Hidrovinya

Acció Climàtica prioritza el desenvolupament de tecnologies de reg eficients pels conreus i la vinya

El primer projecte s’ha realitzat al Penedès amb cellers i Agrupacions de Defensa Vegetal del sector, i ha consistit en la instal·lació d’una xarxa de sensors per al control meteorològic i de la humitat del sòl en vinyes de secà

El primer projecte, anomenat Hidrovinya, s’ha realitzat al Penedès amb cellers i Agrupacions de Defensa Vegetal del sector. Generalitat de Catalunya

El primer projecte, anomenat Hidrovinya, s’ha realitzat al Penedès amb cellers i Agrupacions de Defensa Vegetal del sector. Generalitat de Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aposta, a través de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), pel desenvolupament de tecnologies que permetin controlar les necessitats d’aigua als conreus i a la vinya amb l’objectiu de fer un ús més eficient i sostenible dels recursos hídrics davant l’actual context d’emergència climàtica.

Les comunitats de regants juguen un rol molt important a l’hora de gestionar i garantir la disponibilitat de l’aigua, tal com s’està veient en la situació d’extrema sequera. Per això, és essencial que es modernitzin i disposin d’eines per saber la demanda d’aigua dels cultius,tant a temps real, com en el passat i en el futur. Amb el projecte demostratiu “COMREG4ET: Quantificació dels consums d’aigua dels cultius i prediccions de demandes d’aigua en les comunitats de regants mitjançant la teledetecció”, investigadors de l’IRTA estan desenvolupant una plataforma WebGIS que analitzaràl’estat hídric dels cultiusi ajudarà aprendre les decisions de reg més adients, segons la demanda exacte d’aigua.

La nova plataforma constarà d’una pàgina web i un visor de dades de totes les parcel·les de regadiu de Lleida i estarà a disposició dels regants a mitjans de setembre. Proporcionarà mapes setmanals de l’evapotranspiració actual i acumulada dels cultius, així com recomanacions de reg i prediccions de demandes d’aigua anuals en diferents escenaris meteorològics.La clau, per tant és saber com evolucionen les corbes de demanda d’aigua reals dels cultius en tot moment per tal d’ajustar les dotacions d’aigua a les demandes i, així, planificar millor tota la campanya de reg.

Per implementar aquest tipus d’eines el primer pas ha de ser modernitzar les comunitats de regants. L’IRTA fa anys que treballa amb l'Agencia Espacial Europea (ESA) per fer recerca en l’anàlisi d’imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3, juntament amb dades meteorològiques de Copernicus i models físics per obtenir estimacions de l’aigua que utilitzen els cultius, conegut com a evapotranspiració. Aquest treball previ ha permès a l’IRTA calcular el consum d’aigua dels cultius a temps real i obtenir dades diàries a una resolució de 20 metres. I, ara, amb el projecte COMREG4ET, els regants i les comunitats de regants tindran aquesta informació al seu abast. A banda de millorar la gestió de l’aigua, el projecte COMREG4ET també pretén millorar l’eficiència de les eines que actualment s’estan utilitzant per inventariar explotacions agrícoles i els diferents usos del sòla partir d’imatges del satèl·lits i tècniques d’intel·ligència artificial.

Vinyes amb estratègies de reg

L’Institut Català de la Vinya i el Vi, a més, ha presentat els resultats de dos treballs iniciats el 2018 sobre el control digital de la disponibilitat hídrica a la vinya que han estat subvencionats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El primer projecte, anomenat Hidrovinya, s’ha realitzat al Penedès amb cellers i Agrupacions de Defensa Vegetal del sector, i ha consistit en la instal·lació d’una xarxa de sensors per al control meteorològic i de la humitat del sòl en vinyes de secà, valorant el desenvolupament vegetatiu i productiu de les plantes, per interpretar agronòmicament les dades obtingudes.

Hidrovinya ha complert els objectius inicials, creant una xarxa de sensors amb un funcionament correcte i ha mostrat les possibilitats d'aplicació dels sensors digitals en el control i l'avaluació contínua de les reserves hídriques del sòl i de preveure situacions d'estrès hídric a la vinya. El projecte Hidrovinya, com a prova pilot, ha mostrat l’interès de la creació duna xarxa de sensors per a la gestió de la vinya a nivell de parcel·la, finca i/o zona vitícola.

Regvallcorb, el segon treball, s’ha fet a la DO Costers del Segre i es planteja com un suport digitalitzat en el reg de la vinya. S’ha creat una xarxa de sensors meteorològics i d'humitat del terra en diferents estratègies de reg. Amb les dades obtingudes es redacta un butlletí informatiu, que recomana l'oportunitat i el volum de reg.

El projecte Regvallcorb, que compta amb el suport de viticultors, DO Costers del Segre, DO Terra Alta, l'ADV Vall del Corb i l’Oficina del Regant del Departament, ha posat a disposició del viticultor informació tècnica que suposa un suport clar a la decisió en l'estratègia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local