Ametller Origen ha posat en marxa la campanya “Si malbarates, no estalvies. El valor real dels aliments”
En el marc de la seva estratègia de sostenibilitat i coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments, el 29 de setembre de 2022, Ametller Origen ha posat en marxa la campanya “Si malbarates no estalvies. El valor real dels aliments”, una acció amb Too Good To Go, per transformar cinc botigues en espais de conscienciació i divulgació sobre el malbaratament alimentari.
Tanmateix, des dels seus inicis el grup impulsa accions al llarg de tota la cadena de valor (camp, obrador i botigues) per tal d’evitar el malbaratament d’aliments. La directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC d’Ametller Origen, Marta Angerri, ho explica a l’Eix Diari.
En què consisteix la campanya “Si malbarates, no estalvies. El valor real dels aliments”?
Amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments (el 29 de setembre), engeguem una campanya pionera juntament amb Too Good To Go, on hem transformat cinc botigues del grup, ubicades a Numància (Barcelona), Vilanova i la Geltrú, Girona, Amposta i Castelldefels, en espais de conscienciació i aprenentatge sobre malbaratament alimentari. El nostre objectiu és donar a conèixer les alarmants xifres del malbaratament, sobretot a les llars i ajudar als consumidors que prenguin consciència sobre les accions que es poden fer per evitar llençar aliments. Aquestes concept stores estaran actives fins al 10 d’octubre de 2022.
Es tracta també d’una campanya 360 graus, per tant, els consumidors podran tenir accés a totes les dades i recomanacions a través del web www.femcami.org, xarxes socials, App, etc. A més, hem posat en marxa el Quiz malbaratament alimentari zero on els consumidors poden posar-se a prova i veure quina és la seva implicació en la lluita contra el malbaratament alimentari. El test consta de vuit senzilles preguntes sobre els seus hàbits diaris i, un cop finalitzat, l’usuari rep una guia amb consells i eines per aprendre a reduir el malbaratament d’aliments.
Quin és el compromís d’Ametller Origen amb el malbaratament alimentari?
Un terç dels aliments que es produeixen al món s’acaben malbaratant per diferents raons, la qual cosa suposa un 8% de les emissions de CO2 a escala mundial. Quan llencem un aliment a la brossa, no només estem malbaratant el producte en si, sinó tots aquells recursos que s’han utilitzat per produir-lo. Per exemple, quan llancem un tomàquet, també estem malbaratant els 18 litres d’aigua que s’ha emprat per produir-lo.
Ametller Origen som una companyia d’integració vertical. Tenim els camps de cultiu, l’obrador on es transforma la matèria primera en productes i les botigues on es comercialitzen la nostra fruita i verdura i productes elaborats. Per tant, tenim tres verticals on podem aplicar accions per poder malbaratar menys aliments.
En els camps de cultiu, hi ha acords amb entitats socials que recullen la matèria primera que ha perdut valor comercial, però que encara és apta per al consum o per elaborar altres productes com, per exemple, una melmelada. Pel que fa a l’obrador, en els processos de producció, la tecnologia ens ha ajudat molt a poder optimitzar i ser més precisos sobre les quantitats a produir, però pot passar que a vegades produeixes una mica més del que necessites o t’ha quedat un stock que té una caducitat curta. Quan succeeix això el que fem és donar-ho a entitats com són el Banc d’Aliments, Càritas i altres entitats d’àmbit local. En un any hem donat més de 95.000 quilos de producte per valor de 161.350 euros que ha suposat una reducció estimada de 238 tones d’emissió de CO2.
També apliquem polítiques de malbaratament alimentari zero a les nostres botigues, oferint amb un 25% de descompte aquells aliments pròxims a la seva data de caducitat i juntament amb Too Good To Go salvem packs de productes. Des de l’any 2020, hem salvat ja 450.000 packs i evitat l’emissió d’1.125.000 kg de CO2. També tenim acords amb entitats socials per donar-los-hi productes frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima. L’any 2021 vam donar a entitats socials productes per valor de 900.000 euros i vam evitar gairebé 750.000 quilos de CO2 equivalent.
Ametller Origen també aposta per una economia circular?
Sí, ja que tot i que activem tots els mecanismes per assolir el malbaratament zero, dins del nostre negoci sempre hi haurà minva alimentària. El nostre propòsit és que aquest residu orgànic que generem el puguem utilitzar, per exemple, per fer compost i així tancar el cicle.