Vins de Foc

Un projecte europeu busca convertir els cellers en paisatges preparats per contenir incendis forestals

'Fire Wine'-Vins de Foc s'ha presentat al Penedès i ja integra cellers de Catalunya, l'Estat espanyol i altres països

Un projecte europeu busca convertir els cellers en paisatges preparats per contenir incendis forestals. ACN

Un projecte europeu busca convertir els cellers en paisatges preparats per contenir incendis forestals. ACN

Cellers de Catalunya, l'Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia s'han adherit al projecte 'Fire Wine'-Vins de Foc, una iniciativa que s'emmarca en el projecte europeu FIRE-RES d'innovació tecnològica per a la promoció de paisatges resistents i la prevenció d'incendis. El programa s'ha presentat aquest dimarts en un seminari a Vilafranca del Penedès, i l'impulsa el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per dotar les finques forestals dels territoris vitivinícoles d'eines per a crear paisatges preparats per aturar focs. La sessió inaugural ha anat a càrrec de l'inspector dels Graf dels Bombers, Marc Castellnou, i el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, fent referència al paper de la vinya i el vi com a fre del foc.

La idea neix davant de l’emergència climàtica i el risc de grans incendis en augment, amb el pretext de plantejar "solucions reals" que es puguin estendre arreu d'Europa. En un paisatge com el de Catalunya, que compta amb un 65% de bosc, el paper dels pagesos és "molt important", com explica l'investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya-CTFC, Elena Górriz.

"Si el paisatge està sectorialitzat, com passa amb la vinya, s’aconseguirà que el foc baixi d’intensitat a l’arribar i els bombers el puguin controlar més fàcilment", afegeix la investigadora. En aquest sentit, les vinyes es converteixen en "un dels tallafocs naturals més efectius", afegeix Górriz.

La voluntat del projecte és "motivar i implicar els vitivinicultors en aquesta lluita contra el foc". De la mateixa manera, busca "dotar-los d'eines i models que estimulin la creació de paisatges resilients".

Paralel·lament, s'està elaborant una llista de bones pràctiques en la que es contempla, per exemple, la neteja dels boscos, cedir cisternes de vi per dipositar aigua en el cas d'incendis o mantenir terrasses i camins en zones de difícil accés. "L'esforç que es demana als cellers s'ha de fer visible al consumidor final", destaca la coordinadora del projecte Fire Wine, Soazig Darnay.

Per això, el projecte preveu desenvolupar una marca i una etiqueta per a la distinció dels cellers que participin en la millora dels models de gestió forestal. El segell distingirà zones estratègiques que permeten separar masses forestals i, a la vegada, serveix per arribar a la societat i conscienciar-la del risc d'incendi cada cop més elevat.

Per la seva banda, el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, ha parlat des de la vessant vinícola, i ha considerat que els Vins de Foc són una "oportunitat de fer partícip a la societat d’una situació real", com és el fet de que el vi prové d’una planta que fa de tallafoc.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local