Foto de família dels representants de les cinc empreses impulsores de l'Associació de Viticultura Regenerativa. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Barcelona
15-11-2021 07:47
Promoure un "canvi de paradigma" a les vinyes d'arreu de l'estat espanyol. És el propòsit de màxims que s'ha marcat la nova Associació de Viticultura Regenerativa, impulsada per cinc cellers i empreses agrícoles, principalment del Penedès. L'entitat, presentada oficialment aquest dilluns, vol promoure mesures al conreu per frenar el canvi climàtic, sobretot recuperant la fertilitat del sòl. "Podem aconseguir que cada copa de vi ajudi a què el planeta sigui una mica millor", ha defensat Miquel Torres, president de l'entitat. Els impulsors volen sumar viticultors, agricultors, cellerers, formadors i investigadors per crear una plataforma de coneixements compartits que fomenti una agricultura "menys depenent de tractaments industrials".
La nova Associació de Viticultura Regenerativa l'han posat en marxa els cellers Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i la consultora AgroAssessor. Les cinc empreses han recalcat la importància de recuperar la vida de les vinyes de la forma més natural possible. "Com més vius són els sòls, més capacitat tenen per capturar el CO2 atmosfèric i més posen contribuir a frenar l'augment de temperatures", han subratllat.
En aquest sentit, durant la presentació celebrada a Barcelona, han assenyalat que fomentar l'acumulació de carboni orgànic a les vinyes permet millorar la salut de la terra. Fer-ho, han destacat, fa que la terra s'erosioni menys i es prepari millor per afrontar les èpoques de sequera. Miquel Torres ha assegurat que la intenció és "replicar el comportament dels boscos". "Igual que els arbres poden absorbir el carboni i fixar-lo a terra, incrementant la biodiversitat, nosaltres volem aconseguir el mateix a la vinya, fent-ho de forma guiada", ha detallat.
Torres ha admès que l'aposta per la viticultura regenerativa requereix de projectes a llarg termini, ja que la terra triga "entre cinc i deu anys" a recuperar la fertilitat inicial. "Però aconseguir la regeneració és possible, i ens permet desplegar una agricultura més sostenible, que estigui menys enfocada a dependre d'indústries químiques", ha afegit.
Tant Torres com el vicepresident de l'entitat, Francesc Font, han instat les empreses del sector del vi a "perdre la por" i sumar-se a la proposta. "Veuran com augmenta la qualitat dels seus productes i descobreixen una nova manera de fer negoci, més sostenible", han insistit. Font ha assegurat que "l'agricultura, o serà regenerativa o no serà" i ha advertit que "si no s'hi aposta, la societat s'haurà d'enfrontar a unes inquietuds sobre l'efecte del CO2 molt més greus que les d'ara".
Per promoure les pràctiques regeneratives, la nova associació té previst organitzar jornades i simposis, així com un programa formatiu per als nous socis. La intenció també és crear un fòrum de debat permanent entre tots els membres de l'entitat per intercanviar coneixements, tant virtuals com amb visites a les vinyes, i potenciar així una metodologia "més amigable amb la natura".
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!