Fires i festes
Diada de Santa Llúcia
Gelida | 13-12-2024 05:00 h. fins 17-12-2024
La Diada de Santa Llúcia 2024 ja té el seu programa complet d'activitats, amb la jornada central el 13 de desembre, que inclou els actes més emblemàtics d’aquesta tradició declarada Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquesta celebració s’allargarà de l’11 al 15 de desembre, amb activitats que combinen tradició, novetats, cultura i solidaritat per a totes les edats.
La Diada central inclourà l’encesa de fogueres a les 5.00 h, seguida de l’esmorzar de caldera, la fira d’entitats i artesans, la ballada de l’Esbart Rocasagna i la cercavila amb les autoritats, els Nans Centenaris, la Cobla Catània i els Grallers de Gelida. Durant el migdia, es repartirà l’escudella a la plaça de l’Església, acompanyada de pa amb botifarra, i es farà una ballada de sardanes. La jornada conclourà amb l’actuació de la colla infantil dels Diables i l’esperat Llúciafoc 2024.
A més dels actes del dia 13, el programa inclou activitats destacades com la presentació del llibre Recuperar el poder perdut, la inauguració de l’exposició Amb ulls de ceramista de Mercè Rius, l’espectacle familiar Tempus i els concerts de l’Escola de Música, de Mauel Vallribera o el solidari de Donant la Nota a favor de la Marató de TV3. Així com l’acte especial de cercavila i concert amb Associació Musical Filharmònica Rossellana.
La regidora de Cultura, Maria Rigau, durant l’acte de presentació que la Festa de Santa Llúcia, va desvetllar el cartell oficial d’aquesta edició, creació de Carol Codó i Antònia Adame que combina simbolisme i colors hivernals que evoquen els elements tradicionals de la celebració. També va destacar que la festa "és un reflex de la nostra identitat com a poble i una oportunitat per reforçar els valors culturals i solidaris, viure la nostra tradició de manera compartida.", amb una menció especial al president de la Comissió de Festes de Santa Llúcia Jordi Julià Tetes que ens va deixar fa un any.
Durant l’acte, Marc Monleón, regidor de Cooperació, va donar a conèixer una nova edició del guardó Santa Llúcia Solidària, que aquest any reconeix la tasca de l’ONG Social Fooding. Organització que treballa per combatre la fam i reduir el malbaratament alimentari, destacant per projectes sostenibles com la redistribució d’excedents d’aliments i materials.
Els membres de la Comissió de Santa Llúcia van explicar les novetats d’aquesta edició, posant èmfasi en la centralització dels actes a la plaça de l’Església, que reforça el vincle històric de la festa amb aquest espai. També van posar èmfasi en el manteniment de tradicions, la consolidació de novetats recents, com l’esmorzar de caldera, i l’aplicació d’activitats noves com el vespreig pelapatates, que marca l’inici dels preparatius per elaborar l’escudella.
Un altre aspecte destacat va ser l’anunci que Gelida serà seu de la trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya l’any 2025, un reconeixement al paper pioner de la vila en l’organització d’aquest esdeveniment des del 2005.
Un altre moment destacat de la presentació va ser l’anunci de les guanyadores del concurs del Plat de Santa Llúcia, disseny d’Isona Salines, Vera González i Elisa Rendón, tres estudiants de 4t de primària del municipi. El seu dibuix, que destaca la botifarra negra un dels elements simbòlics de la festa, i que s’ha transformat en un plat commemoratiu.
Amb un programa que combina actes tradicionals, activitats per a totes les edats i una clara aposta per la cultura i la solidaritat, la Festa de Santa Llúcia 2024 es presenta com una cita ineludible per als gelidencs i gelidenques, i també, els visitants que vulguin gaudir d’una experiència tradicional i cultural única.
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.