en coordinació amb les unitats competents en el control oficial del sector que depenen del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A més, el Departament, mitjançant el Cadecat, la unitat encarregada dels controls de la Llei de la cadena alimentària, ha endegat 18 inspeccions a 12 cellers i 7 productors, per comprovar el compliment de les obligacions en matèria de contractació alimentària, és a dir, l’existència d’un contracte amb tots els elements obligatoris, i si s’han produït pràctiques comercials abusives.

Cadascun dels controls efectuats implica la revisió de totes les relacions contractuals del productor fins a arribar al consumidor, fet que provoca que aquestes 18 inspeccions inicials hagin desencadenat en la revisió de 73 relacions contractuals i de més de 138 factures, que sumen prop de 9,5 milions d’euros.

D’aquests controls, se n’han derivat 18 infraccions: 14 greus per pagament fora de termini i manca de preu en el contracte, i 4 lleus, per manca d’elements en el contracte i modificacions de contracte.

Els incompliments que es detectin en el marc d’aquests controls restaran subjectes al règim sancionador establert per l’esmentada Llei que tipifica les infraccions de lleus a molt greus. Entre les infraccions greus hi ha la inexistència de contracte i la destrucció de cadena de valor, i poden suposar sancions de 3.001 fins a 100.000 euros.

Novetats e-RVC

Les principals novetats d’aquesta verema respecte a l’e-Registre Vitivinícola de Catalunya és que ha entrat en funcionament el mòdul de verema, que implica que el saldo i l’entrada de raïm es calcula per parcel·la vitícola. També s’ha complementat un sistema d’enviament d’sms que garanteix la traçabilitat de les entrades.

Previsió agroclimàtica per a la campanya 2024 i treballs per l’estudi de costos

L’INCAVI en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya posa a disposició del sector dades en relació amb l’evolució i la previsió agroclimàtica. Per aquesta propera campanya destaca la continuïtat de temperatures mitjanes superiors a les corresponents a l’època de l’any, i també una precipitació inferior a la mitjana de l’època.

Pel que fa a l’estudi dels costos de producció de raïm i d'elaboració del vi base cava, l’INCAVI-DACC ha refermat el seu compromís amb aquesta eina que s’ha mostrat beneficiosa a l’hora d’estimar unes dades que serveixen d'orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.

En aquest sentit, s’ha traslladat a tots els agents presents a la desena Taula del Cava, formada per les organitzacions agràries, representants dels viticultors, patronal i els representants dels elaboradors, juntament amb l’Administració, que continua treballant conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) per presentar l’actualització de les dades estimades de cara a la nova campanya 2024.

Aquesta eina persegueix l’objectiu de la transparència, l’equitat i la distribució del valor al llarg de la cadena, en compliment de l’agenda estratègica #HoritzóINCAVI2025.

Per acabar, cal remarcar l’aposta del Govern de la Generalitat, de la mà de l’INCAVI-DACC, per incentivar la notorietat del vi català amb l’ambiciosa campanya Catalunya, on el vi és cultura, presentada fa un mes i escaig, que posa el focus en els paisatges vitivinícoles i que tindrà continuïtat aquest 2024. Tanmateix, l’INCAVI ha anunciat que pròximament, a més, té prevista la presentació del Pla de recerca amb horitzó 2030, l’agenda d’innovació de la institució dedicada al sector vitivinícola per als anys vinents.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local