Torres i Jean Leon realitzen assajos amb llum ultraviolada per estimular les defenses naturals dels ceps. EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
19-12-2023 03:51
Família Torres i Jean Leon han presentat els resultats preliminars dels assajos de camp amb flaixos de llum ultraviolada en el marc del projecte europeu LIFEISLIGHT, que té com a objectiu demostrar l'eficàcia de l'estimulació de les plantes per UV-C per combatre les malalties fúngiques a la vinya i reduir l'ús de fitosanitaris i el seu impacte ambiental. A més dels dos cellers del Penedès, participen en aquest projecte, finançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, l'empresa UVBoosting i les universitats de Tolosa i Bordeus.
L'acte de presentació, celebrat el passat dijous, 14 de desembre, a Jean Leon, ha comptat amb la participació de Joan Reyes, cap de la secció d'agricultura i sanitat vegetal dels serveis territorials del DACC (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya) a Barcelona; François Sement, responsable d'R+D Agronomia d'UVBoosting; Mireia Torres, directora de Jean Leon i d'Innovació i coneixement de Família Torres, i Montse Torres, responsable de viticultura a l'àrea d'Innovació de Família Torres.
Després d'una breu introducció sobre la legislació de l'ús de fitosanitaris a la vinya per part de Joan Reyes, d'acord amb l'estratègia Farm to Fork de la Comissió Europea que estableix la reducció del 50% d'ús de fitosanitaris a la vinya el 2030, el responsable d'UVBoosting ha explicat el funcionament de la tecnologia ultraviolada.
Segons UVBoosting, la planta reacciona de manera temporal a la llum ultraviolada, que estimula les seves defenses naturals i la fa més resistent. Aquesta llum és innòcua i no té impacte en la fauna, la flora o el vi, però sí que permet contrarestar nombroses causes de pèrdua de rendiment de la vinya com les malalties criptogàmiques (míldiu, oïdi...), les gelades primaverals o l'estrès hídric. L'aplicació d'aquesta tecnologia és senzilla i s'adapta a qualsevol mena de vinya.
Família Torres i Jean Leon són els responsables de dur a terme els assajos a les seves vinyes durant dues campanyes per demostrar l'eficàcia d'aquesta tecnologia com a estimuladors de defensa vegetal i substituts de fungicides. També s'ha estudiat si l'estimulació de la planta amb llum ultraviolada pot ajudar a mitigar els efectes de la sequera. Els assajos realitzats durant aquest any han consistit en tractaments en tres parcel·les diferents de Jean Leon per analitzar la incidència dels flaixos UV en el rendiment de cada parcel·la.
Segons Montse Torres, els resultats no són prou concloents, ja que el 2023 no hi va haver problemes d'oïdi i la sequera va ser molt severa, cosa que va provocar un descens considerable del rendiment. De tota manera, s'observa que les vinyes més joves (que es mostren menys afectades per la sequera) semblen reaccionar positivament al tractament amb llum ultraviolada. En la parcel·la de vinya jove estimulada amb llum ultraviolada, els rendiments han estat superiors als d'altres parcel·les en les quals no s'ha dut a terme aquest tipus de tractament.
Està previst que l'any que ve Família Torres i Jean Leon facin més assajos a les seves vinyes i estudiïn l'afectació dels flaixos de llum ultraviolada en insectes i microorganismes del raïm dins del projecte LIFEISLIGHT.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!