El centre va celebrar divendres passat una gran gala de celebració a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú
Un acte molt dinàmic en el qual va quedar palès que El Cim és una comunitat educativa que aposta per la diversitat i la inclusió
“Una escola popular, arrelada i cristiana”, aquest és el caràcter propi de l'Escola El Cim que enguany està d'aniversari. Aquest centre va néixer fa 25 anys de la fusió del Col·legi Immaculada Concepció i del Col·legi La Miraculosa, fundades l'any 1857 i 1875 respectivament. Com a colofó d'aquest any de celebració, el divendres passat va tenir lloc un acte a l'Auditori Eduard Toldrà, que es va omplir de gom a gom de persones relacionades amb l'escola. Dos exalumnes, Pau Ortin i Miquel Martí, van ser els encarregats de conduir l'acte. Ells, amb un toc teatral, van donar el dinamisme en tota la sessió que va començar amb una curta representació d'alumnes d'ESO. Seguidament, Albert Soler i Xavier Llorens, que van excusar a Imma Ferrer, tots els ex-titulars del centre, van definir l'escola des dels seus primers passos fins explicar la seva essència. "Volíem que l'escola fos popular i oberta, i es va apostar per un centre inclusiu i en favor de la diversitat. Hem estat 25 anys atents al que passa a la societat per promoure que els alumnes visquin implicats en ella. Estem arrelats a la ciutat i hem volgut donar una visió dinàmica com escola cristiana", van dir els dos ex-titulars.
La idea que El Cim és una comunitat educativa, una gran família, va quedar perfectament reflectida en la projecció d'un vídeo molt coral, interpretat amb lletra pròpia per totes les classes d'alumnes a la vegada, però on també apareixen treballadors i treballadores del centre i professorat. Tot al ritme de la música de la cançó dels Buhos 'El dia de la victòria'.
Tampoc va ser casual el joc interactiu que va seguir al vídeo. Les actuals directores de l'escola, Anna-Llibertat Garcia, directora de Secundària i Irene Ferrer, directora d’Infantil i Primària, van presentar aquest joc amb preguntes sobre el centre, que el públic anava responent a través dels seus dispositius mòbils. La utilització de les noves tecnologies en aquesta gala va ser conseqüent a l'aposta que fa El Cim en aquest àmbit. En acabar el joc es va projectar un vídeo realitzat per Pere Puig on es destaquen els principals valors del centre: proximitat, atenció a la diversitat i l'educació integral.Tanmateix la idea era transmetre el projecte de futur de l’escola culminat pel lema d’aquest 25è aniversari, “Creixem junts oberts a un món millor”.
Ja en el torn dels parlaments, van intervenir Adrià Guevara regidor d'Administració electrònica, TIC, Oficina d'entitats, Infància i Joventut i exalumne, Jaume Dallà, actual titular del centre i Mercè Mateo, regidora d'Educació, Ocupació, Gestió de Talent i Persones, Cultura, i exprofessora de l'escola, qui va destacar "el fet de saber fusionar dos projectes educatius antagònics en un d'innovador". L'acte va acabar amb la cantada de la cançó Moltes felicitats interpretada pel petit cor de nens de Sons, el taller de música d'El Cim i la fotografia final, també molt coral, amb el pastís d'aniversari.
Jaume Dallà, destaca la mirada cap al futur que ha tingut aquesta celebració. Considera que un dels punts forts del centre és "el personal docent, pel que fa a l'estabilitat de la plantilla, però també per la seva predisposició a fer noves activitats, i al seguiment dels alumnes que es fan a través de les tutories". Tot plegat es tracta d'una comunitat educativa de 700 alumnes, 100 persones en nòmina, entre professorat i personal divers, 250 alumnes al menjador, 70 alumnes a l'escola de música Sons, 180 alumnes participants en activitats extraescolars i 50 alumnes al servei d'acollida a les 8 del matí.
En tots aquests anys l’Escola El Cim ha consolidat una proposta educativa basada en l'atenció personalitzada, l'aposta per les noves tecnologies i el treball globalitzat. Respecte a l'atenció personalitzada els tutors fan un seguiment directe a escala individual de l'alumnat. A l'equip d'orientació, format per la mestra d'educació especial, la psicopedagoga i la psicòloga, fa un seguiment de les necessitats dels escolars. El Cim va ser una escola concertada pionera en posar en marxa un Suport Intensiu per l'Educació Inclusiva (SIEI). Actualment, aquest suport ofereix recursos per atendre les necessitats educatives de qualsevol tipus. La diversitat en les aules d’El Cim és la normalitat ja que aquesta és entesa desde totes les seves vessants: de capacitat, cultural, funcional i econòmica.
L'aposta per les noves tecnologies es caracteritza perquè cada alumne d'ESO disposa d'un ordinador. Es treballen les competències digitals a partir dels cinc anys. Les aules estan equipades amb pissarres digitals i monitors interactius. Un dels apartats més remarcables és la programació i robòtica des del cicle mitjà, amb l'objectiu de potenciar el pensament computacional. En definitiva, les tecnologies estan integrades al dia a dia del centre, són una eina més de treball i comunicació vers les famílies.
El treball globalitzat forma part de la quotidianitat a Infantil i Primària. Aquest parteix de la necessitat dels infants d'entendre el món que els envolta de forma globalitzada. Per exemple, preparar una celebració suposarà utilitzar les matemàtiques, la llengua, el medi, entendre una notícia requerirà situar-la, prioritzar informació, verificar-la, entendre el llenguatge matemàtic que utilitza. De la mateixa manera que a la vida real, l'horari dels alumnes no està parcel·lat en assignatures.
Aquest tractament globalitzat permet als docents donar una major resposta a la diversitat. L'objectiu principal és potenciar les capacitats de cadascun dels infants a partir de les seves habilitats, i que aprenguin els uns dels altres. Totes les intervencions són recollides, totes les hipòtesis es debaten amb respecte, les respostes o resolucions d'uns alumnes són analitzades pels altres i les idees o solucions dels uns són aprofitades per la resta d'alumnat. Hi ha un retorn qualitatiu de les activitats o dels treballs en grup. S'utilitza sovint l'autoavaluació.
En la vida de l'escola, els escolars participen en la presa de decisions a través de les assemblees i reunions de delegats, la qual cosa facilitar l'elaboració de projectes conjunts entre tota la comunitat educativa i interactuar entre diferents edats.