L'Incavi posa en marxa un pla pilot per obtenir dades sobre l'estat hídric de la vinya. ACN
ACN |
Vilafranca del Penedès
10-11-2021 09:26
L'Incavi ha posat en marxa diferents estudis i projectes per adaptar aquest cultiu als efectes del canvi climàtic i obtenir més informació sobre l'aigua, les cobertes vegetals en la vinya i les varietats més òptimes, entre d'altres. Un d'aquests projectes és l'eina Hidrovinya, que consta de 22 punts d'observació que recull les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l'estat hídric de les plantes en vinyes del Penedès i de Costers del Segre. Aquests punts estan formats per observatoris meteorològics i sensors d’humitat al sòl en cada parcel·la. La xarxa ha fa un any i mig que està en funcionament i la informació, que es pot consultar a través d'un web, permet ajudar a prendre decisions en la gestió de la plantació.
D'aquesta manera, segons el Departament d'Acció Climàtica, es facilita al viticultor poder fer previsions del comportament agronòmic de la vinya i millorar així la seva capacitat de reacció. En aquest projecte hi participen Gramona, Codorniu, Juve Camps, INNOVI i les Agrupacions de Defensa Vegetal de Sant Llorenç d’Hortons i de Sant Martí Sarroca.
El cultiu de la vinya és resistent i adaptat al territori mediterrani, calorós i àrid, tot i que pateix els efectes del canvi climàtic. Aquests estudis demostren que el canvi climàtic està alterant el cicle natural de la vinya, com per exemple els canvis en la maduració del raïm, que el fan més vulnerable a les plagues, veremes cada cop més avançades en el temps, onades de calor o pluges torrencials, entre d'altres.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!