INCAVI

Joan Gené Albesa, nou director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi

Des de 2014 fins a l’actualitat ha estat director-gerent del Consorci d’Inspecció i Control de cellers amb denominació d’origen de Catalunya

Joan Gené Albesa, nou director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi . Generalitat de Catalunya

Joan Gené Albesa, nou director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi . Generalitat de Catalunya

El Govern ha nomenat, avui, Joan Gené Albesa com a nou director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), organisme adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Nascut a Vilabella, l’any 1959, Joan Gené és enginyer tècnic agrícola per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Agrícola de Barcelona, enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida (ETSEA), i té el Programa de Direcció General de l’Escola de Negocis de la Universitat de Mondragón (MONE).

Professionalment, ha treballat amb beca de l’INIA, de 1986 a 1988, per a la realització de la tesi doctoral a la unitat d’eficiència del reg, al Centre Mas Bové de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament; així com per a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, en el període 1988-1990, per a la formulació i l’execució d’un projecte d’implantació d’una nova zona de regadiu de 60.000 hectàrees, a la zona de Guanacaste (Costa Rica), i per al Banco do Nordeste del Brasil per a fer una diagnosi del Cooperativisme Agrari a l’Estat del Cearà (Brasil), el 1999.

També ha treballat al Gabinet Tècnic de la Secretaria General del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, en el període 1991 i 1992; a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), des de 1993 fins el 2007, amb diverses responsabilitats executives inclosa la de director, de 1999 a 2007, i on també va ser cap de l’àrea d’Assessorament Tècnic, responsable del Pla de Reestructuració i concentració del Cooperativisme Agrari a Catalunya; ha estat president del Grup de Fruita Seca del COPA - COGECA a Brussel·les des del 1996 al 2006, i ha participat en els comitès consultius de fruites i hortalisses de la CE i a la reunió anual entre Turquia i la CE sobre l’avellana com a portaveu de la producció Europea; secretari del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, de 2003 a 2007, i president de l’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen (AREPO), organització adscrita al Comitè de les Regions, amb 28 regions membres de tota Europa amb productes DOP i IGP (d’octubre de 2007 al mateix mes de 2010).

Va ser director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat (juliol de 2007 - desembre de 2010), membre del consell d’administració de Mercabarna i de l’IRTA (2007-2010), de març de 2008 a gener de 2011 va ser president de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), on prèviament havia exercit de president executiu i posteriorment de president del consell d’administració; a més de membre del comitè executiu del CIDEM, del COPCA, i d’ACC1O; vocal del consell regulador del cava, membre del Consell de Direcció de l’Agencia Catalana de Consum, membre del Ple del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, i vocal del Consell de Política Industrial de Catalunya.

També ha estat contractat de 2011 a 2014 per la unitat de desenvolupament de negoci i internacionalització d’Applus+ Laboratories, a la Bussines Unit Agrofood, consumer & goods; professor associat del Departament de Gestió d’empreses de la Universitat Rovira i Virgili, responsable de l’assignatura d’economia i gestió d’empreses a 3er del grau de Biotecnologia.

Des de 2014 fins a l’actualitat ha estat director-gerent del Consorci d’Inspecció i Control de cellers amb denominació d’origen de Catalunya, consorci encarregat de les auditories de l'ISSO 17.065 de certificació de producte emparat per les 11 Denominacions d’Origen vitivinícoles de Catalunya; feina que ha compaginat amb la de responsable del projecte de plantacions de finques d’ametller per a la recuperació de terres abandonades i la incorporació de joves agricultors del grup Unió Corporació Alimentària de Reus.

L'Institut Català de la Vinya i el Vi té com a funcions:

- Anàlisis de vins i derivats i expedició dels certificats a petició de particulars i d'organismes.

- Actua com a organisme tècnic assessor dels consells reguladors de les Denominacions d'Origen vitivinícoles de Catalunya i del sector en general.

- Promoure i fomentar la millora del conreu de la vinya i la qualitat dels vins i altres productes que se'n derivin.

- Promoció del coneixement i bon ús dels vins catalans a nivell de consum, tot contribuint a la seva correcta valoració.

- Estudi, investigació i experimentació dels processos, les tècniques, els materials i altres aspectes relatius a la producció vitivinícola.

- Especialització, reciclatge i perfeccionament de tècnics i professionals en matèria vitivinícola i enològica.

- Col·laboració en la realització d'estudis, censos, inventaris, cadastres i estadístiques relacionats amb el sector vitivinícola.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local