La campanya de la Renda 2024, corresponent a l'exercici fiscal 2024, ja ha començat el 2 d'abril de 2025 i finalitzarà el 30 de juny. Aquest any, la declaració ve marcada per canvis normatius significatius, especialment en l'IRPF, en el mínim a declarar, les modificacions efectuades en els rendiments immobiliaris de l’arrendament de l’habitatge (on se complica, i molt) i novament per l'adaptació de procediments relacionats amb les mutualitats.
Les novetats més destacades en l'IRPF 2024 :
1. Increment del límit per a l'obligació de declarar
A partir del 2024, el límit per a l'obligació de presentar la declaració de la renda augmenta de 15.000 a 15.876 euros anuals per a contribuents amb més d'un pagador. Aquesta mesura busca alleujar la càrrega administrativa per a treballadors amb rendes baixes i múltiples ingressos.
Tingueu en compte que aquest límit no s’aplica a rendes procedents de l’estranger ni a la renda garantida o renda garantida on hi obligació de presentar declaració.
2. Ampliació de la reducció per rendiments del treball
S'ha incrementat la reducció per rendiments del treball de 6.498 a 7.302 euros anuals. Aquesta modificació beneficia especialment a contribuents amb ingressos bruts inferiors a 21.000 euros anuals, reduint la seva base imposable i, per tant, la quota a pagar.
3. Noves deduccions per lloguer d'habitatge habitual
La deducció del 60% per lloguer d'habitatge habitual s'aplicarà només si l'arrendador ha declarat correctament els ingressos abans de qualsevol requeriment de l'Agència Tributària i contractes signats abans 26/05/2024. Per als contractes signats a partir del 2024, es podran aplicar reduccions majors (fins al 90%) si es compleixen requisits socials, com ara llogar a joves o aplicar una reducció del preu respecte al contracte anterior.
Per tant, per a contractes signats abans del 26 de maig de 2023, es manté la reducció del 60%. Per a contractes signats entre el 26 de maig i el 31 de desembre de 2023, la reducció varia entre un 90%, 70%, 60% o 50% segons les condicions del lloguer.
Per a contractes signats des de l'1 de gener de 2024, la reducció pot arribar fins al 90% si el lloguer està en una zona de mercat residencial “tensionat” (que a la practica només d’aplicació a Catalunya) i el propietari ha rebaixat la renda en més d'un 5%. També s'aplica una reducció del 70% si és la primera vegada que es lloga i l'inquilí té entre 18 i 35 anys. En altres casos, la reducció oscil·la entre el 60% i el 50%.
4. Exempció d'indemnitzacions sense intervenció judicial
Amb l'entrada en vigor de la nova Llei d'Eficiència de la Justícia el 3 d'abril, ja no és necessària la intervenció d'un jutge perquè determinades indemnitzacions, com les derivades de acomiadaments improcedents, quedin exemptes de tributar, sempre que no superin els 180.000 euros.
5. Noves opcions de pagament
Els contribuents poden optar per realitzar els pagaments de la declaració mitjançant pagament a través de Bizum o amb targeta bancària de qualsevol entitat, independentment del canal de presentació fins i tot comptes l’estranger (UE)
6. Nou sistema de correcció d'errors en la declaració
Des de 2025, L'Agència Tributària introdueix un sistema únic de correcció d'autoliquidacions que substitueix a les autoliquidacions complementàries i les sol·licituds de rectificació.
Aquest nou sistema permetrà als contribuents modificar, completar o rectificar la seua declaració sense necessitat d'esperar una resolució administrativa.
7.- Augment de la deducció per maternitat
Les mares treballadores podran augmentar la deducció en 1.000 euros addicionals per despeses de guarderia del fill menor de tres anys.
Ara també s'aplicarà a guarderies sense autorització educativa, sempre que compten amb l'autorització d'obertura i funcionament.
8.-Exempció d'impostos per a afectats per la *DANA
Les persones damnificades per la *DANA no hauran de tributar per les ajudes rebudes. Les ajudes exemptes d'IRPF inclouen:
Indemnització del Consorci de Compensació d'Assegurances.
Ajudes per desallotjament d'habitatge habitual.
Compensacions per danys personals i materials.
Si l'import de la indemnització supera el valor del mal, es considerarà guany patrimonial, però estarà exempta de gravamen. Per als autònoms afectats, s'aplicarà una reducció del 25% del rendiment net de mòduls en IRPF i la possibilitat de renunciar a mòduls en la declaració de 2024.
Si l'import total de les ajudes i de la indemnització del Consorci supera el valor d'adquisició del ben danyat, es considerarà guany patrimonial, però estarà exempta de gravamen si no supera l'import rebut. Si les ajudes no aconsegueixen el valor del mal, es registra una pèrdua patrimonial.
Les ajudes dels ocupadors a empleats per danys personals o materials estaran exemptes d'IRPF, llevat que l'import superi el valor acreditat dels danys, i en aquest cas l'excés sí que tributa.
Per als autònoms en mòduls en zones afectades, es manté una reducció del 25% addicional sobre el rendiment net, a més del 5% general de 2024.
9.-Problemàtica de les Devolucions per a mutualistes: aplicació de la DT2.
El 22 de desembre de 2024, l'Agència Tributària va emetre una nota informativa sobre la devolució de l'IRPF per a mutualistes corresponent als exercicis 2019 a 2022 i anys anteriors no prescrits. Les devolucions no acordades abans d'aquesta data van quedar sense efecte, però la presentació de sol·licituds va interrompre el termini de prescripció. Això va portar rius de tinta i una mala imatge de l’Agencia Tributaria que va fer implementar un imprès específic que desprès no va complir, recordeu que això procedia d’una sentència del Suprem, i dona sensació que si ets un particular, el pes de la justícia cau a sobra teu, però si el interès es social (no hi han diners), sembla que no fa falta complir les sentencies al país.
A partir del 2 d'abril de 2025, s'ha habilitat un nou formulari (sembla tot plegat novament una broma) de sol·licitud per a aquestes devolucions, accessible a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària. Aquest formulari permet als mutualistes sol·licitar la devolució de les quantitats corresponents als exercicis esmentats
Procediment per a la sol·licitud DT2:
Accedir a la seu electrònica de l'Agència Tributària (“com si tots els jubilats disposessin de mitjans electrònics i en sabessin fer ús”)
Emplenar el formulari virtual específic per a mutualistes (un veritable enrenou per la Gent Gran).
Adjuntar la documentació requerida.
Presentar la sol·licitud abans del termini establert.
Com veieu novament, el procediment, és, com sempre, poc accessible per la nostra Gent Gran i dona la sensació que el sistema provoqui que es segueixi sense donar compliment la sentencia del Tribunal Suprem.
Reflexió final
Tot plegat ens espera una nova campanya de renda, i un altre vegada sembla un enrenou novament. Caldrà veure com s’aplica i quines errades ens hi trobarem sobretot en el món immobiliari (i les pèrdues que comportaran les reduccions mal aplicades). Amb totes aquestes modificacions i l'alta casuística normativa i especifica de l’impost, podem expressar, que cada vegada mes l’IRPF és converteix en un impost molt farragós per als contribuents i els professionals i pels professionals. Com sempre al nostre despatx acostumem a que revisin be les seves dades i si tenen dubtes consultin a l’AEAT o un assessor fiscal
Per cert, una Novetat important: A partir d’aquest any, els contribuents catalans podran presentar la declaració també a través de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).
GRUP DE GESTIÓ FISCAL
Miguel A. Gargallo