El nou col·lectiu ha nascut amb la missió que la població prengui consciència de la quantitat de residus que hi ha als espais naturals del territori
Penedès Verd és un nou moviment de recollida de residus a la muntanya que té com a l’objectiu primordial arribar a tota la població perquè aquesta sigui conscient de l’estat actual del medi ambient: com està la seva zona i que col·laborin en la millora dels espais naturals. El col·lectiu ha estat impulsat per tres joves de Vilafranca del Penedès, el Joan Garcia, l’Eduard Rovira i el Joan Morera.
El projecte consisteix a reunir persones voluntàries per fer un recorregut en una zona determinada del Penedès i recollir envasos, vidres, restes, entre d'altres residus que es trobin, i així netejar l’espai natural. Un dels membres de Penedès Verd, Joan Garcia, explica que són tres nois als que els agrada fer esport per la muntanya i des del confinament “vam veure que la del Penedès estava molt bruta de deixalles, hi havia molts residus”. A partir d’aquí, van decidir impulsar una trobada amb gent voluntària i “entre tothom tenir cura del nostre entorn”.
Les trobades es fan un cop al mes, entre les 9h i les 13h en una zona marcada pels organitzadors. Els voluntaris i les voluntàries fan el recorregut que vulguin i al seu ritme. A l’espai hi ha tres punts de recollida on es troben big bags i contenidors per dipositar envasos, vidres i restes. L’endemà de la trobada, la brigada municipal ho recull i ho porta a la planta de reciclatge o a la deixalleria de la zona.
Garcia explica que “primer de tot anem a diferents localitzacions del Penedès i observem les zones crítiques, aquelles que es vegin afectades per residus. Després ens posem en contacte amb la gent a través de les xarxes socials per fer propostes i que ens donin el seu punt de vista. A partir d’aquí, fem un estudi del territori afectat, organitzem bé la trobada, delimitem en un mapa tot el que volem cobrir i dues setmanes abans de la trobada es fa la difusió perquè la gent sàpiga on i quan es farà. Tothom qui vulgui col·laborar només ha de venir al territori que indicarem el dia que fem la recollida i a l’hora indicada, sense cap mena d’inscripció prèvia. Allà estarem nosaltres per signar l’assistència i donar tota la informació”.
Fins al moment, s’han fet tres trobades i cada vegada hi ha més participants col·laborant amb aquesta iniciativa. La primera va ser el 6 de febrer a la Serreta (Vilafranca del Penedès), hi va haver 50 persones i van omplir 9 big bags. La segona, el 7 de març a la muntanya de Sant Pau i Sant Jaume (Vilafranca del Penedès), van ser 130 persones i es va emplenar 12 big bags. La tercera, l’11 d’abril a la Muntanyeta entre Moja i Sant Miquel d’Olèrdola, la més problemàtica a causa de la meteorologia, però encara així van assistir 100 persones omplint 23 big bags. Garcia diu que “en aquesta última trobada vam aconseguir que la deixalleria i la sala de reciclatge ens peses els big bags i van sortir 1.380 quilos d’envasos, vidres i resta, sense contar els residus voluminosos que vam trobar aquell dia: cadires, neumàtics, un lavabo, cinc teles, entre altres”.
La quarta trobada serà el 9 de maig coincidint amb el Let’s Clean Up Day al municipi de Sant Martí Sarroca. Els organitzadors de Penedès Verd estan estudiant dues zones que volen analitzar amb l’Ajuntament del municipi i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de la zona. Garcia, diu que “l’objectiu d’aquesta trobada és continuar creixent i aconseguir més eines per facilitar la feina. També estàvem pensant de donar una peça de fruita i aigua, com a incentiu i motivació, però de moment per raons sanitàries a causa de la pandèmia serà complicat. No hi ha un límit de persones per participar, ja que no quedem tots junts a la mateixa hora en el mateix punt, sinó que cadascú ve quan vol, no creem aglomeracions”.
No hi ha un límit d’edat per participar, sinó que poden col·laborar des dels més petits als més grans. Garcia, afirma que “venen moltes famílies i això per a nosaltres és molt gratificant. Veiem nens petits recollint residus i gaudint amb els grans del que estan fent. Aquest fet ve a dir que estan aprenent i confirmant el que volen en el seu futur”. Des de Penedès Verd troben a faltar adolescents a les trobades: “no sabem per què participen tan poc jovent adolescent, és possible que no es vegin implicats i responsables d’aquestes deixalles. Ens estem trobant botellades en zones accessibles, ampolles de begudes alcohòliques, bosses... s’està veient molt. És necessari que tothom col·labori en mantenir nets els espais naturals i siguem conscients del que tenim”.
El col·lectiu té previst anar a escoles i a campus d’estiu a fer xerrades i excursions amb els nens i les nenes per la muntanya, buscant deixalles a través d’explicacions breus de l'estat del terreny i així conscienciar-los des de petits.
Després de tres trobades, la iniciativa ha anat evolucionant i aplicant millores. En els punts de recollida dels residus hi ha una sèrie de cartells amb indicacions d’on han de deixar les deixalles. En els diferents big bags també hi ha uns cartells plastificats per col·locar bé els envasos, els vidres i les restes. Actualment, estan mirant de crear cartells atractius en mig del bosc, que cridin l’atenció de tothom que passi. Garcia diu que “de moment ens estem organitzant molt bé i cada vegada tenim més participació. Com ve molta gent t’acabes solidaritzant amb tothom i molts repeteixen l’experiència”.
L’Ajuntament de Vilafranca ha col·laborat amb el projecte donant suport i aportant material, com per exemple, sacs de ràfia que han substituït les bosses de plàstic i així també poder reciclar de manera correcta. Cal destacar la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, el de Sant Martí Sarroca i d’identitats com el Centre Excursionista Penedès (CEP) facilitant eines i materials i les Agrupacions de defensa forestal (ADF) de les zones, que han dut a terme tasques amb els seus vehicles.
Les persones que estiguin interessades a participar han de portar guants de roba, aigua, calçat i roba de muntanya i mascareta. Penedès Verd resolen dubtes, fan col·laboracions i donen a conèixer les seves trobades a Instagram: @penedesverd, Facebook: Penedès VERD i al correu: pendesverd@gmail.com.
Penedès Verd Correu-e: pendesverd@gmail.com Instagram Facebook