Torres investiga com la Intel·ligència Artificial pot ajudar a predir les veremes. Família Torres
Redacció |
Vilafranca del Penedès
16-02-2022 03:52
Família Torres participa en el projecte AgrarIA, format per un consorci de 24 empreses i centres d’investigació liderat per GMV, en el marc de l’Agenda Espanya Digital 2025 i l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial. L’objectiu d’aquest projecte és investigar l’aplicabilitat i viabilitat de la intel·ligència artificial (IA), així com d’altres tecnologies relacionades amb la industria 4.0, en solucions reals per definir nous mètodes de producció agrària que permetin transformar el sector agroalimentari perquè sigui més tecnològic, innovador, sostenible i compromès amb l’eficiència energètica i la disminució de la petjada de carboni.
La participació de Família Torres en el projecte consisteix en realitzar assajos a la vinya per estudiar l’aplicació de la IA en la predicció de la verema en base a imatges satèl·lit i informació agro-climàtica. Concretament, la IA pot ajudar a preveure la quantitat de raïm de vinyes pròpies i de proveïdors que entrarà al celler. Per això, s’implementarà un algoritme IA que s’adapti a les pràctiques de feina del celler i que permetrà optimitzar el control de les produccions i fer seguiment de previsions de produccions de tercers amb l’objectiu de gestionar la posterior compra de raïm.
El projecte contempla el desenvolupament de la Plataforma AgrarIA on es podran integrar, en una sola entitat de computació desacoblada i de manera estàndard, tots els models i components necessaris en la cadena de valor del sector agrícola –producció, transformació i distribució. La investigació principal radica en l’ús potencial de les diferents aplicacions de la IA a casos d’usos reals i representatius del sector agroalimentari, basant-se en diversos mecanismes d’interoperabilitat, govern de la data, ciber-seguretat, emmagatzematge, computació i consum d’informació intel·ligent que puguin estar en plataformes externes o serveis accessibles.
Amb aquest objectiu, AgrarIA comptarà amb una arquitectura modular i integrada amb solucions ja desenvolupades i provades que compten amb un roadmap propi per evolucionar i competir en els seus respectius mercats. Per altra banda, gràcies al modelat de la solució com a plataforma, es podran acollir les necessitats concretes dels processos productius de la manera més eficient i segura aprofitant les sinergies que podrien existir i interactuant amb elements externs productius per modelar iniciatives amb una complexitat i heterogeneïtat variada amb els diferents socis i usuaris finals.
Al llarg dels anys, Família Torres ha participat en nombrosos projectes d’investigació, tant a nivell nacional com europeu, per estudiar la influència del canvi climàtic a la vinya i l’aplicació de la digitalització per millorar la sostenibilitat. En l’àmbit del canvi climàtic, destaquen projectes com Globalviti, que pretén millorar la producció vitivinícola de cara al canvi climàtic a través de noves tecnologies, d’estratègies biotecnològiques i de la gestió de la vinya; Innovine, que té com a objectiu adaptar els mètodes i les pràctiques agronòmiques de la vinya a les noves condicions del canvi climàtic; i Cenit Deméter, que va liderar Família Torres del 2008 al 2012 per estudiar la influència del canvi climàtic en la maduració del raïm. En l’àmbit de la digitalització, cal mencionar la participació de Família Torres en el grup operatiu Gophytovid i en els projectes Interreg Sudoe Coppereplace i Vitigeoss.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!