Detecten les intervencions que se li han de fer a l'immoble perquè aquest pugui passar la ITE
Donen valor als conceptes comunicació i transparència a l'hora de tractar amb la comunitat de propietaris
L'acció del pas del temps desgasta, les coses es van fent antigues i necessiten manteniment. Ara bé, qui se'n ocupa, qui en fa un seguiment? En el cas dels edificis antics existeix una figura que és la que s'anomena 'arquitecte de capçalera' que es preocupa pel bon funcionament de l'immoble. Són professionals que coneixen de primera mà les problemàtiques de l'edifici, saben quines avaries té i miren de solucionar-les per evitar que es compliquin en un futur. La Judit Serran i en Xavier Mora tenen més de 8 anys d’experiència fent aquest tipus d'actuacions, guien a les comunitats de propietaris en les intervencions que cal fer en cada moment, assegurant sempre la seva correcta execució.
La Inspecció Tècnica de l'Edifici (ITE)
Entre les diferents tasques que solen fer els arquitectes de capçalera, les principals consisteixen en fer inspeccions de la finca, dur a terme projectes de rehabilitació i treballar perquè els edificis passin les inspeccions tècniques que dicta l'administració. De fet, en referència a aquest últim punt, Judit Serran explica que un bon moment per contractar a un 'arquitecte de capçalera' és quan l'edifici necessita passar la Inspecció Tècnica de l'Edifici, més coneguda com a ITE. Aquesta és una normativa que va implantar ara fa 4 anys la Generalitat i que obliga a tots els edificis d'habitatges plurifamiliars de més de 45 anys a passar una inspecció per tal de conèixer l'estat de conservació del parc edificat català, mantenir-lo en bones condicions i evitar possibles situacions de risc.
De fet, perquè l'edifici pugui passar la ITE cal dur a terme en molts casos una sèrie d'intervencions com pot ser la rehabilitació de façanes i terrats, posar al dia les instal·lacions o millorar les condicions d'accessibilitat. En aquest sentit, el primer que farà un tècnic de capçalera és fer una primera inspecció a tota la finca per conèixer la seva problemàtica d'una manera global i a partir d'aquí guiar a la comunitat de propietaris en les actuacions que cal fer en tot moment. Xavier Mora remarca la importància d'acudir a un arquitecte en aquests tipus de casos, ja que aquest no se centrarà només en la lesió sinó que mirarà de trobar-ne la causa. Això permetrà buscar una solució definitiva al problema i evitar que s'hagin de fer més intervencions en un futur.
Comunicació, ètica i sostenibilitat
Serran i Mora arquitectes tenen experiència en tractar amb les comunitats de propietaris. Saben que la interlocució és més complexa, ja que cada veí té les seves pròpies particularitats, necessitats o inquietuds. “Per tal d'agilitzar aquest intercanvi d'informació, oferim la possibilitat d'interactuar a través de l'Espai client”, explica Serran. Aquest espai consisteix en una àrea privada que es troba a la pàgina web de l'empresa a través de la qual es pot accedir a tota la informació de la finca i comprovar tots els avanços, tant del projecte que s'està desenvolupant com del seguiment de l'obra.
Pel que fa a la ubicació, actualment els arquitectes Serran i Mora estan establerts a la comarca del Garraf però treballen per tot el territori català. Tenen dos grans focus de feina: un a Barcelona, dedicat als temes de les inspeccions tècniques i les restauracions, i un altre a la zona del Garraf, on fan principalment projectes d'obra nova. “També estem obrint mercat en l'àmbit de la rehabilitació d'edificis antics dins la nostra comarca”, afegeix Mora. A part dels conceptes comunicació i transparència, les paraules ètica i sostenibilitat també apareixen en el dia a dia d'aquest despatx d'arquitectes. Tenen una visió renovadora de l'arquitectura, una idea que apareix representada a la seva pàgina web (serranimora.com) mitjançant la imatge d'un brot verd.