INNOVI

Projecte MANSO: innovació i sostenibilitat en la viticultura per combatre la sequera

El projecte està impulsat i coordinat pel clúster vitivinícola català INNOVI i compta amb la participació de cinc cellers del Penedès

Projecte MANSO: innovació i sostenibilitat en la viticultura per combatre la sequera. EIX

Projecte MANSO: innovació i sostenibilitat en la viticultura per combatre la sequera. EIX

La viticultura a Catalunya, especialment a la regió del Penedès, afronta el repte de la sequera i el canvi climàtic. Per donar-hi resposta, s’ha posat en marxa el projecte MANSO (MAneig del SÒl i vinya per a la lluita contra la sequera), que busca desenvolupar estratègies sostenibles de gestió del sòl i de la vinya per mitigar els efectes de la falta d’aigua i garantir el futur del sector vitivinícola.

El projecte està impulsat i coordinat pel clúster vitivinícola català INNOVI i compta amb la participació de cinc cellers del Penedès: Bodegues Sumarroca, Celler Kripta, Juvé & Camps, Masia Vallformosa i Llopart. Aquests cellers han cedit diverses parcel·les de vinya amb característiques diferents per estudiar i comparar diferents tècniques de gestió del sòl i l’aigua, garantint la representativitat de les condicions del territori i la transferibilitat dels resultats a altres zones vitivinícoles de Catalunya.

A més, el projecte compta amb el suport de tres centres de recerca de referència: l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili. Aquests organismes aportaran el seu coneixement científic i tècnic per assegurar l’èxit del projecte i facilitar la seva aplicació pràctica al sector. També hi col·labora l’Associació dels Elaboradors de Cava (AECAVA), reforçant la xarxa de suport a la iniciativa.

El projecte MANSO està cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027 i s’executarà entre febrer de 2024 i maig de 2026. Es preveu que els seus resultats aportin avenços significatius per ajudar el sector vitivinícola a adaptar-se al canvi climàtic i millorar la seva resiliència davant la sequera. Mitjançant la innovació, la recerca i la col·laboració entre cellers i centres tecnològics, MANSO es presenta com una oportunitat per construir un model més sostenible per a la vinya del futur.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local