100 dies govern

El govern de Sant Pere de Ribes diu que 'ja s'està visualitzant el canvi'

En un balanç dels 100 dies govern, l’alcaldessa recorda la complicada situació en què s’han trobat l’ajuntament i fa un repàs als avenços aconseguits

Ajt Sant Pere de Ribes. Govern de Sant Pere de Ribes

Ajt Sant Pere de Ribes. Govern de Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà, acompanyada per la resta de regidors i regidores de l’equip de govern (format per UM9 i CiU-ViA), va fer balanç ahir dilluns dels 100 primers dies de mandat, fent d’entrada una breu anàlisi de la situació en la què es varen trobar quan van accedir al govern. En aquest sentit, Gabaldà ha lamentat que les administracions públiques locals estiguin que cada cop “més encotillades” a causa de les retallades i noves normatives i que l’actual gestió municipal també estigui condicionada per les actuacions i les pràctiques de l’anterior equip de govern dels socialistes, a qui els retreu no haver facilitat el traspàs de poders.

La visualització del canvi, precisament, és una de les voluntats que el nou govern es va marcar amb la seva entrada i que està portant a terme seguint el pla de xoc inicial presentat fa tres mesos (inclós en el Pla de Govern posterior) i treballant per la transparència i la participació. Algunes de les accions més visibles que s’han dut a terme són: la reducció del cost polític de l’ajuntament i la rebaixa de la pressió fiscal fruit d’aquesta reducció; l’elaboració del projecte de pressupost després de negociar amb els grups municipals i de quatre sessions participatives obertes a entitats i ciutadania; l’impuls de la negociació del conveni col•lectiu dels treballadors del Consistori (amb la intenció d’arribar a un acord en les properes setmanes); prioritzar la proximitat i l’agilitat en la relació entre la institució i els veïns i les veïnes; així com potenciar els Consells Municipals i crear-ne de nous (com el Consell Social Municipal). “Amb aquestes actuacions volem que la institució s’apropi a la gent, mitjançant l’activació, l’eixamplament i l’impuls dels Consells Municipals (per a exprimir les seves màximes potencialitats), pretenem que les persones i col•lectius siguin corresponsables en les polítiques que es dissenyen des de l’ajuntament”, ha dit l’alcaldessa, que considera que la ciutadania ja ha començat a visualitzar el canvi.

Gabaldà també s’ha mostrat ferma amb el control de la despesa, malgrat que no vol que “l’austeritat necessària no ens lligui de mans”. Per això, des del govern ja s’ha començat a treballar per renegociar contractes de serveis i manteniment amb la finalitat de no pagar més del que sigui necessari, reduir despesa, i centrar esforços i recursos en les polítiques socials i en les prioritats de govern.
Altres qüestions que ha repassat l’alcaldessa i l’equip de govern, són les referents a l’empresa municipal Garraf Promocions –que en breu finalitzarà el procés de liquidació i de la qual s’espera poder utilitzar-ne els seus bens immobles com a habitatges socials–, la situació dels CAP i de l’Hospital Sant Camil, la demanda de més oferta d’ensenyament secundari (batxillerat per a l’Institut Montgròs i diferents cicles formatius), la necessitat d’ampliar les places públiques de centre de dia, la presentació d’al•legacions per la inexistent aportació del fons català de compensació al nostre municipi, i l’aprovació el mes vinent del pressupost municipal. Referent a aquest darrer punt, Anna Gabaldà ha recordat que ”després de dos anys de pressupostos prorrogats ens dotarà d’un instrument per poder desenvolupar polítiques públiques entre les que prioritzarem l’atenció a les persones (especialment d’aquelles que més estan patint els efectes de la crisi), i la reactivació econòmica”.

A l’acte també hi van intervenir el regidor-president de l’àrea de Serveis a les Persones, Tomàs Carandell; la regidora de Recursos Humans i noves tecnologies, Maribel Lucas; el regidor-president de l’àrea de Territori, Joan Garriga; el regidor-president de l’àrea d’Economia i Finances, Lluís Giralt; i el regidor de Cultura i Joventut, Josep Rius. Tots ells van fer un repàs a les principals accions i tasques que han dut a terme des de les diferent àrees de l’ajuntament i alguns temes van aixecar especial interès entre els periodistes i públic presents, com la reobertura de la Casa de la Vila, les grans inversions econòmiques privades al municipi, la gestió dels serveis a la via pública o la qüestió dels pressupostos.

Pel que fa a la Casa de la Vila, el regidor d’Urbanisme, Joan Garriga, va explicar que les obres s’hauran de fer en dues o tres fases i que la primera d’elles –que li agradaria que pogués estar finalitzada a finals del 2014– permetria obrir l’edifici amb els serveis bàsics d’atenció al públic de la planta baixa. Així mateix va dir que el projecte es farà en funció dels diners que s’hi puguin anar destinant, doncs “no s’ha de fer de manera faraònica, sinó que s’ha d’ajustar a les possibilitats reals que tenim”. La rehabilitació té un pressupost de gairebé 2 milions d’euros (i, de moment, l’ajuntament només n’ha aconseguit 800.000 euros de subvencions procedents d’altres organismes).  Posteriorment, en una altra fase que es podria executar el 2015 s’acabaria de rehabilitar la resta de dependències de l’edifici, que també preveu ampliar la sala de plens.

En un altre ordre de coses, Garriga va comentar que el govern segueix conversant amb Decathlon i el promotors de l’Autòdrom perquè “els grans actius econòmics que poden ser beneficiosos pel municipi tirin endavant”. “Perquè això sigui així nosaltres hi posarem de la nostra part”, ha afegit. Igualment, el regidor i 1er tinent d’alcalde també ha parlat de la reactivació i potenciació de tots els serveis de  la via pública; la sol•licitud de plans d’ocupació que ajudaran a la recuperació de l’edifici del Local; la creació i obertura d’espais de participació; la ubicació al municipi d’una oficina de l’habitatge; la revisió i actualització del Pla Local de l’Habitatge; la creació de rutes amigues i escolars; l’habilitació de solars sense edificar per utilitzar-los com a aparcament públic; i una especial atenció i diàleg amb les urbanitzacions per mirar de trobar una sortida a les seves problemàtiques, entre d’altres.

En el decurs de la compareixença el regidor d’Hisenda, Lluís Giralt, va avançar que l’aprovació del pressupost municipal del 2014 haurà d’anar a Ple el mes de febrer, donat que, un cop més, ”fins que no s’aprovin els comptes de Garraf Promocions i es liquidi l’empresa no es pot tirar endavant”. Igualment, va valorar positivament  el procés participatiu per a la elaboració dels pressupostos, que tindrà un sessió pública de tancament a principis de febrer. En general, Giralt ha qualificat la situació que s’han trobat de “complicada” i no ha negat que “les dificultats hi són”. Per això la tasca que s’està duent a terme és de racionalització i sobretot de “priorització de la despesa per necessitats de la crisi”.

Tant l’alcaldessa com la resta de l’equip de govern municipal es mostren satisfets de la tasca que s’està fent i esperen consolidar el canvi durant la resta de mandat amb l’objectiu de “deixar un pòsit que vagi més enllà d’aquests 18 mesos de govern de coalició”, en paraules d’Anna Gabaldà. Al principi de l’acte, l’alcaldessa també va tenir unes paraules de repulsa per la mort de les dues dones assassinades recentment a Vilanova víctimes de la violència masclista.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local