Enric i Pol Regull, amb Albert Valldosera al centre. EIX
Redacció |
Avinyonet del Penedès
10-02-2022 12:11
La innovació ha estat clau al llarg de la història per millorar els processos de producció en la majoria de sectors econòmics. També al vitícola. L’aplicació de noves tecnologies en el cultiu de la vinya ha permès desenvolupar els últims anys plantes de major qualitat, i ara també, més fàcils de conrear. Aquest és el cas del nou planter produït per l’empresa Casa Jaume Sabaté-Centre Vitícola del Penedès, que aquesta setmana s’han plantat en una finca Sant Sebastià dels Gorgs, d'Avinyonet del Penedès, i que són les primeres de 80 centímetres d’alçada que es conreen a l’Estat. Aquest format de cep permet al viticultor treballar el cep d’una forma més còmode i ser més eficient.
Amb una abasta experiència en la producció de planter de ceps -la companyia es va fundar el 1889-, Enric Regull, propietari de l’empresa, va descobrir fa set anys a Alemanya aquest tipus de planta empeltada. La diferència més evident amb la tradicional és la seva llargada, entre quaranta i cinquanta centímetres superior a l’habitual.
Els últims anys, Casa Jaume Sabaté ha treballat per desenvolupar la tecnologia necessària per produir a gran escala els ceps de 80 centímetres, que aquesta setmana s’han plantat a la finca Cal Bou de Sant Sebastià dels Gorgs, propietat d’Albert Valldosera. L’extensió de la nova plantació és de 12,5 hectàrees i s’hi han plantat uns 40.000 ceps de la varietat xarel·lo, que l’Albert destinarà a la producció de raïms per a vins escumosos i vins amb DO Penedès.
Avantatges davant el cep tradicional
“El cep que hem creat aporta molts avantatges enfront del tradicional”, ha explicat Enric Regull. A banda de facilitar la feina de qui conrea la vinya, Regull ha apuntat que aquest cep de major alçada evita els rebrots en la planta, ja que el tronc és portaempelt i s’ha desborronat prèviament. També facilita la formació del cep -es pot fer el primer any-, perquè la planta queda molt a prop del primer fil de formació. A més, aquesta planta empeltada conté més reserves de midó que una de tradicional, i la seva alçada evita que animals com els conills se la mengin, perquè està més elevada del terra.
“A Alemanya, el 40% de les noves plantacions ja es fan amb aquest tipus de cep més alçat”, assegura Enric Regull. A banda de la plantació que s’ha fet a l’Alt Penedès, Casa Jaume Sabaté enviarà una remesa de 150.000 plantes de 80 centímetres a Portugal, i en vendrà a la Ribera de Duero. A més de la varietat xarel·lo, l’empresa també ha produït aquesta nova modalitat de cep amb altres varietats com el syrah, el tempranillo, el cabernet o l’albariño, entre d’altres. “Hi ha molts pagesos que ja estan apostant per aquest nou tipus de plantes de vinya, i n’hi ha una bona colla que s’hi ha interessat. La nostra intenció és divulgar els seus avantatges per estendre encara més el seu ús”, ha conclòs Regull.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!