Miguel A. Torres, president de Família Torres, ha estat el pregoner de la Festa de la Verema de Sitges. Família Torres
Redacció |
Sitges
04-10-2022 09:27
Miguel A. Torres, president de Família Torres, ha estat el pregoner de la Festa de la Verema de Sitges, que ha celebrat la 61a edició del 30 de setembre al 2 d’octubre. Ha fet un discurs emotiu, farcit d’anècdotes personals i referències històriques i literàries entorn al món del vi, amb un clam contra el canvi climàtic i un missatge esperançador: “Encara hi ha raons per un moderat optimisme si s’apliquen solucions immediates”, ha dit Torres.
El vinater penedesenc ha encetat el seu pregó, que ha pronunciat en l’històric edifici sitgetà del Palau del Rei Moro, recordant que “des de fa més de 2000 anys, els pobles riberencs del Mediterrani han begut vi, per acompanyar els aliments i per alegrar els seus cors” i que aquest ha estat font d’inspiració per a l’art i la literatura. La religió –ha comentat– el va convertir en “quelcom més profund, més enllà d’una beguda alimentària, associat indissolublement a l’esperit de l’home”.
“La nostra societat necessita avui el vi més que mai, el vi honest i sincer, el que acosta els homes i els ajuda a elevar-se per damunt de prejudicis i barreres”, ha assegurat Miguel A. Torres, que ha brindat pel vi perquè “alegra la vida, afegeix plaer als àpats i afavoreix l’amistat i les relacions socials” quan es consumeix amb moderació. L’ha equiparat al soma que Aldous Huxley descriu en la seva novel·la ‘Brave New World’ del 1932 (‘Un món feliç’). “De no existir el vi, caldria inventar-lo”, ha dit.
Miguel A. Torres ha reconegut sentir-se molt afortunat d’haver nascut en una família unida a la vinya i al vi des de fa segles. Ha pogut aprendre del seu pare l’amor pel vi i el respecte que es mereix. “M’agrada dir que el vi és el millor negoci del món, no pas pels diners –hi ha altres negocis més rendibles– sinó per les satisfaccions que dona”, ha confessat. Ha parlat de les olors dels ceps, de les aromes delicioses del most quan fermenta al celler, dels records amb els seus fills a la vinya i dels bons moments viscuts per molts amb una copa de vi.
“Però el món del vi s’enfronta ara a una gran amenaça”, ha continuat Miguel A. Torres. “La viticultura es fa cada vegada més difícil i ens comencem a preguntar quin clima tindrem i com serà la viticultura d’aquí a 10 anys”. Ha reconegut que actualment es pot endarrerir la maduració del raïm amb diferents tècniques vitícoles i això permet mantenir la qualitat dels raïms però es mostra preocupat amb l’incompliment, pràcticament segur, de l’Acord de París de limitar l’augment de temperatures entre 1,5 i 2 graus abans de finals de segle.
Miguel A. Torres ha alertat de la gran dependència que encara hi ha dels combustibles fòssils i de la quantitat d’emissions de CO2 que això representa, però ha volgut llançar un missatge d’optimisme. “La plantació d’arbres és avui el més eficaç que podem fer per disminuir la capa de gasos d’efecte hivernacle que tenim a la troposfera. Caldria plantar 500.000 milions d’arbres per poder rebaixar un 25% els gasos d’efecte hivernacle i recuperar els nivells de finals del segle XIX”, ha declarat.
El president de Família Torres veu amb esperança com molts països, i també moltes empreses, estan plantant arbres, l’alimentació està tendint a ser cada vegada més vegetariana, es potencia l’ús del transport públic i de les bicicletes i s’estén la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les llars i als edificis. “Però faltaria el més important: un pacte polític a l’Estat espanyol per afrontar seriosament i de manera eficaç l’emergència climàtica i les seves conseqüències”, ha manifestat, tot i que reconeix que serà difícil. “Cal pactar perquè les circumstàncies ho mereixen i perquè només així es podran implementar les mesures necessàries per a què el planeta continuï sent habitable a finals d’aquest segle”, ha sentenciat.
Miguel A. Torres ha finalitzat el seu discurs amb unes paraules de reconeixement a la tasca que fan Foment de Sitges i l’Ajuntament per mantenir les tradicions i festes populars. També ha lloat la vila de Sitges, a la que se sent emocionalment vinculat des que va conèixer la seva dona, Waltraud Maczassek, l’any 1965. “Sitges és una joia que cal cuidar entre tots”, ha dit. “Tan de bo Sitges es convertís en un futur en la vila verda del Mediterrani, una vila feta per als vianants i les bicicletes, una vila tolerant i oberta com ja és avui i com sempre ho ha estat, orgullosa de la seva història i de les seves tradicions”, ha conclòs.
La Festa de la Verema l’organitza Foment de Sitges, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, el patrocini de Família Torres i la participació de les entitats culturals, esportives i veïnals de la vila. Enguany s’ha celebrat també la 15a Mostra de Vins que ha acollit, com a novetat, un espai destinat al programa ambiental de Família Torres, Torres & Earth.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!