El grup Raventós Codorniu factura 227 milions en el millor exercici en una dècada i assoleix un ebitda rècord. ACN
ACN |
Sant Sadurní d'Anoia
17-10-2023 04:15
El grup Raventós Codorniu ha registrat un increment de vendes del 4% fins als 227 milions d'euros en l'any fiscal 2022-2023, el millor resultat de l'última dècada de la companyia cavista. El creixement dels darrers mesos ha portat, també, un benefici brut d'explotació (ebitda) "rècord" de 33,6 milions d'euros, un 16% més que l'exercici anterior. Les quinze bodegues del grup han crescut un punt a nivell global i ja tenen el 13% del quota mundial de cava. Les vendes no només han crescut a l'entorn internacional sinó també a l'Estat, on el cava creix a un ritme d'entre el 5% i el 10%. La bona marxa de les vendes han permès a la firma Codorniu acabar estocs anteriors i avançar un any l'objectiu d'elaborar totes les ampolles amb raïm ecològic.
D'aquesta manera, el grup Raventós Codorniu tornarà als números verds després d'encadenar dos resultats negatius coincidint amb l'esclat de la pandèmia i d'assolir l'equilibri financer l'any passat. "Estem molt satisfets, els números són bons, en comparació amb la xifra precovid hem crescut un 20% en facturació i un 30% en ebitda", ha dit el conseller delegat de la companyia cavista, Sergio Fuster en una roda de premsa aquest dimarts.
La firma s'ha mostrat "cautelosament optimista" amb el futur del cava "que fa dos anys que guanya quota de mercat respecte al prosecco italià i al xampany francès". "És un moment conjuntural únic pel cava, s'està bevent el millor cava, més vell, de més qualitat i amb millors preus", ha dit. El directiu ha confirmat l'aposta per "fugir de les categories més baixes" de cava i per competir amb el xampany i diferenciar-se. Per aquest motiu, s'han mostrat en contra d'iniciatives que rebaixin la qualitat del producte, com ara reduir-ne l'envelliment mínim dels nou als sis mesos.
En aquest escenari, la bona marxa de les vendes han permès a la firma Codorniu -que suposa més de la meitat de les vendes globals- acabar estocs anteriors i avançar un any l'objectiu d'elaborar totes les ampolles amb raïm ecològic, que té un cost un 20% per sobre del convencional. Precisament, la collita d'aquest estiu ha estat marcada per la sequera i l'escassetat i el preu tot tipus de raïm s'ha vist incrementat entre el 35% i el 40%. Produir un 100% de productes ecològics és "clarament més car" per l'empresa, que no ha traslladat tota la inflació registrada al preu final, tan sols la meitat. "Apostem perquè aquest pic de costos sigui temporal i no romandrà sempre en el temps i és just que no es traslladi tot sinó una mitjana", ha detallat Fuster.
Segons el directiu, el grup està recollint els fruits de l'aposta feta per millorar la qualitat del cava que produeixen i d'incrementar el canal hostaleria, "on es fa valor de marca". La companyia ha continuat amb el viratge "molt significatiu" cap a l'hostaleria per construir aquest valor i ara aquest canal ja aglutina el 51% del negoci dels quinze cellers del grup, entre els quals hi ha Codorniu, Raimat o Parxet.
D'altra banda, la firma ha obert la porta a adquisicions d'altres empreses del sector sempre que siguin en el mateix estàndard de qualitat que busca el grup. En canvi, ha descartat que aquest any es puguin repartir dividends perquè la política empresarial és de reinvertir en el negoci.
Preguntat sobre els rumors de compra de la companyia, Fuster ha negat que s'esperin canvis en l'accionariat a curt termini, tot remarcant que la trajectòria de la companyia va a l'alça i que té molt camí per còrrer.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!