Agenda del Penedès

Altres

El Correllengua arriba a l’Arboç

L'Arboç | 26-10-2024 10:00 h.

El Correllengua arriba a l’Arboç

A les 10h del matí, a la seu de l’Ateneu (C/ Major, 33) es farà un taller d’assertivitat lingüística a càrrec de Tallers per la Llengua. Vora el 80% dels catalanoparlants canviem de llengua davant de qualsevol persona que parli en castellà, i la majoria argumenten que ho fan “per respecte”, i no pas per raons contrastades de comprensió. L’assertivitat lingüística és l’habilitat per seguir còmodament en la nostra llengua independentment de quina faci servir l’interlocutor. Amb el Taller d’Assertivitat Lingüística tenim, per tant, una eina real i concreta per incidir en aquest patró social. No n’hi ha prou amb divulgar el missatge que ens hem de mantenir en català (no n’hi ha prou amb certes campanyes de sensibilització ambigües); cal que la gent aprenguem com fer-ho perquè ens sigui prou viable. Si aprenem a fer-ho amb una mínima comoditat ho podrem sostenir en el temps i, sobretot, podrem ser-ne un bon model pels que ens miren.


L’Ateneu Arbocenc organitza aquesta activitat com la primera passa d’un seguit de propostes per a la defensa de la llengua que vol dur a terme en un futur. Propostes amb caire comunitari que pretenen ser integradores amb les personas del nostre entorn sigui quin sigui el seu origen o llengua de comunicació. Propostes q volen posar en valor el català com a eina d’ inclusió i d’ oportunitat.

Davant la inactivitat de les administracions, que no estan fent res per revertir l’accelerada pèrdua de l ‘ús social del català al nostre poble i comarca, que sembla q no li donen valor com a eina de cohesió social, l’ateneu vol contribuir amb aquest taller a la presa de consciència dels catalano-parlants de la necessitat urgent d’assolir una massa crítica social que superi la convergència lingüística al castellà. Augmentar notablement la freqüència d’interaccions on ens mantenim en català ja en fa augmentar el nostre ús, però també és el factor que més pot interpel·lar l’altre a fer-lo servir, a sentir-se part d una comunitat. Alhora  el que més modifica els missatges implícits sobre el seu ús i la percepció que en tindran els joves i els valors que li atribuiran: passar d’un idioma esporuguit a un idioma que s’afirma , que representa un valor social.


A les 18h es celebrarà un taller de rap en català, impartit per Versembrant, una activitat lúdica per fomentar l’ús del català en un ambient distès. S’introduirà una mica d’història de la cultura hip-hop, així com el seu valor principal: la reivindicació d’igualtat d’oportunitats. Seguirem amb una demostració de com escriure versos i estrofes, i com encabir-los a ritme de rap!

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!