Les energies renovables i l’eficiència energètica marquen les polítiques de sostenibilitat de Vilafranca

Belén Álvarez | Vilafranca del Penedès | 02-04-2021

Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible. Eix

Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible. Eix

Vilafranca del Penedès vol reduir les emissions de CO2 en més d’un 40% per a l’any 2030. És l’objectiu marcat en el nou Pacte d’Alcaldes per a l’Energia i el Clima (PAESC), aprovat l’any 2019. Abans, però, l’Ajuntament ja va elaborar un el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) l’any 2010 per reafirmar el seu compromís amb el medi ambient. Un pla que es marcava aleshores com a objectiu reduir un 20% les emissions de CO2 respecte l’any base (en aquell moment l’any 1995). El treball del consistori per lluitar contra l’escalfament del planeta ve de lluny, perquè l’any 2009 el Ple municipal ja va acordar l’adhesió del municipi al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, un mecanisme que es va posar en marxa a través de la Comissió Europea amb l’objectiu de lluitar contra aquest escalfament.

Els dos objectius essencials del PAESC són la mitigació i l’adaptació al canvi climàtica. Per una banda, el pla local se centra a promoure l’eficiència energètica i les energies renovables per reduir les emissions i, per una altra, avalua els riscos i les vulnerabilitats per esdevenir un municipi més resilient davant els impactes esperats.

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Una de les accions més destacades en l’eficiència energètica, que ha dut a terme l’Ajuntament de Vilafranca, ha estat la substitució progressiva de les làmpades de vapor de sodi de l’enllumenat públic per lluminàries LED. Actualment, hi ha més de 1800 punts de llum LED (un 23% del total) i a finals d’any es preveu que aquest percentatge arribi al 30%.

A més, s’han realitzat diverses actuacions per a la rehabilitació energètica d’edificis municipals que, en alguns casos, han aconseguit estalvis de gairebé el 50% del consum energètic de l’edifici. De fet, els equipaments de nova construcció o reformats ja disposen de la màxima qualificació energètica, com és el cas del nou pavelló annex de la Gamba o la renovada Casa de la Festa Major.

ENERGIES RENOVABLES

En aquest àmbit, el consistori ha treballat per instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis municipals, com l’Arxiu Comarcal, la Casa Feliu, l’escola Mas i Parera, la Casa de la Festa Major o la fotolinera de l’Àgora, on s’han col·locat marquesines per a places cobertes d’aparcament amb set carregadors de vehicles elèctrics. L’Ajuntament preveu per a aquest any la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de tres edificis municipals més, entre ells, l’Ateneu Municipal, Vinseum i la Fassina.

El consistori també disposa d’una caldera de biomassa a la zona esportiva, i una altra que alimenta de calor el districte de la Girada mitjançant la poda de vinya. Així, es tracta d’una nova manera d’entendre la gestió de la biomassa procedent, en aquest cas, de la poda de la vinya aconseguint un recurs energètic renovable i de km0. És tot un exemple d’economia circular, ja que la poda de la vinya s’utilitza com un recurs i no com un residu.

AJUTS A L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès té també prevista per a aquest any 2021 una partida de 120.000 euros per a ajuts a la rehabilitació d’habitatges per la millorar de l’eficiència energètica. L’objectiu és que es puguin presentar projectes per millorar l’aïllament de façanes, cobertes, i finestres i balconeres d’edificis privats. A més, el consistori promou també la instal·lació de plaques fotovoltaiques a través de bonificacions fiscals (un descompte del 50% de l’IBI, durant 5 anys, amb el topall màxim del 60% de la inversió). Un projectes que estan en consonància amb la certificació Biosphere que ostenta l’Ajuntament de Vilafranca com a destinació compromesa amb la sostenibilitat del territori.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local