El VIH i la SIDA

La diagnosi precoç del VIH, principal repte assistencial en el Dia Mundial de la Sida

El 45% dels nous diagnòstics de VIH a Catalunya és tardà i la majoria d’aquests casos es donen en majors de 49 anys i en homes heterosexuals

EIX. Dia Mundial de la Sida

EIX. Dia Mundial de la Sida

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En els darrers anys s’ha avançat en el diagnòstic precoç del VIH gràcies a la millora de l’accessibilitat a la prova en l’àmbit assistencial, a la xarxa d’ONGs i a les oficines de farmàcia. De totes maneres, s’estima que encara que hi ha 33.000 persones infectades i una quarta part no saben que ho estan. Avui se celebra el Dia Mundial de la Sida i les administracions han volgut fer una crida a la prevenció i la diagnosi precoç d'aquesta malaltia.

L’agència de Salut Pública vol promoure el diagnòstic precoç del VIH en àmbits assistencials, mitjançant la recomanació de la prova als pacients segons criteris conductuals i clínics. Aquesta actuació es vol reforçar amb la difusió d’una guia per a la realització de la prova del VIH a adults en entorns sanitaris promoguda per HIV in Europe, que també és l’entitat promotora de la Setmana Europea de la Prova del VIH. En aquesta guia s’estableixen les recomanacions de realització de la prova a totes les persones que pateixin malalties potencialment definitòries de sida; a totes les persones que pateixen una malaltia que, encara que no sigui definitòria de sida, es pot relacionar amb més freqüència que altres amb la infecció per VIH.

El diagnòstic precoç del VIH permet disminuir les pràctiques de risc en les persones infectades i això incideix en una reducció de les taxes de transmissió. Alhora també repercuteix positivament en la salut de la persona infectada a l’aprofitar els beneficis del tractament antiretroviral i una reducció de la morbimortalitat.

Les proves diagnòstiques en l’àmbit assistencial

D’acord amb les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS/VIH/Sida de Catalunya (CEEISCAT), adscrit a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el nombre de proves realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d’atenció primària va ser de 271.293 l’any 2012, amb un percentatge de proves positives del 0,71%. Conjuntament amb les que es realitzen a la xarxa d’ONGs representen 36,2 proves diagnòstiques per 1.000 habitants i any.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) està reforçant l’oferta de la prova diagnòstica del VIH des que l’any 2008, a través d’un conveni amb l’Agència de Salut Pública, va iniciar la formació dels professionals sanitaris dels equips d’atenció primària. Des de llavors, s’han realitzat 142 cursos i s’han format més de 2.000 professionals.

Recentment, conjuntament amb el CEEISCAT, la CAMFIC ha realitzat una enquesta per identificar les barreres i acceptabilitat d’utilitzar les proves ràpides en determinats centres d’atenció primària. En aquest sentit l’Agència de Salut Pública crearà un grup de treball per fer un projecte pilot durant el 2014 que permeti avaluar la pertinença d’introduir aquesta tecnologia en alguns centres d’atenció primària.

En aquests moments el centres d’atenció primària utilitzen l’anàlisi de sang per fer la prova del VIH però no utilitzen tests de lectura ràpida.

La detecció del VIH en l’àmbit comunitari

A Catalunya, hi ha 12 centres comunitaris (ONGs) que ofereixen la realització de la prova del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. L’any 2012 s’han realitzat 9.960 proves, amb una taxa de proves positives del 2,21%.

L’oferta del test ràpid a les oficines de farmàcia

Durant l’any 2012, a les 46 farmàcies de les comarques de Barcelona, Tarragona ciutat i Reus, acreditades per realitzar el test de diagnòstic ràpid del VIH, s’han realitzat 1.578 proves, amb una taxa de proves positives del 1,2%.
A finals d’aquest any 2013 està prevista la incorporació de 14 farmàcies de les comarques de Lleida.

El diagnòstic tardà

Es considera que el diagnòstic de la infecció per VIH és tardà quan la xifra de limfòcits CD4 en el moment del diagnòstic és inferior a 350*106/l, i es considera diagnòstic tardà amb malaltia avançada quan el recompte de CD4 és inferior a 200*106/l.

Dels 716 diagnòstics de VIH declarats l’any 2012 amb la informació sobre el recompte de limfòcits CD4 (631), el 45% dels casos complien criteris de diagnòstic tardà. El diagnòstic tardà és superior en les persones de més de 49 anys (64%) i en els homes heterosexuals (56%).

El VIH i la SIDA a Catalunya

Des de l’inici de l’epidèmia l’any 1981 i fins a finals de 2012, s’han notificat un total de 16.771 casos de sida a Catalunya. L’any 2012, la taxa de casos de sida continua baixant situant-se en 1,8 casos per 100.000 habitants. Pel que fa als diagnòstics d’infecció pel VIH, des de l’any 2001 i fins a finals de 2012, s’han notificat un total de 9.029 casos.

L’any 2012, la taxa de diagnòstic de VIH ha estat de 9,9 casos per cada 100.000 habitants i s’ha mantingut globalment estable. El 86% dels diagnòstics de VIH notificats l’any 2012 ha estat homes amb una mitjana d’edat de 36 anys. Pel que fa a la via de transmissió el 60% han estat en homes que tenen sexe amb altres homes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local