Agenda del Penedès

Música, concerts, balls

Concert del duo de violoncels Camats-Lipstein

El Vendrell | 16-02-2025 13:00 h.

Concert del duo de violoncels Camats-Lipstein

Emánuel Moór (1863-1931) va ser un compositor i pianista hongarès que Casals va conèixer el 1905 i des dels inicis van establir una gran amistat. Va compondre i dedicar nombroses obres a Casals entre les quals cal destacar La Suite per dos violoncels dedicada a Pau Casals i Guilhermina Suggia, una obra que es caracteritza pels seus passatges lírics i còmics. L’amistat entre Moór i Casals va ser molt estreta: Casals admirava profundament la música de Moór i, en un moment en què no estava degudament reconegut dins del món musical, el va arribar a descriure com un veritable geni. Les seves obres van formar part del repertori habitual de Casals com a violoncel·lista i com a director d’orquestra.

En el marc del concert, es podran veure exposats al museu alguns documents originals d’Emánuel Moór que es conserven al Fons Pau Casals, com partitures originals manuscrites, cartes, fotografies, programes i dibuixos.

A part de la Suite de Moór el programa del concert inclou la Sonata n.7 en si bemoll major G.565 de Boccherini, el Duet per a dos violoncels op.53 n.2 d’Offenbach i les variacions en una corda sobre un tema de Rossini de Paganini

Manuel Lipstein, violoncel

El violoncel·lista i compositor Manuel Lipstein, nascut el 2001, ha actuat en algunes de les sales més prestigioses del món, com l’Elbphilharmonie de Hamburg, la Filarmònica de Colònia, el Muziekgebouw d’Àmsterdam, l’Herkulessaal de Munic i la Beijing Concert Hall. Les seves gires l’han portat no només per Europa, sinó també a països com Japó, la Xina, Armènia i Malàsia. Ha adquirit una valuosa experiència artística com a solista amb orquestres de renom, com ara l’Orquestra Simfònica de la WDR i la Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. El juliol de 2024 va treure el seu àlbum debut “ROOTS” amb Oehms Classics (NAXOS).

Entre els seus premis destaquen el Premier Grand Prix al Concours Flame de París, el primer premi i el premi especial en el Prix Edmond Baert de Brussel·les, i el tercer premi en el concurs TONALi de Hamburg, entre altres. És un músic de cambra actiu, tant amb el seu germà, el pianista Rafael Lipstein, i el seu quartet Philimaro, com en duo amb la violinista Linda Guo, amb qui publicarà el CD “Pas de Deux” amb Oehms Classics. Ha rebut el Premi de Música de Cambra de la Polytechnische Gesellschaft de Frankfurt i el WDR 3 Klassikpreis de la ciutat de Münster, entre altres. En dues ocasions ha sigut guardonat amb el premi “Best of NRW”.

Mariona Camats, violoncel

Nascuda el 1997 a La Garriga (Barcelona), va començar a tocar el violoncel sota el mestratge d’Anna Mora i de Lluís Claret. Posteriorment, va estudiar al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg (Alemanya) amb el professor Julius Berger. Del 2019 al 2021, va ser artista resident a la Queen Elisabeth Music Chapel de Waterloo (Bèlgica), sota el mestratge de Gary Hoffman. Recentment, del 2021 al 2023, ha estudiat l’Artist Diploma a l’Academia Stauffer de Cremona (Itàlia) amb el mestre Antonio Meneses.

Actualment estudia violoncel barroc amb Petr Skalka a la Schola Cantorum Basiliensis de Basilea (Suïssa). Ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Holanda, Àustria, Suïssa, Bèlgica i la Xina. Com a solista, ha actuat amb la Jove Orquestra Simfònica del Vallès, la JONC Filharmonia, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, la Bruckner Akademie Orchester, l’Orquestra de Cambra de Granollers, l’Orquestra Simfònica del Vallès i amb l’Orquestra Simfònica Segle XXI. Ha participat en diferents festivals i cicles de concerts com el Festival Pablo Casals 2017 de Prada, el Supercello Festival 2018 a Pequín, el Festival Emergents 2019 de l’Auditori de Barcelona, el cicle de concerts Winners and Masters 2019 del Gasteig de Munich, el cicle Jóvenes Intérpretes de la Fundación Juan March 2022-23, el cicle Grans Concerts 2022-23 de l’Atlàntida de Vic, el cicle Petit Palau Cambra 2023-24 i el XIII Festival de Cervià, organitzat per Ibercamera Girona, entre d’altres.

El 2016 va obtenir la Beca Internacional Pau Casals de la Fundació Pau Casals, per a ampliació d’estudis i consolidació de la formació musical. El 2020 va rebre el Premi de la Crítica d’El Primer Palau.

Fins l’any 2018 va tocar un violoncel fet per Marc Laberte (1921) que va pertànyer al mestre Pau Casals. Actualment, toca un violoncel de David Bagué (2019).

RESERVA I VENDA D’ENTRADES
Les activitats tenen un aforament limitat, per la qual cosa és necessari la reserva prèvia mitjançant la reserva d’entrades a través del web https://ticketsonline.paucasals.org.
Més informació i reserves al web www.paucasals.org , al telèfon 977 684 276 o al correu electrònic museu@paucasals.org

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!