Ple absolut a la presentació a Vilafranca del llibre sobre viticultores de Maria Rosa Ferré. EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
22-12-2022 11:28
Emotiu i reivindicatiu a parts iguals. Així va ser divendres al vespre l’acte de presentació a Vilafranca del Penedès del llibre sense ànim de lucre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’, amb fotografies i textos de la vilafranquina Maria Rosa Ferré i editat per Edicions i Propostes Culturals Andana. Al Fòrum Berger Balaguer no hi cabia ni una agulla, omplint-se les pràcticament 250 places de la sala i demostrant, així, com l’obra ha captat l’interès de bona part del teixit cultural, social, econòmic i polític de tot el territori.
En l’obra, Ferré s’endinsa en la vida d’una cinquantena de dones viticultores amb històries ben diferents i amb l’amor compartit per la terra. D’aquestes 50 dones, la més jove té 23 anys i la més gran 91. 36 són de l’Alt Penedès, 6 del Baix Penedès, 4 de l’Anoia, 2 de l’Alt Camp, 1 del Baix Llobregat i 1 del Vallès Occidental i totes tenen alguna vinya dins de la DO Penedès. A més, n’hi ha 40 que són propietàries d’explotacions, 4 són migrants, 3 jubilades i fins i tot n’hi ha una que és Creu de Sant Jordi.
El llibre visibilitza a través d’imatges i converses la seva vida, la seva feina i també l’esforç per tirar endavant els seus projectes. L’acte va ser conduït per la periodista Ruth Troyano, amb emotives intervencions teatrals de l’actriu Clara Cols i va començar amb una presentació a càrrec de Maria Rosa Ferré i l’editor Ramon Nadal. També va haver-hi espai per la reflexió amb sis de les protagonistes: Imma Soler, Anna Serra, Maite Esteve, Isabel Vidal, Marta Torné i Dolors Roca, que van posar en valor la feina de l’autora per visibilitzar la tasca d’unes dones que fins ara quedaven amagades.
La jornada també va comptar amb la reivindicació d’uns preus justos per al raïm i de la necessitat d’una cohesió del sector davant altres denominacions d’origen, entre d’altres aspectes. L’acte el va cloure el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, que va reivindicar la importància del treball a la terra i va posar el paper de les dones al centre.
En la presentació del llibre es va parlar, doncs, de feminisme, però també de lluita, de territori, de talent,de valentia i, sobretot, d’amor incondicional per la terra. Cal destacar que ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’ ja està a la venda i el projecte no s’aturarà aquí perquè comptarà també amb una exposició itinerant que s’inaugurarà a l’estiu i està previst rodar-ne un documental.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!