Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

El ferrocarril a la demarcació de Tarragona

El Vendrell | 07-10-2024 19:00 h.

El ferrocarril a la demarcació de Tarragona

L’acte es farà el proper dilluns 7 d’octubre, a les set de la tarda (19 h.) i comptarà amb la presencia dels autors, que amb un bon suport fotogràfic, explicaran els detalls de l’inici del ferrocarril a les comarques de Tarragona, al mitjans del segle XIX, fins als anys quaranta. Fet que ajudarà a entendre l’actualitat de les vies del tren que comuniquen aquesta part dels país. Albert Pallarès i Josep Maria Sànchez diuen del llibre:
“Des de l’any 1900, Sant Vicenç es va convertir en l’estació d’enllaç més important del sud de Catalunya. Fins aquí arribaven els trens regionals procedents de Barcelona via Vilafranca o via Vilanova, baixaven els trens des de Lleida i Valls, venien des de Reus i Tarragona. També hi arribaven els ràpids i expressos que anaven cap a Madrid o València.

Hi treballaven un gran nombre de treballadors per als quals es van construir els habitatges que formaven la Colònia Ferroviària. Un veritable poble amb vida pròpia.

Aquestes són algunes de les històries que s’expliquen al llibre “EL FERROCARRIL A LA DEMARCACIÓ DE TARRAGONA. Els orígens 1856-1940”. El llibre descriu la construcció de les línies ferroviàries al sud de Catalunya , a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona. Trens d'ample ibèric com el que va de Tarragona a  València, o el que des de Reus puja fins a Móra i l'Aragó. També  trens de via estreta com els carrilets de Salou i la Cava.

El llibre mostra l'evolució del ferrocarril fins el 1940, a través de més de 270 fotografies, plànols i dibuixos del recorregut de les línies, les estacions, el material mòbil, els estris i senyals. Sovint aquestes imatges són l'únic testimoni que  tenim d'aquest patrimoni històric i cultural de les nostres comarques.”

La presentació és organitzada conjuntament per l’Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i l’Associació per a la preservació de la colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders; i el suport de la Biblioteca Pública Terra Baixa.
Al mateix temps pretén ser un dels pròlegs culturals a la Fira de Santa Teresa d’aquest any al Vendrell.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!