Funcionarà com a servei complementari al vehicle de la Creu Roja i transportarà a la gent gran fins els espais on es realitzin activitats
El col·lectiu de la gent gran a Olivella és un dels més importants del municipi: dels més de 3.700 habitants, 700 tenen entre 60 i 80 anys i aproximadament uns 130 en tenen més de 80. L’Ajuntament d’Olivella està constantment treballant per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, facilitant la seva mobilitat i promovent diferents activitats. D’aquesta manera, a partir de l’any vinent, el municipi comptarà amb un servei més de mobilitat: es posarà en marxa un servei de taxi local per apropar a les persones que ho necessitin fins aquells espais d’Olivella on es realitzin activitats. L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha insistit en què la gent gran que viu al municipi té “una gran qualitat de vida, perquè tenen jardins, horts i poden fer activitats a l’aire lliure”, però “existeix un problema de mobilitat” a causa de l’orografia del terreny, amb carrers molt pendents i urbanitzacions amb cases unifamiliars aïllades, que “a la llarga fan que es produeixin solituds no desitjades” de persones d’aquest col·lectiu.
Aquest servei de taxi local serà complementari al que ja realitza, des de l’estiu passat, el vehicle fixe de la Creu Roja que facilita la mobilitat de les persones i les porta fins el CAP, a comprar o a la perruqueria, i “amb el taxi el complementarem amb activitats més de lleure”, és a dir, “un serà més assistencial i l’altre més social”, ha aclarit l’alcaldessa.
Marta Verdejo també ha destacat la necessitat de dinamitzar tant els espais amb els que disposa el municipi, com és el cas del Casal de la Gent Gran, ubicat a Can Turiols, com activar el Consell Municipal de la Gent Gran. “La gent gran té molts àmbits d’interès i el casal és un, però hem de ser capaços de pensar no només en un bloc, sinó pensar que hi ha altres interessos com els tallers de l’àmbit cultural, on la mateixa gent gran pot participar-hi o fins i tot impartir-los. No hem de pensar només en receptors assistencials”. En aquest sentit, l’alcaldessa d’Olivella considera que el Casal de la Gent Gran “ha de continuar prestant el servei que presta, però també cal repensar el model i canviar-li el nom per actualitzar-lo a la nova realitat”. La gent gran forma part d‘un col·lectiu “molt important i, per això, hem de veure que encara ha d’aportar moltíssimes coses”.
Programa Nexes i “Garraf, comarca cuidadora”
L’Ajuntament d’Olivella va participar en el programa Nexes, impulsat des de la Diputació de Barcelona, per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans en el marc del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat. L’objectiu va ser conèixer i acompanyar a les persones grans que viuen soles i que es troben en situació d’aïllament social o de soledat no desitjada i vincular-les a recursos comunitaris a partir d’un pla de treball individualitzat i de la implicació de serveis socials, d’entitats socials, comerços i altres agents de la comunitat en el projecte. L’alcaldessa ha explicat que es van realitzar enquestes a aquestes persones “per conèixer la seva realitat, les seves necessitats i els punts on l’ajuntament havia de fer més incidència”. Mitjançant aquestes enquestes també es van poder detectar “els punts on els projectes tecnològics podien donar més servei i poder aplicar-los”. En aquest cas, el projecte conegut com a Garraf, comarca cuidadora, impulsat des del Consell Comarcal del Garraf, a través del Pla Territorial de Competitivitat i Estratègia, amb el qual alhora es treballa amb diferents entitats de la comarca, com la Fundació Ave Maria, el Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf o la Universitat Politècnica de Catalunya, “s’ha treballat en la investigació de noves tecnologies perquè la gent gran tingui més autonomia, més recursos, i donar aquestes eines per aconseguir pal·liar aquesta solitud no desitjada i detectar qualsevol problema que puguin tenir, com saber si s’han caigut, quantes vegades han obert la nevera, o si una persona està malalta...”, ha detallat Verdejo.
Durant el programa Nexes, el consistori també va engegar una altra experiència pilot, anomenada Matins amb Companyia, que vol recuperar i que consisteix “en anar a buscar la gent que viu sola i prestar una sèrie d’activitats”. A més, des de Creu Roja s’han impartit talles de memòria, s’han programa sortides, etc. “Volem que la gent gran sigui protagonista de les possibles solucions i és important tenir-los molt en compte”, ha remarcat l’alcaldessa.
Nova figura
A través dels plans d’ocupació del Consell Comarcal del Garraf, Olivella ha comptat amb una nova figura. Es va crear un lloc de treball entremig de la treballadora familiar, que realitza una tasca més assistencial, i l’auxiliar de la llar, que s’encarrega de la neteja o de cuinar. Així, es va configurar la figura d’acompanyant, que és aquella persona que es pot encarregar de, per exemple, “ajudar a col·locar un quadre com simplement xerrar”. “Volem que aquests llocs de treball siguin estructurals” perquè hi ha “una valoració molt alta d’aquesta figura i estem pensant com mantenir-la fixa sense dependre dels plans d’ocupació, i també en aquest sentit volem parlar amb Creu Roja per fomentar el voluntariat”, ha conclòs l’alcaldessa d’Olivella.