Taula del cava

Acció Climàtica situa entre 86,8 i 96,6 cèntims els costos d’un litre de vi per elaborar cava

La pagesia denuncia que els cellers els paguen un 20% menys del que necessiten per cobrir despeses

Acció Climàtica situa entre 86,8 i 96,6 cèntims els costos d’un litre de vi per elaborar cava. ACN

Acció Climàtica situa entre 86,8 i 96,6 cèntims els costos d’un litre de vi per elaborar cava. ACN

El Departament d’Acció Climàtica estima que els costos de produir un litre de vi per elaborar cava se situen entre els 86,8 i els 96,6 cèntims d’euro, depenent de la varietat de raïm premsat. Són les dades que la Generalitat ha presentat aquest dimecres a la taula del cava celebrada a Vilafranca del Penedès, mesos després d’haver xifrat les despeses de producció del quilo de raïm. “Aquests imports no comporten obligacions legals, però ajuden a generar un clima de transparència de condicions comercials”, ha celebrat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol. La pagesia també aplaudeix l’estudi de costos de producció. Diuen que evidencia que els cellers els estan pagant el vi base cava un 20% per sota del preu que permetria cobrir despeses.

L’estudi de costos de producció del vi base cava presentat per la Generalitat ha estat elaborat conjuntament entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Alimentari (CREDA). Acció Climàtica precisa que han tingut en compte les dades de les campanyes del 2018 al 2020, alhora que han calculat les despeses d’aquest 2022 tenint en compte una inflació mitjana del 8,1%.

Les dades presentades a la taula del cava diferencien les tres varietats de raïm utilitzats en l’elaboració tradicional d’aquest escumós: macabeu, xarel·lo i parellada. El litre de vi base cava més car de produir és el de parellada, que costa 96,67 cèntims de mitjana. El segueix el litre de xarel·lo, amb 87,05 cèntims. El més econòmic és el litre de macabeu, amb 86,81 cèntims.

Tant Mòdol com la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, han destacat que els estudis de costos de producció “permeten valoritzar el producte a través de totes les baules de la cadena”. “No podem permetre que cap baula quedi orfe”, ha ressaltat Mòdol, que ha lamentat que “a vegades la pagesia se situa a l’últim esglaó”.

Per a Mòdol, els estudis de costos de mercat garanteixen “igualtat”. Malgrat no permeten exigir-ne directament el compliment a les empreses, ha recordat que sí que marquen els llindars que han de seguir els cellers per complir la llei de la cadena alimentària, on s’estableix que no es poden pagar les matèries primeres per sota dels costos de producció.

Sobre aquesta qüestió, el responsable del vi a la FCAC, Joan Josep Raventós, ha assegurat que les dades presentades ara demostren “que els pagesos estan perdent un munt de diners”. Des de la Federació de Cooperatives han detallat que els darrers quatre anys el litre de vi base cava s’ha pagat a poc més de 50 cèntims, mentre els costos sobrepassaven els 0,70 euros. “Esperem que ara els cellers s’acostin realment als costos de producció”, ha augurat.

En la mateixa línia s’ha expressat el responsable de la vinya i el vi a Unió de Pagesos, Josep Marrugat. Des del sindicat agrari celebren que “ara es constata sobre paper allò que el sector reivindica des de fa molts anys” i insten l’empresariat a comprometre-s’hi. “Podem parlar d’enoturisme i paisatge, però, si a l’hora de la veritat els pagesos hem de vendre per sota del que ens costa fer el vi per al cava, no té sentit”, ha recalcat Marrugat, que ha recordat que “el cava és un sector amb bones vendes”, motiu pel qual ha demanat “retribuir totes les baules de la cadena des del començament”.

Inspeccions als cellers

El secretari d’Alimentació ha garantit que hi haurà “inspeccions de tot tipus” per garantir que els cellers paguen el vi base cava, com a mínim, eixugant les despeses de producció que hagin tingut els pagesos. De moment, Acció Climàtica destaca que la darrera verema va fer inspeccions a 5 cellers i 6 productors. Es van revisar 39 contractes, dels quals un 36% no garantien cobrir les despeses de producció.

Pel que fa als terminis de pagament, es van revisar 66 factures on es van detectar 15 infraccions. D’aquestes, 11 eren greus, per pagar fora de termini. En conjunt, es preveuen sancions de més de 51.235 euros. La Generalitat apunta que hi ha 35 controls més en curs que encara no han conclòs, els quals afecten 7 cellers i 5 proveïdors.

Previsió agroclimàtica i un nou registre electrònic

D’altra banda, Acció Climàtica ha exposat a la taula del cava una nova eina de previsió agroclimàtica. Per a la propera campanya, apunta el Departament, es tornen a preveure temperatures mitjanes superiors a les corresponents a l’època. Respecte la pluja, es preveuen acumulacions lleugerament superiors a la mitjana.

Finalment, durant la reunió també s’ha presentat un nou e-Registre Vitivinícola de Catalunya (a-RVC), que incorpora l’ús de la TIC per garantir la traçabilitat del raïm al celler. Els empresaris podran gestionar a través d’una aplicació les dades de l’entrada de raïm al celler.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local