Vinya i vi

L’INCAVI estreny col·laboració amb l'Institut de Ciències del Vi de La Rioja en matèria d’investigació i recerca

La investigació que es porta a terme a l'ICVV identifica com un objectiu estratègic mantenir i augmentar la qualitat i la diversitat dels vins, en un context climàtic global

L’INCAVI estreny col·laboració amb l'Institut de Ciències del Vi de La Rioja en matèria d’investigació i recerca. INCAVI

L’INCAVI estreny col·laboració amb l'Institut de Ciències del Vi de La Rioja en matèria d’investigació i recerca. INCAVI

La directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, acompanyada pel cap de servei de viticultura i enologia de l’INCAVI, Xoan Elorduy, ha visitat La Rioja per reunir-se amb José Miguel Martínez Zapater, director de l’ICVV i amb Eduardo Fonseca Pedrero, vicerrector d’Investigació i Internacionalització de la Universidad de La Rioja”.

La reunió tenia com objectiu establir i enfortir les aliances entre ambdues institucions sobretot en matèria d’investigació i recerca en el camp de la resiliència als efectes del canvi climàtic i la recuperació de varietats i la seva conservació i caracterització. Després de la reunió, la directora general ha visitat les instal·lacions de l’ICVV. Segons Balcells, “establir relacions amb instituts de recerca a nivell internacional és una de les línies clau de l’aliança i4vi i del nostre Pla Estratègic, #Horitzó2025 amb el que volem millorar la capacitat de recerca del INCAVI i la seva coordinació amb la resta d’agents del sector.”

En la visita de treball també s’han compartit algunes de les col·laboracions previstes per aquest 2023 i que s’emmarquen en tres línies estratègiques: per una banda, la creació d’una xarxa peninsular on tots els grups de recerca interaccionin i comparteixin dades i resultats referents a varietats recuperades. La voluntat d’aquest projecte és millorar la coordinació de les activitat de recerca de grups que fan investigació en camps diferents: des de la producció vitícola, la fisiologia, la genètica, al desenvolupament de recursos genètics més adaptats. La finalitat és maximitzar i accelerar l’impacte econòmic i social de l’activitat investigadora dels altres centres.

La segona línia de treball conjunt és la xarxa de parcel·les experimentals de varietats àmpliament conreades a la península que porta per títol “Viñedos Resilientes. Adaptación de variedades, clones y portainjertos a los efectos del cambio climático”. La tercera línia estratègica on col·laboren l’INCAVI i ICVV és en el camp de l’enologia i pretén posar en valor varietats de vinya tradicionals i minoritàries presents a diverses zones vitivinícoles espanyoles i d'interès per a viticultors, productors i consells reguladors mitjançant l'optimització de processos d'elaboració nous que s'adaptin i millorin l'expressió de cadascun d'aquests.

ICVV, creat pel Govern de la Rioja, l'Agència Estatal CSIC i la Universitat de la Rioja (UR), és un exemple de col·laboració institucional al voltant d'un objecte comú: la qualitat i sostenibilitat del sector vitivinícola. La investigació que es porta a terme a l'ICVV identifica com un objectiu estratègic mantenir i augmentar la qualitat i la diversitat dels vins, en un context climàtic global que inclou no només el clima climàtic, sinó també nous models de producció i nous mercats i competidors en una economia cada dia més globalitzada.

L’INCAVI és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de centre públic d’investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional. Actualment es troba en procés de transformació amb una aposta decidida per la R+D, l’augment de notorietat i del prestigi del vi que s’elabora a Catalunya i de tota la seva cadena de producció.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local