Copa Amèrica

Vilanova i la Geltrú, en els altars de la nàutica

Per l’organització de la Copa Amèrica la preliminar de la capital del Garraf ha estat excel·lent i el mal temps ha posat a prova a equips i organitzadors

A Vilanova i la Geltrú s’han citat els millors regatistes mundials amb els prodigiosos AC40 que han volat sobre les aigües de la ciutat

Vilanova i la Geltrú ha acollit una prova Preliminar de la Copa Amèrica de Vela. ACE/Barcelona

Vilanova i la Geltrú ha acollit una prova Preliminar de la Copa Amèrica de Vela. ACE/Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Arriba el moment per Vilanova i la Geltrú de rebre i gestionar els retorn d'haver acollit una prova Preliminar de la Copa Amèrica de Vela. Per quatre dies, la ciutat s'ha convertit en la capital mundial de la nàutica. El nom de capital del Garraf ha ressonat fins en tots els confins dels mars. No és per menys. A Vilanova s'han citat els millors regatistes del món. Han sigut només sis equips els que han pres part a la preliminar, però entre tots ells sumen 14 ors olímpics, 60 títols mundials i deu Copes Amèrica guanyades. El Team New Zealand (Nova Zelanda) és el defensor de la Copa de l'Amèrica, i l'Ineos Britannia (Gran Bretanya), és el challenger (l'equip conegut com a reptador per haver estat el primer club a anunciar que pretén conquistar la corona de l'actual campió). També han competit el Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), l'Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), l'American Magic (Estats Units) i l'Orient Express (França).

Però a més han vingut proveïts d'un prodigi de l'enginyeria nàutica com són els AC40. Una embarcació monocasc de 12 metres d'eslora, que busquen mantenir-se el major temps possible en vol gràcies als foils, les aletes inferiors que aixequen el vaixell utilitzant els mateixos principis físics que les ales d'un avió, quan agafen velocitat. D'aquesta manera la força del vent és crucial. Quan això s'aconsegueix, únicament amb aquestes hidro-aletes mantenen el contacte amb l'aigua i el vaixell puja gairebé un metre sobre el nivell del mar. Quatre tripulants dominen aquests vaixells: dos timoners davanters controlen les funcions de control de vol; i dos trímers s'asseuen darrere per controlar les espelmes i optimitzar el vent.

Precisament l'única gran adversitat ha sigut la meteorològica i els seus elements incontrolables. Divendres, el diluvi. Un jutge neozelandès exclamava amb ironia mentre s'eixugava el cabell, "deien que a Vilanova mai plou". L'altre inconvenient va ser la manca de vent, però prou per no acabar de deslluir aquesta gran cita. Els i les vilanovines vam orar a Èol i, en favor a Pasífae, ens va fer cas. Malgrat tot, la meravella dels AC40 permet multiplicar per quatre la velocitat del vent. Les embarcacions s'impulsaven com a mínim a 5 nusos per navegar a 20. Era increïble veure com viraven a 180 graus.

Per part de l'organització, Aurora Catà, presidenta d'ACE Barcelona, posa un excel·lent a aquesta preliminar. "La valoració dels equips és un 10, ha funcionat tot molt bé. Ha sigut un gran encert venir a Vilanova. Estem molt contents de la resposta dels equips, i de totes les administracions, empreses i entitats que han pres part. I sobretot del públic". Aquesta prova vilanovina és inèdita perquè és la primera vegada que els sis equips han competit amb el mateix vaixell, AC40, "era per valorar qui jo feia millor. Les condicions del temps han posat a prova els equips i l'organització", valora positivament Catà.

La màxima responsable de l'organització de l'esdeveniment no amaga que aquesta preliminar ha estat una gran prova per la preparació de cara a Barcelona. De cara a repetir escenaris, Aurora Catà es mostra molt prudent. "És cert que qui decideix on es fa la pròxima edició és qui guanya la prova. New Zeland té un 50% de guanyar, i està enamorat de Vilanova, perquè ha superat amb nota. Tots els imprevistos s'han superat. La gent ha sigut molt càlida, el principal actiu, i la professionalitat de tothom que hi ha participat ha sigut molt elevada"

Miquel A. Lliteras, gerent de Pendennis Vilanova, que en el seu varador han acollit la base tècnica dels equips i les seves embarcacions, valora molt positivament l'esdeveniment. "Les nostres instal·lacions els anaven molt bé per preparar els vaixells. Hem facilitat la seva logística. Poques instal·lacions de la Mediterrània els permetia tenir tantes facilitats, en el sentit que tenien tot molt a prop, llanxes de suport, embarcacions de competició i espais tècnics. Hi havia un acoloriment espectacular. Vèiem de primera mà la sortida dels vaixells amb les seves embarcacions auxiliars, era molt bonic. Seguint les regates, i veiem com Vilanova i la Geltrú sonava una vegada i una altra. No viurem un esdeveniment tan internacional com aquest". Lliteras espera tenir el primer feedback a la Fira de Mònaco de la immensa promoció que s'ha fet. "Els visitants se'n van encantats, i s'han quedat amb l'opció de tornar a Vilanova, tot i que molts tenen la base a un altre lloc".

