La primera Taula Tècnica de Reg al Penedès defineix un mapa d’accions per lluitar contra la sequera. INNOVI
Redacció |
Vilafranca del Penedès
06-03-2024 07:34
El divendres 1 de març es reunia per primer cop la Taula Tècnica de Reg del Penedès formada per agents clau del sector vitivinícola del Penedès. Un dels objectius d’aquesta reunió és fer front a la situació de sequera que afecta la regió. Durant la jornada, es van debatre diverses propostes i iniciatives per afrontar la crisi hídrica al Penedès i es van posar sobre la taula diverses opcions de reg de supervivència, considerant diferents fonts com les regenerades o la dessalada.
També s’ha elaborat un mapa amb tot el llistat d’iniciatives que es duen a terme per lluitar contra la sequera, incloent-ne de reg a partir de fonts no convencionals. Alguna de les iniciatives recollides que estan en marxa són l’estudi sobre la demanda i disponibilitat d’aigua al Penedès per part de l’IRTA, INCAVI, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’ACA; l’elaboració d’una guia per a la creació de microembassaments en parcel·les privades per retenir aigua de pluja per part d’INNOVI o els projectes de reg amb aigua regenerada en un parell de depuradores de l’àmbit territorial en que col·laboren del Departament d’Acció Climàtica, Consells Comarcals i viticultors.
També es va establir una taula de treball amb el compromís de continuïtat per part de tots els participants. En aquest espai es volen convidar tècnics experts per capacitar i adquirir coneixements en els àmbits de la governança, normatiu, planejament, salut i qualitat de les aigües regenerades i dessalades.
Aquesta iniciativa respon a la determinació del sector vitivinícola del Penedès per abordar de manera coordinada les dificultats derivades de la manca d'aigua. Entre els participants hi havia l'Associació Vinícola Catalana, l'Associació de Viticultors del Penedès, la Unió de Pagesos, l'INCAVI, AE Cava, DO Penedès, Grup de Reg Penedès, Corpinnat, la Mancomunitat Penedès Garraf, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, el Consell Comarcal del Baix Penedès, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l'Oficina Comarcal del DACC al Baix Penedès, i les Oficines del DACC de Barcelona van ser presents en aquesta trobada, tot mostrant el seu compromís per abordar aquesta situació, Revolta Pagesa, JARC, IRTA i les DOs Catalunya i Cava van excusar la seva presencia.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!