Agenda del Penedès

Exposicions

Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació

Albinyana | 24-10-2024 16:03 h.

Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació

L'exposició Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació, contextualitza de forma didàctica l'època històrica, la llegenda d'emancipació i el naixement de la població, basada en la lluita contra els drets senyorials i els anomenats "mals usos". Està comissariada per Bienve Moya i Sixte Moral, i ha comptat amb la col·laboració de Xavier López, Rosa català i Antoni Munné-Jordà, així com de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l'Arxiu Comarcal del Garraf i Canal Blau televisió. La imatge gràfica ha anat a càrrec de Joan M. Celorio.

El Castell de la Geltrú acollirà l'exposició fins al 6 de novembre. Tot seguit farà un recorregut per diversos espais de la ciutat, començant per la plaça de la Vila, amb motiu de la celebració de la Fira de Novembre. Després es podrà visitar a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell (del 12 al 16 de novembre), Mercat del Centre (del 3 al 15 de desembre) Mercat de Mar (del 16 al 30 de desembre) Casal de la Gent Gran (del 13 al 31 de gener) Centre Cívic de Mar (del 3 al 17 de febrer) Oficina Jove (de l'1 al 15 de març) Centre Cívic Molí de Vent (del 17 al 31 de març) Centre Cívic Sant Joan (del 2 al 16 d'abril) Centre Cívic La Geltrú (del 6 al 26 de maig) i Museu Romàntic Can Papiol (del 17 al 29 de juny) L'exposició també es traslladarà l'any vinent als instituts de secundària de la ciutat. La itinerància de l'exposició s'allargarà fins a l'estiu, per facilitar que la pugui veure tothom qui ho desitgi.

En paral·lel a l'exposició i dins dels actes commemoratius de 750 aniversari, aquest diumenge es fa la segona de les caminades de les rutes guiades a peu seguint el camí Ralr, entre les poblacions de Cubelles i Vilanova i la Geltrú. La segona proposta es farà entre Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes, els dies 9 i 16 de novembre. Les passejades són gratuïtes amb inscripció a info@arccultural.cat

Per completar el programa d'activitats se celebraran tres conferències en el cicle Xerrades sobre el fet històric i la llegenda de la Carta Pobla. La primera tindrà lloc el dijous 7 de novembre a les 19.30 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Serà a càrrec de Núria Jornet, historiadora especialista en l'edat mitjana, i Àngels Parés, també historiadora. Inclourà la projecció del documental Vila Nova 1274 realitzat per Canal Blau Televisió. El divendres 15 de novembre se celebrarà la segona xerrada, titulada Vila Nova a redós de la Geltrú: 750 anys de la Carta Pobla, a càrrec de l'historiador Xavier López. Serà a les 18.30 h a la sala d'actes de la UPC. La historiadora especialista en món islàmic, Dolors Bramon Planas, oferirà la darrera xerrada, Identificacions de topònims penedesencs del geògraf al-Idrîsî al s.XII. Serà el divendres 7 de febrer a les 18.30 h, també a la UPC.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!