Els cellers catalans reforcen la presència a Instagram mentre TikTok comença a guanyar terreny. ACN
ACN/ Esteve Vallmajor Diez de Andino |
Vilafranca del Penedès
14-04-2025 08:31
Instagram és la xarxa social més utilitzada pels cellers catalans, i TikTok busca el seu “espai” per arribar a nous públics. Així ho constata l’estudi ‘ENODATA 2025: El vi català a les xarxes socials’, elaborat per ENOTURISTA amb el suport de l’INCAVI, presentat aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona. La gestió de les xarxes socials, però, continua sent un repte per a molts productors, que sovint no disposen de personal especialitzat. De fet, només un 39% dels cellers té treballadors formats en xarxes socials, mentre que un 38% delega la tasca als mateixos propietaris. “Els cellers estan a les xarxes per comunicar com de bé fan les coses i fer marca, i no per fer més vendes”, ha afirmat David Jobé, d’ENOTURISTA.
Es tracta de la quarta edició d’un informe que analitza la presència del vi català a través de vuit xarxes socials: Instagram, Facebook, X, LinkedIn, YouTube, TikTok, Google Maps i WhatsApp.
Els cellers catalans confien majoritàriament en Instagram com a canal per donar a conèixer la seva activitat, els seus productes i l’entorn de les vinyes. TikTok desperta interès, tot i que actualment només el 22% dels cellers hi tenen presència. Segons els autors, TikTok limita molt la “viralitat” dels vídeos perquè parlen sobre begudes alcohòliques, però que té potencial per captar l’atenció dels més joves.
Tot i que la majoria de cellers (79%) tenen un perfil a Facebook, la plataforma obté una valoració baixa (2,56 sobre 5). En canvi, WhatsApp i Google Business -a través de Google Maps- es converteixen en “eines clau” per aconseguir una comunicació “directa” amb els usuaris. Finalment, X és la xarxa social que pitjor ha evolucionat, passant de ser la segona xarxa social més utilitzada el 2016 a ser la vuitena, amb la nota més baixa entre les plataformes analitzades (2,15 sobre 5).
Més enllà de la xarxa social, l’estudi constata que el contingut amb més interacció és aquell vinculat a l’enoturisme, el paisatge i les persones que hi ha darrere de cada projecte. Un 89% dels cellers afirma que les publicacions on apareixen persones obtenen més resposta, i un 64% assegura que aposta pel storytelling per explicar la seva activitat.
Estratègies digitals poc definides
Tot i l’ús generalitzat de les xarxes, només un 39% dels cellers disposa de personal format per gestionar-les. En molts casos, són els mateixos responsables dels cellers els que n’assumeixen la comunicació, fet que limita el temps i els recursos que s’hi poden dedicar. A més, un terç dels projectes que diuen tenir un pla de comunicació reconeixen que no el segueixen de manera efectiva.
La qualitat visual es manté com un criteri determinant per publicar: gairebé un 70% dels cellers evita compartir contingut d’altres si no compleix uns mínims estètics.
També hi ha una aposta creixent per col·laborar amb creadors de contingut i influenciadors: un 47% dels cellers han fet alguna col·laboració, i més de la meitat (57%) han estat remunerades.
La presentació ha comptat amb l’expertesa de diferents agents del sector del vi català. En una tertúlia sobre l’ús de les xarxes socials s’han sentit les opinions de l’enòloga Marta Casas, del celler Parés Baltà; del propietari del celler La Vinyeta, Josep Serra; de la directora de comunicació de la DOQ Priorat, Gemma Casalé; i de l’enòleg i comunicador, Pol Aluja (@aromadevi).
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!