L'estrès és una de les causes de les disfuncions craneomandibulars

Jordi Lleó | Vilanova i la Geltrú | 16-11-2022

Clínica Dental Solé. Eix

Clínica Dental Solé. Eix

L’articulació temporomandibular (ATM) actua com a frontissa entre el crani i la mandíbula. El seu funcionament es podria entendre com el d’un genoll, amb un cap rodó, el còndil mandibular, articulant dins una fossa a l’os temporal. Per evitar que hi hagi un fregament os amb os, l’articulació presenta un menisc enmig.

Pot passar que tinguem mal de cap i no sapiguem massa bé a què associar-ho. Pot ser un dolor localitzat a nivell de la zona temporal, o a prop de la mandíbula.

Sovint, el dentista no és el primer facultatiu que la gent visita en sentir aquest tipus de molèsties. És freqüent que vinguin a la consulta dental derivats del metge de capçalera, el neuròleg o l’otorrino, perquè és un dolor que es pot confondre amb dolors de l'oïda. D'altres pacients poden notar sorolls articulars i d'altres que pateixen una reducció dràstica de la funcionalitat de la boca. D'altres símptomes poden ser la rigidesa al coll, brunzits a l'oïda i fins i tot la inflamació de la zona preauricular.

El tractament acostuma a ser complicat i moltes vegades és multidisciplinar. El dolor es pot tractar amb fàrmacs, fisioteràpia, l'aplicació de fèrules de descàrrega i en alguns casos amb assessorament psicològic

Hi ha molts factors que incideixen en la disfunció craneomandibular, però l'estrès, que es pot manifestar en el bruxisme, rascar o apretar les dents, estaria dels primers de la llista, seguit del consum d'alguns fàrmacs, el no descansar bé a les nits o els moviment de la mandíbula fora del normal, tot i que també hi poden haver desordres congènits.

Dra. Paula Batista

Dra. Paula Batista

El bruxisme es pot produir des d'infants amb dents de llet, amb infants que abans d'anar dormir estan alterats per mirar en excés la pantalla de la tauleta o el mòbil o amb problemes psicològics per situacions a l'escola. "Veiem que cada vegada hi ha pacients més joves que venen a la clínica, però és un tipus de trastorn molt més freqüent en adults. La diferència seria que els joves venen amb problemes més aviat musculars, i amb adults, sovint, s'hi afegeixen les mals articulars", aporta la doctora Paula Batista, especialista en ATM, de la Clínica Solé.

Els pacients que acudeixen a la Clínica Dental Solé saben que estan passant per èpoques de més neguit, i que això pot manifestar-se en el bruxisme, "si són mals lleus, recomanem fer activitats més relaxants, com l'exercici moderat o practicar pilates o ioga. Però també podem aconsellar resoldre les dificultats amb fisioteràpia, i amb casos molt més greus podem derivar a tractaments psicològics", apunta la doctora. En aquest centre es fa una primera visita d'estudi i exploració funcional per poder efectuar un diagnòstic i assessorar sobre quin hauria de ser el tractament més adequat.

Com s'ha vist, molt freqüentment les tècniques odontològiques per remeiar aquests problemes han d'anar acompanyades de tècniques de relaxació, de fisioteràpia o psicològiques, però la manera més comuna de resoldre els problemes de l'ATM és amb una fèrula de descàrrega, que s’empra a les nits, per evitar que les dents es desgastin o a què es produeixen contractures musculars. Amb aquesta tècnica la millora és immediata. També es poden aplicar tècniques com les infiltracions, per alleugerar la inflamació o dolor derivats de patologies més complexes, com l'artritis.

"Normalment, les persones venen a la consulta perquè tenen dolor. Llavors valorem la durada d'aquest. Si és de menys de sis mesos, entenem que la patologia es troba en fase aguda; però si fa més de sis mesos que s'ha instaurat el dolor, a vegades fins i tot poden ser anys, llavors considerem que el dolor és crònic i el tractament s’ha de fer a nivell central. Aquesta classificació és determinant en el moment de prescriure fàrmacs. Cal tenir en compte que moltes vegades aconseguir el dolor zero, és impossible, i es considera un gran èxit reduir el dolor a la meitat, i per descomptat si ha pogut recuperar activitats que havia deixat de fer, com poder tornar a menjar-se un entrepà", explica Paula Batista. En casos molt extrems o particulars el tractament es decanta per una intervenció quirúrgica pal·liativa, tot i que s’intenta que sigui sempre l’últim recurs. També es pot plantejar algun tipus de correcció de la maloclusió dental per millorar l'equilibri perdut.

La Clínica Dental Solé ha notat un augment d'aquests trastorns des dels efectes de les restriccions de la pandèmia de la Covid-19. "Recordo que en aquella època de cada deu pacients vuit eren per dolor mandibular. A vegades costa de diagnosticar perquè és un dolor que irradia. Però el confinament, sobretot l'angoixa de la incertesa provocava tensió que es manifestava amb el bruxisme", concreta la doctora. La prevenció amb aquest tipus de mals és complicada, perquè com s'ha vist van molt associades a l'estat d'ànim, però en qualsevol cas una vida relaxada i seguir una bona dieta, serien els millors remeis.


Clínica Dental Solé

Av.Cubelles 30 - 08800 Vilanova i la geltrú (Barcelona)
938 15 26 41
https://www.cds.cat/es/

 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local