Joan Torné. Eix
Redacció |
Vilafranca del Penedès
16-11-2022 11:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest professor de gestió i administració de seixanta anys ha corregut en els 5 continents: Luxemburg, Egipte, Itàlia, República Dominicana, França, Mèxic, Jordània, Hongria, Perú, Estats Units, Hong Kong, Nova Zelanda...
Nascut a Vilafranca del Penedès és un corredor que transcendeix fronteres, no per la seva marca específica en mitja marató, sinó per la seva manera d’entendre les curses de fons: “L'essencial no és fer pòdium, sinó preparar-se bé per superar el repte. L'esperit esportiu és més important que la condició de guanyador”.
La seva primera prova de 21,097 km va ser el 1978. On hi havia una competició, si el calendari li ho permetia, allà estava: Sabiñánigo, Igualada, Estella, Sagunt, Pamplona, Matadepera van veure com acumulava curses de fons. També ha fraccionat en etapes de 21,097 km el camí de Sant Jaume o la Ruta dels Càtars. Aquesta afició s’ha convertit amb el pas del temps en unes xifres cada vegada més rellevants: assoliment del rècord català, rècord de l’European Veterans Athletic Association (EVAA), rècord del món de quantitat de mitges maratons en diverses curses en què ha participat a través de l'Association of Road Racing Statisticians (ARRS), de l'Association of Track and Field Statisticians (ATFS) i l'Association of International Marathons and Distance Races (AIMS).
Rellevista oficial del Comitè Olímpic Internacional (COI) de la torxa olímpica i membre del comitè organitzador dels Jocs Socioculturals i Esportius de la Mediterrània per a persones majors de 60 anys. Ha col·laborat en el Fòrum Universal de les Cultures i l'Esport i en l'Any Internacional de l'Esport i l'Educació Física. És assessor esportiu d'UNICEF.
No destaca per haver guanyat curses, ha fet podi puntualment en algun cros escolar i juvenil. L’anècdota, l’any 2012 va ser primer a la II mitja marató Baronia d’Escornalbou.
Actualment, té una important lesió, però considera que no és un obstacle, sinó una limitació i ho argumenta de manera senzilla: “Si no pots córrer de pressa, corre lent; si no pots córrer lent, camina; si no pots caminar ràpidament, camina a poc a poc; però facis el que facis, has de continuar endavant”.
600 mitges maratons signifiquen córrer més de 12.658.500 metres en competició, el diàmetre de la terra. Per assolir aquesta fita ha necessitat 44 anys.
Aquest rècord mundial, aconseguit a Alacant, està validat amb certificació notarial i enregistrat a la World Record Certification Agency.
Per a Joan Torné, l'atletisme no és l'esport rei, però sense cap dubte, és el rei dels esports: “Tothom hi té cabuda, atletes alts o baixos, olímpics o paralímpics, musculosos o prims, resistents o explosius, joves o veterans… i això és perquè l'atletisme és un conjunt de proves molt diferents, la suma de les quals reflecteixen la diversitat del món”.
Recalca, a tall de conclusió: “després de totes les adversitats de salut que haig de tenir en compte, un missatge a tothom que ha hagut de deixar de córrer permanentment per diverses patologies: canviaria ara mateix aquesta plusmarca atlètica perquè poguéssiu continuar corrent. Un rècord només és un número”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!