Agenda del Penedès

Exposicions

Espurnes que fan flama

Vilafranca del Penedès | 07-10-2024 19:00 h.

Espurnes que fan flama

El proper dimarts 8 d’octubre a les 19 hores, al Vinseum de Vilafranca del Penedès, CCOO organitza la presentació de l’obra “Espurnes que fan flama. Gestació, consolidació i lideratge de CCOO a l’Alt Penedès (1970-1988)”, d’Agustí García Larios, doctor en història i professor de la Universitat de Barcelona. L’obra estudia la història del sindicalisme confederal durant la dictadura i la transició a la democràcia a l’Alt Penedès. Un sindicalisme que sorgeix de forma clandestina a moltes empreses de Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, Sant Pere de Riudebitlles o Sant Sadurní d’Anoia, amb forts vincles unitaris establerts amb partits d’esquerres i altres moviments socials existents. El text, de més de 130 pàgines, abasta des de la gestació del que avui en dia són les CCOO fins a la gran vaga general de desembre de 1988 (convocada contra el pla d’ocupació juvenil que proposava el govern de Felipe González), amb una resposta massiva tant a l’Alt Penedès com al conjunt de Catalunya i de l’Estat.

El llibre cobreix un espai poc present a la historiografia obrera del país, com és l’estudi del sindicalisme de classe i confederal a l’Alt Penedès i a moltes comarques no metropolitanes, amb identitat i estructura socioeconòmica característiques. Reivindica els valors de la memòria democràtica i la lluita sindical com uns dels grans protagonistes de les lluites col·lectives per aconseguir drets i llibertats. Cal destacar que CCOO, després de 50 anys d’eleccions sindicals a l’Alt Penedès, continua sent el primer sindicat de forma molt destacada, amb 467 delegats i delegades i més de 2300 persones afiliades. L’acte comptarà amb la conducció de Dolors Villaró, del Taller Cultural de CCOO Alt Penedès, i amb les intervencions d’Agustí García Larios, l’autor, Francisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès i Josep M. Romero, secretari general de CCOO al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf. L’acte és d’accés lliure per a qualsevol persona interessada en aquesta temàtica.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!