MANDAT 2023-27

Iolanda Sánchez: "volem millorar el parc d'habitatge de Vilanova i oferir nous pisos socials de lloguer"

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 20-10-2023

La regidora d'Habitatge de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez, ha explicat les prioritats del govern local en matèria d'habitatge, un dels reptes més importants als que farà front el consistori aquest mandat. Sánchez ha detallat que treballen amb tres objectius clars: "millorar el nostra parc d'habitatge i posar-lo al dia pel que fa a la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica; fer promoció pròpia i recerca d'habitatge públic social de lloguer; i oferir una borsa d'ajudes i suport que fer front a qualsevol problema d'accés i millora de l'habitatge".

Una de les primeres accions anunciades pel nou govern de Vilanova i la Geltrú aquest mandat va ser la promoció de fins a 196 habitatge de lloguer social en diferents punts de la ciutat. Iolanda Sánchez ha explicat que la regidoria està treballant de valent per treure a concurs públic aquets promoció, que tindrà una reserva del 25% per a joves: "es tracta de vuit solars que entraran en la convocatòria i estem treballant de forma intensa per tal que el concurs públic en posi en marxa en breu". A més de la reserva per al col·lectiu juvenil, hi haurà unitats destinades a gent gran i a famílies monoparentals, segons ha avançat la regidora d'Habitatge, que confia que amb l'entrada en el mercat d'aquests pisos socials, pugui traduir-se en una certa rebaixa del preu del lloguer de l'habiatge a tota a la ciutat: "aquest és un dels problemes més importants de Vilanova i la Geltrú, sóm una àrea tensionada".

L'Oficina Tècnica de Rehabilitació de Vilanova i la Geltrú té com a principal objectiu acompanyar particulars i comunitats de propietaris per poder sol·licitar les subvencions europees per a millorar l'eficiència energètica d'habitatges i edificis. La regidora d'Habitatge creu que els 1,8 milions d'euros d'ajuts que destinarà la Unió Europea a Vilanova i la Geltrú són una gran oportunitat per a la ciutat i fa una crida a resoldre els dubtes a l'Oficina de Rehabitació, que col·labora en facilitar el procés de sol·licitud dels tràmits. Els fons Next Generation es poden destinar a canviar els tancaments i finestres, millorar l'aïllament de la façana, o canviar el sistema de calefacció o aire condicionat per sistemes alimentats amb energies renovables: “tenim una oportunitat d'or per a poder fer un important salt quantitatiu i qualitatiu en la millora del parc d'habitatge de la ciutat contribuint decididament a l'estalvi i eficiència energètica".
 

 

Qui ho pot demanar?

El finançament per a aquests ajuts per a la rehabilitació d'edificis residencials i habitatges ve dels fons Next Generation de la Unió Europea. Qui opti al programa d'edificis ha d'acreditar que amb les obres aconseguirà un estalvi energètic d'almenys un 30 per cent i una reducció de la demanda energètica global de calefacció i refrigeració d'almenys un 25, aportant un certificat energètic de l'habitatge abans i després de la renovació. L'ajut també pot cobrir les depeses de gestió i de projecte tècnic si cal. Com més percentatge d'estalvi s'obtingui, més ajuda es rebrà. Els beneficiaris podran rebre entre 6.300 y 18.800 euros per habitatge en funció de l'estalvi energètic generat.

Un dels avantatges és que aquests ajuts no tenen repercussió fiscal perquè no computen com a guanys patrimonials en l'IRPF. Es poden sol·licitar abans de començar les obres, amb les obres iniciades o per a obres finalitzades sempre i quan s'iniciessin després de l'1 de febrer de 2020. Hi ha 5 programes d'ajuts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de Rehabilitació Residencial. La ciutadania pot optar a aquests 3:

Programa d'ajut a les actuacions de Rehabilitació a nivell d'edifici. Són subvencions destinades a actuacions en els elements comuns de l'edifici en què s'obtingui una millora acreditada de l'eficiència energètica de més d'un 30%, o una reducció de la demanda en calefacció i refrigeració superior al 25%. Es pot aplicar a comunitats de propietaris i propietats verticals. En funció del nivell d'estalvi energètic assolit, els ajuts poden arribar fins als 18.800 euros. Cal que es posi d'acord la comunitat de propietaris.

Programa d'ajut a les actuacions de millora de l'eficiència energètica en habitatges. Està destinat a propietaris d'habitatges plurifamiliars i unifamiliars, i també a usufructuaris i llogaters. L'actuació ha de suposar una d'aquestes tres millores: reducció de la demanda mitjana del 7% en el consum de calefacció i refrigeració, o reducció en el consum d'energia primària no renovable del 30%, o bé que siguin actuacions que impliquin una millora en l'envolupant tèrmic de l'habitatge. L'import de la subvenció serà del 40% del cost de l'actuació, amb un límit de 3.000 euros. Un exemple és el canvi de tancaments exteriors i finestres.

Programa d'ajut a l'elaboració del Llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i prèviament a la sol·licitud de subvenció, de l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (ITE). El llibre ha de contenir el diagnòstic del potencial de millora i un pla d'actuacions per a la millora. En el cas dels edificis d'1 a 20 habitatges, es donarà 700 euros d'ajut per al llibre, més 60 euros per cada habitatge. Pel que fa al projecte, l'ajut és de 4 mil euros, més 700 per habitatge.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local