Regenerative Viticulture Alliance

Dos cellers del Penedès ja compten amb la nova certificació internacional de viticultura regenerativa

Els vins amb el distintiu Regenerative Viticulture Alliance procedeixen de vinyes regeneratives i, per tant, contribueixen a frenar l'escalfament global

Dos cellers del Penedès  ja compten amb la nova certificació internacional de viticultura regenerativa. EIX

Dos cellers del Penedès ja compten amb la nova certificació internacional de viticultura regenerativa. EIX

La certificació internacional de viticultura regenerativa Regenerative Viticulture Alliance (RVA) es posa en marxa  i avala les primeres vinyes, cellers i vins de diferents regions vitivinícoles del món. Un total de set cellers de quatre països han obtingut recentment aquesta certificació d'abast global focalitzada en viticultura, que certifica la implementació d'un model regeneratiu beneficiós per a la vinya i el planeta. Aquestes són Domaine Mirabeau (Côtes de Provence, França), Domaine Lafage (Roussillon, França), Lima & Smith (Vinho Verde, Portugal), Miguel Torres Chile (Regió del Maule, Xile), Família Torres (Penedès), Clos Mogador (Priorat) i Jean Leon (Penedès), així com altres petits viticultors catalans.

L'estàndard RVA, impulsat per l 'Associació de Viticultura Regenerativa en col·laboració amb The Regenerative Viticulture Foundation, està certificat per Ecocert, líder mundial en certificació orgànica i sostenible. Aquesta nova certificació reconeix els esforços realitzats pels viticultors i productors de vi de tot el món que apliquen aquest model vitícola i certifica els vins que procedeixen de vinyes regeneratives i, per tant, contribueixen a mitigar els efectes de l'escalfament global gràcies a la seva funció com a embornals de carboni.

El distintiu estableix dos nivells de certificació en funció de l'execució i extensió de les pràctiques regeneratives, en ambdós casos, la vinya haurà de complir amb la normativa ecològica estigui certificada o no. D'una banda, 'RVA Certified' s'atorga quan s'implementa la totalitat de les pràctiques de viticultura regenerativa contemplades en la norma, que inclouen cobertes vegetals, no llaurat, esmenes orgàniques, pasturatge racional (o control mecànic substitutiu), conservació de la biodiversitat, realització d'assajos de camp i anàlisis microbiològiques, així com garantir el benestar animal i unes condicions laborals dignes. D'altra banda, 'RVA Transition' té un nivell d'exigència menor i es concedeix a aquells viticultors i cellers que tenen vinyes en un procés de transició cap a un model regeneratiu però que encara no apliquen totes les pràctiques.

En el cas dels vins, la collita del 2023 és la primera a portar el segell RVA per als cellers de l'hemisferi nord, mentre que els cellers de l'hemisferi sud podran certificar els seus vins a partir de l'anyada 2024. Els primers vins amb la certificació RVA ja estan disponibles i inclouen La Réseve Rosé 2023 (Domaine Mirabeau), Clos Ancestral Blanc 2023 i Forcada 2023 (Família Torres), Nereda Blanc Bio 2023 (Domaine Lafage) i Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2023 (Jean Leon).

Els cellers interessats a certificar els seus vins i vinyes han de presentar la seva sol·licitud a través del web de l'Associació de Viticultura Regenerativa: Certificació RVA • Associació Viticultura Regenerativa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local