Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació del llibre de Joan Pinyol Avi, et trauré d’aquí

Vilafranca del Penedès | 30-10-2024 19:00 h.

Presentació del llibre de Joan Pinyol Avi, et trauré d’aquí

La secretària d’Òmnium Alt Penedès, Glòria Batllevell,  va informar, en el decurs d’una roda de premsa que va tenir lloc la setmana passada, que l’acte és fruit de la col·laboració entre les dues entitats i va explicar quin seria el seu format. 

Una llarga lluita per rescatar del Valle de los Caídos

L’autor del llibre Avi, et trauré d’aquí, Joan Pinyol,  va exposar que l’acte del proper dia 30 es centrarà en el seu llarg periple per recuperar les restes del seu avi, Joan Colom. L’avi, a qui l’autor no va conèixer, va ser un soldat republicà mort en un camp de presoners lleidatà el març de 1939. Anys després, les seves restes van ser exhumades del cementiri de Lleida sense que les autoritats franquistes demanessin permís a la família, i van ser traslladades al Valle de los Caídos. L’any 2008 la seva família inicià una veritable odissea per treure l’avi del monument franquista. Aquesta història va tenir gran ressò a partir de l’emissió d’un episodi sobre el cas al programa de TV3 Sense ficció.

Joan Pinyol exposa que, encara en ple segle XXI la seva família hagi d’esmerçar grans quantitats d’energia en aquest afer és un exemple del menyspreu del franquisme vers les seves víctimes i de les polítiques d’oblit aplicades des de la Transició i fins al present.

Un acte sobre memòria històrica

Per la seva banda, la representant de la Comissió per la Memòria, Montserrat Julià, va situar la presentació del proper dia 30 dins el marc de la recuperació de la memòria històrica, la qual ha estat i continua estant bandejada per la dreta.  També va exposar que la presentació del llibre tindrà format de diàleg entre ella mateixa i l’autor.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!