La ciutadania té un paper imprescindible per contribuir a pal·liar l’escassetat hídrica amb un consum responsable de l’aigua
L'aigua, un recurs bàsic per a la vida, pateix les conseqüències del canvi climàtic. L’escalfament global fa més variable el cicle de l’aigua, amb inundacions i sequeres més extremes i consecutives, la qual cosa dificulta fer previsions i planificar com distribuir un recurs natural que cada vegada és més escàs.
L'emergència climàtica, la capacitat limitada dels rius i els aqüífers, juntament amb l'augment de la demanda d'aigua, dibuixen escenaris de dèficit hídric que demanen una resposta per part de tothom. L’augment de temperatura en la zona mediterrània serà un 20 % superior al de la mitjana de la resta del planeta i, segons l’informe IMPRESS 2019, elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua, la disponibilitat d’aigua en l’horitzó 2051 es reduirà a Catalunya en una mitjana del 18 %.
Per això, és necessari adoptar mesures per tenir capacitat de reacció i ser resilients, amb l’objectiu d’adaptar-nos a les conseqüències que es deriven del canvi climàtic i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Donar una segona vida a l’aigua mitjançant la regeneració és clau per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Agbar aconsegueix regenerar anualment a Catalunya més de 4 milions de m3 d’aigua.
La reutilització de l’aigua és clau per avançar en aquest sentit. Tornar a utilitzar l'aigua, un cop tractada, és la manera més sostenible d’avançar cap a una economia circular, en què no es perd res i se li dona una segona vida, alhora que es redueix la pressió sobre les fonts naturals i es preserven els ecosistemes. La companyia Agbar és capdavantera en la regeneració d’aigua i fa possible una gestió eficaç, sostenible i mediambientalment responsable. Un cop regenerada, es pot retornar en condicions òptimes al medi per començar de nou el cicle amb la captació i potabilització o bé subministrar-la directament per a diferents usos: reg de zones verdes, neteja de la via pública i clavegueram, producció agrícola i processos industrials, entre d’altres. Agbar aconsegueix regenerar anualment a Catalunya més de 4 milions de m3 d’aigua, que equivalen a més de 1.500 piscines olímpiques.
En aquest context de sequera, la ciutadania també té un paper imprescindible en la lluita contra l’emergència climàtica i pot contribuir a pal·liar l’escassetat hídrica si es fa un consum responsable amb petites accions d’estalvi d’aigua a casa, ja sigui a la dutxa, al jardí, o per rentar.
A continuació, s’ofereixen algunes recomanacions per estalviar aigua:
- Si tanques l’aixeta mentre t’ensabones les mans, passaràs de consumir 16 litres a 2 litres; i si ho fas mentre et raspalles les dents i fas servir un got per glopejar, el consum de 30 litres el reduiràs a 1 litre.
- Si prens una dutxa curta en comptes de banyar-te i tanques l’aixeta mentre t’ensabones, passaràs de consumir 200 litres a 60 litres.
- Pots instal·lar un sistema que reculli les aigües grises de la dutxa, banyera, rentadora, rentaplats, i les aprofiti per a la cisterna del vàter.
- Utilitzaràs la meitat d’aigua si prems el botó de mitja descàrrega de la cisterna.
- Arregla les aixetes i cisternes que degoten, perquè poden perdre fins a 30 litres diaris, i vigila les fuites.
- Si fas servir un rentaplats de baix consum amb un programa d’estalvi, reduiràs el consum de 100 litres a 15 litres.
- Amb una rentadora de baix consum, si fas servir un programa d’estalvi i la poses quan estigui plena, passaràs de consumir 200 litres a 75 litres.
- Si aprofites l’aigua de cuinar les verdures per regar, reduiràs 2 litres d’aigua.
- Regar el jardí pot suposar un consum de 60 litres si regues al matí o al vespre per evitar l’evaporació, tens plantes autòctones que s’adaptin al clima i si reculls l’aigua de la pluja per regar.
- Pots passar d’usar 500 litres d’aigua a 50 litres si no neteges la terrassa amb la mànega.
Agbar té l’objectiu de ser un motor per a la transformació social, ecològica i digital, amb la finalitat d'impulsar l'ocupació verda, la transició justa i cuidar de la salut ambiental i de les persones. I, en aquest camí, l’aposta ferma per preservar els recursos naturals i reduir la pressió sobre els recursos hídrics és imprescindible. És el cicle social de l’aigua, un model basat en la qualitat, la innovació, l’excel·lència, la sostenibilitat i la solidaritat, per contribuir al desenvolupament sostenible del planeta i vetllar per la qualitat de vida de la ciutadania.