Pel Club Nàutic Vilanova, que ha acollit l'organització, els jutges, la gestió de boies i voluntaris tècnics, a part de l'alt nivell de prestigi que ha assolit l'entitat, "suposa un honor haver participat en aquesta prova de primer nivell de la nàutica. És una oportunitat per aprendre de l'alt nivell tècnic de l'organització de competicions nàutiques. La veritat és que abans de la Copa Amèrica ja estàvem a un 95% d'ocupació d'amarraments, per tant, la gran divulgació de la nostra dàrsena nàutica s'haurà d'optimitzar en la part més esportiva i formativa. Hem de valorar estratègicament com orientem les accions després d'haver sigut el primer club català en acollir una prova de la Copa Amèrica", diu Jaume Ballbé, president del Club Nàutic Vilanova.

La Daurada va acollir el centre de premsa i l'espai d'acollida dels convidats i convidades de l'organització, dels equips i patrocinadors, amb uns 600 comensals cada dia. Ha reforçat la seva plantilla amb 120 persones quan un cap de setmana tenen una seixantena d'empleats. S'han servit 3.000 racions d'arrossos de tota mena. Cada dia hi havia una combinació de plats diferents. Orlando Palacios, director de comunicació, en fa una valoració molt positiva. "Per la sala de premsa es va aconseguir transformar l'espai de la discoteca en un centre amb pantalles, traductors, i totes les comoditats, hi havia la zona mixta tots els equips passaven per la zona mixta i els entrevistaven. Els mitjans internacionals estaven molt pendents de saber com havia anat. Acollíem les rodes de premsa dels equips. Hi havia proximitat, era còmode".

La Daurada espera ara el retorn de la promoció que han tingut aquests dies. "Esperem un retorn especialment en l'organització d'esdeveniments corporatius, especialment els relacionats amb fires, exposicions i congressos, perquè considerem que hem estat en l'aparador d'empreses i agències que ens poden tenir en compte com a espai per a dur a terme aquest tipus d'esdeveniments empresarials. A part d'això esperem que tothom pensi ara amb la Daurada per poder gaudir d'un matí de sol els dissabtes i diumenges de tardor i hivern", apunta Palacios.

No tot han estat flors i violes. Joan Galimany, president de Viu Comerç està a l'espera dels resultats de l'enquesta entre els establiments de l'associació comercial per saber l'impacte de la Copa Amèrica, però avança que "no s'han cobert les expectatives en l'àmbit de visitants que s'havien previst. Els visitants no s'han animat a visitar el centre de la ciutat. Amb les dades d'aparcaments i busos, d'entrada a museus podrem analitzar millor les dades. Ens emportem l'experiència d'haver coordinat accions per dinamitzar el centre comercial. Hem tingut les vendes com un altre cap de setmana". Una visió més positiva la fa Jordi Gasol, president del Gremi d'Hostaleria. Tota l'ocupació, hotels i apartaments turístics, quedava lloc al càmping. S'ha treballat en restauració, el divendres no tant, òbviament. Dissabte i diumenge dies forts. "Al village de la plaça del Port s'ha treballat força amb la mostra de plats vilanovins i sis cellers del massís del Garraf per fer uns maridatges. L'afluència de gent no arribat a la qual s'havia plantejat, el mal temps ha afectat sense dubte. Malgrat això, la petjada que deixarà és el més important, ha d'ajudar que Vilanova sigui una destinació. Encara farem accions per desestacionalitzar el turisme. Tenim bona sintonia amb el govern municipal perquè així sigui".

A l'espera dels resultats de l'estudi d'impacte econòmic que està fent l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú d'aquests dies, és prou unànime la idea que el millor rèdit d'haver acollit aquest preliminar de la Copa Amèrica és la promoció que s'ha fet de la ciutat a nivell de país, estatal i mundial. Durant dissabte i diumenge hi ha hagut una forta afluència de públic tant a les platges, al passeig com al mar, on moltes embarcacions han seguit les proves. És el moment de què Vilanova i la Geltrú traci el seu futur mirant l'economia blava com una oportunitat estratègica. Seria el millor llegat de Ça Llacuna, de la Lluna en un Cove, de l'Any dels Negats, de l'Havana Xica, la Ben Plantada, la Pasífae i la Carpa Juanita, sense baixar dels altars de la nàutica on ens ha situat la Copa Amèrca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!



SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local